16 Април 2024вторник21:32 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Разговор

Любомир Кючуков:

Кабинетът компрометира цяла Източна Европа

За мен логичният въпрос след вчерашното решение на правителството е: защо само две номинации, пита иронично дипломатът

/ брой: 220

автор:Валентин Георгиев

visibility 182

 

"С този ход на правителството България влезе в учебниците по дипломация. Той може да претендира за челно място в графата "неадекватни действия".


- Г-н Кючуков, очаквахте ли този ход на правителството за смяната на Ирина Бокова с Кристалина Георгиева, въпреки че от доста отдавна той се прогнозираше? Определенията за него са доста - национално предателство, резил, позор... Вие как го оценявате?
- До голяма степен ходът беше предопределен от всичко, което се случи през последния месец. Щетата беше нанесена върху кандидатурата на България още в момента, в който възможна промяна стана предмет на публично обсъждане с участието на премиера и хора от правителството. Защото нека не забравяме, че ключовият фактор за избирането на един кандидат е националната подкрепа. Задкулисието, игрите, коментарите - всичко това очевидно показваше липса на национална подкрепа.
Що се отнася до това как може да се определи този ход на кабинета - мисля, че с него България влезе в учебниците по дипломация. Дотолкова, доколкото той може да претендира за челно място в графата "неадекватни действия".
- А чисто процедурно оттук насетне - възможна ли е смяната на Бокова с Георгиева на този етап? Виждаме, че министър Митов дори призна, след като решението стана факт, че оттеглянето на номинация не е възможно. Бокова сама трябвало да преосмисли участието си...
- Самата процедура не дава възможност на държавата да оттегли вече веднъж номинирания кандидат. Оттам нататък тази възможност е предоставена изцяло на самия кандидат. Тоест, българската държава не може да оттегли Ирина Бокова. Така ние в момента сме в реалната ситуация да имаме две кандидатури от момента, в който официално Кристалина Георгиева бъде номинирана пред ООН.
Ситуацията е дотолкова абсурдна, че ООН като система на здравия разум и държавната отговорност даже не е предвидила, когато са се създавали правилата за избор на генерален секретар, подобна възможност. И затова не е и предотвратено като вариант една държава да има двама кандидати.
За мен логичният въпрос след решението на правителството е: защо само две номинации? Аз съм убеден, че има немалко българи, които смятат, че също биха могли да бъдат идеалните кандидати за тази позиция. Ако трябва да говорим честно и сериозно за критериите, бих казал, че всеки бивш външен министър покрива много по-пълно формалните критерии и изисквания за заемане на поста генерален секретар на ООН, отколкото номинацията на Георгиева.
- А каква е прогнозата ви оттук нататък - за гласуването, отношението към страната ни, избора при наличието на двама кандидати от България?
- Според мен вече имаме пълна яснота: България няма никакъв шанс. Тя сама пропиля своите шансове да заеме тази позиция. Нещо повече - тя компрометира до голяма степен възможностите и шансовете на Източна Европа като цяло, която залагаше на нашата номинация. 

Билетът за влак поскъпва с 20% от 7 май

автор:Дума

visibility 300

/ брой: 72

Тецовете в Източномаришкия басейн минават на газ

автор:Дума

visibility 341

/ брой: 72

Инфлацията леко се забавя, но храните поскъпват

автор:Дума

visibility 283

/ брой: 72

Заплаха за поливния сезон в Пловдивско

автор:Дума

visibility 297

/ брой: 72

Разногласия в Тел Авив за отговора срещу Иран

автор:Дума

visibility 348

/ брой: 72

В Гърция забраниха паленето на огън

автор:Дума

visibility 303

/ брой: 72

Кипър спира да дава убежище на сирийци

автор:Дума

visibility 302

/ брой: 72

Накратко

автор:Дума

visibility 294

/ брой: 72

Широко затворени очи

автор:Мая Йовановска

visibility 323

/ брой: 72

"Наивният" Иран

автор:Юри Михалков

visibility 323

/ брой: 72

Ще изпратим ли на изборите отново бандити във властта?

visibility 295

/ брой: 72

За нов икономически модел в ЕС, базиран на знанието

автор:Дума

visibility 275

/ брой: 72

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ