27 Април 2024събота01:53 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

БСП обмисля вот на недоверие за външната политика

Смяната на Ирина Бокова с Кристалина Георгиева е резил за България, заяви Корнелия Нинова

/ брой: 220

автор:Юлия Кулинска

visibility 41

БСП обмисля вот на недоверие към правителството заради провали във външната политика. Това обяви вчера председателят на партията Корнелия Нинова пред журналисти в НС. "Събраха се много аргументи. Ще поканим на консултации други парламентарни групи, за да обсъдим заедно мотивите, и ако постигнем съгласие за вот на недоверие, ще го внесем", подчерта тя.
По-рано вчера премиерът Бойко Борисов обяви, че правителството издига кандидатурата на еврокомисаря Кристалина Георгиева за генерален секретар на ООН. Той съобщи, че след това решение може да се очакват тежки компроматни войни. "Ще се тиражират много лъжи, но мисля, че това решение е правилно", каза Борисов.
В понеделник се състоя поредното неформално гласуване в Съвета за сигурност на ООН, на което досегашният ни кандидат - директорът на ЮНЕСКО Ирина Бокова, не успя да да събере нова подкрепа. Преди две седмици Борисов постави условието Бокова да се класира на едно от първите две места, за да продължи с подкрепата за нея. Ако това не се случи, ще мислим как да постъпим, обяви тогава Бойко Борисов.
"Поискахме министър-председателят и външният министър да дойдат в парламента и да представят причините, поради които Министерският съвет е взел решение за издигане на кандидатурата на Кристалина Георгиева. За нас това е резил за България", заяви Нинова. Тя беше категорична, че за пореден път Бойко Борисов се е оказал слаб да защити националния интерес. Това изглежда като поддаване на чуждо влияние, взимане на решение под натиск отвън и в ущърб на българския национален интерес, смята Нинова.
Председателят на БСП заяви, че срамният ход на правителството минира възможността българин да застане на най-високия пост в ООН, което е абсолютно неприемливо и непоследователно. Нинова бе категорична, че Ирина Бокова не трябва да се оттегля. Надяваме се да остане. Тя все още има високи шансове, коментира лидерът на БСП.
"Процедурата не позволява оттегляне на сегашния кандидат Ирина Бокова от страна на българското правителство. Абсолютен прецедент е една държава да кандидатира двама кандидати за този пост", заяви депутатът от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ и бивш външен министър Кристиан Вигенин. Според него Кристалина Георгиева трябва да се оттегли от позицията си в ЕК и да се съсредоточи върху работата си по кандидатурата за генерален секретар на ООН. Вигенин е категоричен, че отговорността за образа, който е бил създаден на България през тази година от кампанията, е изцяло на премиера Бойко Борисов, допуснал откровени саботажи на кандидатурата на Бокова. Той прояви непоследователност в този период и не застана категорично с цялата сила на държавата зад кампанията на Бокова, което неизбежно разколеба част от привържениците на тази изключително силна кандидатура, коментира Вигенин. Той припомни, че Бокова беше издигната през 2014 г. с решение на тогавашния кабинет с намерението и желанието навреме да бъде организирана сериозна кампания и зад нея да застане цяла Централна и Източна Европа.
"Поради некадърност на Министерството на външните работи и министъра, неспособността на премиера да оцени възможността пред България да покаже едно различно лице пред света, всички тези добри намерения бяха провалени. България стана за смях пред ООН и пред цялата световна общност и ще има дългосрочни последици за страната", предупреди Вигенин. Той изрази надежда Ирина Бокова да остане в състезанието, а при първото гласуване на 6 октомври ще стане ясно какви са перспективите пред различните кандидатури. Сега е моментът българското общество да покаже пълна подкрепа за Ирина Бокова, независимо от оттеглената подкрепа на едно правителство, което и без това си отива, призова Вигенин.
Сайтът "Епицентър" съобщи, че Кристалина Георгиева заплашила България с проверки на ОЛАФ, ако Борисов не издигне кандидатурата й. Двамата провели тежък разговор, преди премиерът да обяви решението на правителството за рокадата. Георгиева недвусмислено подчертала, че в България ще бъдат изпратени не само одиторите на ОЛАФ, но и че ще бъдат спрени "проблемни" откъм спазването на финансовите правила европрограми в земеделието. Министър-председателят бил подложен на  убийствен натиск да се откаже от Бокова, пише медията. Според източници на "Епицентър" Борисов провел и с Бокова телефонен разговор, който не бил "никак приятен". Тя заявила директно на премиера, че "го подвеждат" по отношение на шансовете за нейното добро представяне занапред. Няма значение каква е класацията до момента, важно е гласуването с цветни бюлетини. А там е ясно, че Русия ще блокира Георгиева.
Темата "Кристалина или Ирина" била обсъждана и по време на разговора между Борисов и Путин във вторник вечерта. Руският президент подчертал, че единствено в компетенциите на България е изборът кого ще продължи да подкрепя в битката за ООН. Путин се дистанцирал да заяви личните си предпочитания или дори да намекне за плановете на Русия в тежките преговори по отношение на този избор. Дипломати обаче подчертали пред "Епицентър", че няма промяна в позицията на Кремъл да наложи вето срещу всеки кандидат за ООН, който е гласувал "за" санкциите срещу Русия. Георгиева е именно такава.
И депутати, и източници от правителството недвусмислено заявяват, че Георгиева не се спирала пред нищо в преследването на целта си, пише сайтът.
От "Дондуков" 2 разпространиха позицията на президента Росен Плевнелиев, в която той споделя аргументите на правителството. Той е убеден, че всички институции са длъжни да работят в подкрепа на българския кандидат. Плевнелиев твърди, че да издигнеш нов кандидат не е непознато в международната практика, без обаче да уточни къде и кога се е случвало това.
По-късно Ирина Бокова заяви категорично, че няма да се откаже от състезанието за генерален секретар на ООН и да оттегли кандидатурата си. Тя написа в профила си в туитър: "Благодарна съм на всички вас, които ме подкрепяте, и съм напълно отдадена на това да продължа състезанието за следващ генерален секретар".

В туитър Ирина Бокова заяви, че ще продължи участието си в избора за нов генерален секретар на ООН


"Решението на кабинета "Борисов" за смяна на българската кандидатура за поста генерален секретар на ООН е естрадно самоубийство на българската дипломация на световната сцена". Това коментира в профила си във фейсбук кандидат-президентът на БСП ген. Румен Радев.

13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 436

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 457

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 409

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 436

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 497

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 430

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 358

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 493

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 492

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 435

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 430

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ