26 Април 2024петък04:12 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Интервю

Таско Ерменков:

Цинизъм е от нас да искат пари за закриване на реакторите

Няма финансиране от ЕК, което да е обещано и след това да е направено на 100%, казва депутатът от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ

/ брой: 219

автор:Мая Йовановска

visibility 1617

ТАСКО ЕРМЕНКОВ е роден на 4 октомври 1955 г. в София. По професия е икономист. През 1981 г. завършва международни икономически отношения в Московския институт за международни отношения. През 2003 г. става изпълнителен директор на Агенцията по енергийна ефективност. Депутат в 42-то и 43-то НС. Член е на парламентарната комисия по енергетика. Владее отлично английски, немски и руски език.


"Ядрената енергетика не е игра на рулетка"


- Г-н Ерменков, БСП заяви, че ще подкрепи проекта за предоставяне на помощ за изплащане на реакторите за "Белене" само ако бъде отменено решението за спиране на проекта...
- Ще подкрепим решението, но само ако парламентът отмени предишно свое решение от 2012 г. за спиране на строителството на АЕЦ "Белене", както и Министерският съвет отмени решението си от с.г. за спиране на проекта. Правим го по една-единствена причина - ядрената енергетика е сериозно занимание. То не е за лаици. Не е игра на дребно. Не е игра на рулетка - днес да заложим една сума, а утре ще видим какво ще правим с нея. Това е дългосрочна работа, изискваща подготовка, съответни съгласувателни процедури и т.н. Трябва да има изработена стратегия за тази дейност. Някои от изкушените в енергетиката хора в ГЕРБ, като Валентин Николов например, си спомниха, че в действащата енергийна стратегия на България е записано, че трябва да има 2000 мегавата нови мощности до 2020 г. Това може би ще послужи като добър мотив за ПГ на ГЕРБ да се съобразят със собствената си енергийна стратегия. И с позицията, която имаха още през 2009-2010 г. по отношение на АЕЦ "Белене", и с твърдението на техния лидер и сегашен премиер Бойко Борисов, че тази централа е необходима на България.
Ако подкрепим плащане, което е в размер на над 2,2 млрд. лв., без да имаме визия, без да имаме стратегия и яснота какво ще правим, ще станем съучастници в ограбването на българския народ. Нещо, което не искаме да се случи. Единственият вариант за успешно завършване на проекта "Белене" е неговото реализиране в България. Естествено, със защита на българския национален интерес. Заради това още на 13 юни внесохме в НС предложение за възобновяване на проекта. То е в канцеларията на председателката на парламента и чака да бъде разпределено по комисии.
- През това време обаче управляващите лансираха различни тези, дори отидоха в Иран да предлагат ректорите.
- И от парламентарната трибуна казах, че това, което правят от ГЕРБ, е подобие на брауново движение. Нещо повече - приказките за продажби в Иран и другаде напомнят на... Само дето не съм видял обява за продажба на ядреното оборудване в електронната страница на "Продавалник". Всъщност там със същия успех като ходенето по чужди държави могат да бъдат намерени кандидати за реакторите, дори ще излезе по-евтино.
- Стана известно, че европейски държави са си купили части от оборудването от спрените ни блокове.
- Спряхме тези реактори, без да има технологично обяснение за затварянето им, освен политическа целесъобразност, която правителството на Симеон Сакскобургготски заложи, а Меглена Кунева реализира.
- Смятате ли, че вашето предложение за отмяна на решенията за спиране на проекта ще бъде прието?
- Рано или късно ще стане, защото няма друго разумно решение. Освен ако нямат намерение да превърнат площадката в Белене в изложбена зала на възможните реактори, които биха могли да се монтират там. Има два варианта в този случай. Или тези реактори ще бъдат докарани, инсталирани и ще започне експлоатацията на АЕЦ "Белене" с всички условности, които могат да бъдат изсипани по този повод, но ще се произвежда електроенергия, тя ще се продава и ще носи печалби за бюджета. Или ще стоят като учебно пособие по ядрена енергетика на площадката. Надявам се последното да не се случи.
- Разбирам, че се опитвате да провокирате разум, но биха могли да са намесени и чужди интереси?
- Когато се обслужват чужди интереси, не се защитават интересите на народа, който е избрал управляващите. И народът ще върне това незачитане. Все се надявам, че българското този път ще надделее и че интересът на България ще бъде този, който ще има тежест при вземането на решение. Това решение не е никак леко, но е необходимо да бъде взето. Дано ГЕРБ най-накрая осъзнаят пагубната политика, която водиха през 2012-2013 г. И ще разберат, че арбитражното решение на съда в Женева не е в резултат на това, че проектът "Белене" е стартирал през 2004 г., а че е спрян през 2012 г. ГЕРБ трябва да поемат отговорността, но това може да стане само с признаване на този факт чрез продължаване на реализацията на проекта.
- Управляващите твърдят, че проектът може да бъде реализиран като частен.
- 100% частен проект не може да съществува в областта на толкова чувствителна технология като ядрената енергетика. И в Европа такъв пример няма. Не виждам смисъл частник да намери за целесъобразно да изгради ядрена централа в България и тя да бъде печеливша, а в същото време, като е печеливша, държавата да се лишава от нея. Допускам смесено финансиране, при което държавата да упражнява своя контролен дял върху експлоатацията и безопасността на централата. Естествено, с инвеститор, който също ще бъде заинтересован от нейното реализиране. Но в никакъв случай това не може да бъде 100% частен проект.
- Стана ли ясно откъде ще дойдат парите за изплащане на реакторите?
- Беше обявено, че има пари, заделени във фискалния резерв на държавата, с които трябваше да се покрият евентуални лоши резултати от стрес тестовете на банките. Но понеже стрес тестовете минаха благоприятно, този финансов ресурс бил свободен и щял да бъде използван за целта. В проекта за закон, който разрешава тази помощ, е записано, че това ще стане само след нотификация от Европейската комисия.
- Но ще отнеме доста време и ще натрупаме още по-голяма неустойка.
- Вече чакаме една нотификация над година и половина, свързана с промени в Закона за енергетиката - по-специално за замърсяванията и отчисленията, които трябва да плащат големите замърсители в бюджета и които трябва да бъдат облекчени с т.нар. част зелена енергия. Доста дълго чакаме тази нотификация. Интересно е колко ли ще чакаме за тази държавна помощ за реакторите? А всеки ден се трупат по 167 хил. евро. Затова призовавам правителството колкото може по-бързо да отмени своето решение за прекратяване на проекта и да започне истинска, сериозна, задълбочена и дългосрочна работа по реализирането на АЕЦ "Белене" чрез търсене на съфинансиращи институции. Необходимо е обединяване около този стратегически проект в дългосрочен план. Обикновено какво става у нас - няма дългосрочни проекти, а след мандата на едно правителство идва друго и прекратява проекта. Примери - "Южен поток" и "Бургас-Александруполис".
- През миналата седмица бе оповестен одит на Европейската сметна палата, от който стана ясно, че европейската помощ за извеждане от експлоатация на спрените ядрени реактори, включително и за България, не достига и страната ни ще трябва да харчи за това собствени средства, включително и за отработеното ядрено гориво. Има разминавания в информациите за сумите, но как ще коментирате този факт, при условие, че у нас бяха спрени напълно изправни и жизнеспособни реактори?
- Тези реактори можеха да работят и досега и да произвеждат електроенергия, с която въпросът с цената на тока нямаше въобще да стои като проблем. И нямаше да треперим при всяко решение на КЕВР. За съжаление това, което сега се случва с парите за спрените реактори, е типично за финансирането от Европейската комисия. Няма финансиране от ЕК, което да е обещано и след това да е направено на 100%. Нещо повече - обикновено следват корекции, глоби, допълнителни връщания и т.н.
Историята на проблема започва още през 2004-2005 г., когато беше подписано споразумението на България с Европейската банка за възстановяване и развитие за отпускане на помощ от 800 млн. евро. Те бяха разделени на две по 400 млн. евро. Едната част - за извеждане на реакторите от експлоатация и за мерки за преквалификация на работещи там. Другите 400 млн. трябваше да бъдат отделени за енергийна ефективност и възобновяеми енергийни източници. Европейската сметна палата е установила, че средствата са харчени неефективно и за да могат да се изпълнят всички мерки, включително и за изграждане на хранилище за съхранение на ядрените отпадъци, трябва да се инвестират допълнително над 1,6 млрд. лв. Ако това се случи, ще е върхът на цинизма, след като са ни спрени работещи реактори, които в момента можеха да произвеждат евтин ток. От спрените реактори в "Козлодуй" загубихме милиарди левове, а сега от нас искат пари за извеждането им от експлоатация. Това наистина е цинизъм!
- Но правителството мълчи по темата.
- Би трябвало в този момент правителството да има ясна позиция, в която да обясни на ЕК, че европейската бюрокрация е създадена не за да съществува сама за себе си и да удовлетворява единствено собствените си капризи, понякога извратени, а да обслужва развитието на европейските държави. И е необходимо добре да бъде обяснено на ЕК, че всички разходи, които се получават допълнително, свързани с извеждането на реакторите от експлоатация, трябва да бъдат платени от комисията и от фонд "Козлодуй", освен ако няма доказани злоупотреби с тези пари. А мястото на тези, които са направили злоупотребите, е в затвора.

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 306

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 333

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 384

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 316

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 299

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 393

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 324

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 339

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ