23 Април 2024вторник13:38 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Позиция

Бележитите събития на Лято 2016

Със знаковия си характер те са не просто моментна снимка, но и очертават трайните тенденции на развитие на родината

/ брой: 221

автор:Константин Иванов

visibility 1808

Отиде си едно богато на важни политически събития лято. В една вестникарска публикация е невъзможно те да бъдат обхванати и анализирани изчерпателно и с цялата им стратегическа за страната значимост, затова ще се спрем на основните от тях. Предимството им е, че те със знаковия си характер са не просто моментна снимка, но и очертават трайните тенденции на развитие на родината.
Безспорно събитие номер 1, което беше обект на многоседмични информации в медиите, анализи на специалисти, включително на премиера, очертаване на перспективи за развитието на туризма по Черноморието, беше стрелбата на Слънчев бряг, при която пострада елитният бизнесмен Митьо Очите. Многобройните спекулации за уж разчистване на сметки в наркобизнеса увиснаха в пълна безтегловност след констатацията на най-високо и отговорно ниво, че това е била обикновена размяна на реплики при спор между роднини за паркомясто. Любознателният зрител и читател получаваше ежедневна подробна експертна информация за вида на оръжието, с което е стреляно по пострадалия, нанесените поражения, последвалото лечение, транспортирането му от болница в болница, от град в град и от държава в държава при строги мерки за сигурност: движение с ескорт, подобно на гостуващ американски президент.
Втори по значимост в класацията заслужено се нареди трилърът, в който главната роля се изпълняваше от българската участничка в планетарен конкурс за красота Анита Мейзер (виж снимката). Трилърът изобилстваше със съспенси (напрегнати моменти с неочаквано развитие). Нейният партньор в живота някак си внезапно се беше споминал, самозавързал се с въжета и самоудушил се, докато тя изтичала до близкия магазин за нещо си. Спокойно може да се твърди, че откъм неочаквани обрати, намеса на полиция, следствие, прокуратура, съд, медицински експертизи и експертни мнения на роднини, приятели и неприятели, "случаят Мейзър" е далече по-пригоден за киносценарий от мутренската стрелба в спор за паркомясто. Действащите герои са многократно по-живописни от персоната на Митьо Очите, забележителен единствено с органите, станали повод за прозвището му. Пострадалият (фатално) партньор на Анита е културистът Никола Димов, окачествен от специалистите като "анаболен гигант". Жалко е, че бай Кола Тасин от Горно Камарци се спомина, иначе покрай сагата "Мейзер" щеше да обогати общата си култура с термини като "анаболен гигант", като какъвто се характеризира Н. Димов; капата му щеше да падне пред изнесените стратегически данни за количеството силикон, прибавено към телесното тегло на Анита - 1500 куб. см, както и на гръдната й обиколка - 122 см - български рекорд. Щеше да научи, че в днешно време любимата от детството му игра на "прескочи кобила" вече отдавна е отстъпила място на "късане на силиконови стоянки", по-известни сред простолюдието като "свински опашчици", причинили преждевременната кончина на анаболния гигант.
Най-редовно, почти всекидневно,  обществеността беше информирана през тези летни месеци за поредния случай на припечелени с едно позвъняване по телефона хиляди, че и десетки хиляди лева. Вътрешната министърка ни поуспокои напоследък, че благодарение на усилията на ведомството й броят на измамените бабки и дядковци е почнал да намалява. Явно е, че телевизиите ще трябва да пренесат информациите и предупрежденията да не се вярва на телефонните измамници в по-ранен час - когато въпросният контингент от хора от трета възраст още не е заспал пред телевизора.
Вървяхме към изчерпване на интересни сюжети, когато лумна скандалът с оповестяването от руски депутат и телевизионен водещ на намеренията на Русия да купи България. Така информационната суша в края на лятото и началото на есента беше спасена с патриотично възмущение и героични закани на прибралите се в столицата и отпочинали за нови битки депутати, социолози, политолози и прочие разобличители на пъклените намерения на Кремъл и лично на Путин.
И накрая заслужено като апотеоз (или десерт, както желаете) на забележителните събития, с които ще се запомни Лято 2016, е извисяването на българския премиер като безспорен лидер в общоевропейски мащаб. Него страстно го прегръща самата Ангела Меркел, потупва го с възхищение по рамото министър-председателят на ЕС Доналд Туск. И Туск като унгарския премиер Орбан му идва на крака, а той води гостите да огледат грандиозните гранични ограждения (не се подсмивайте подигравателно: те наистина се оказват грандиозни, доколкото са три пъти по-скъпи от обичайното). Кой вече си спомня за дипломатическите "совалки" на Хенри Кисинджър, когато сме щастливи съвременници на шаренето до Анкара, оттам до кабинетите на "началниците" от ЕС, които за благодарност го черпят - Ердоган с баклава, в Берлин - с вурстове, във Виена с виенски кифлички. И тук, без да разкриваме, както го изисква журналистическата етика, ще дадем гласност на споделеното от един от съотборниците на Б.Б. от "Бистришките тигри": преди поредния мач, когато от два опита успя да вкара една дузпа, в съблекалнята забелязали някакви странни образувания на плешките на именития си съотборник. Приличали на закърнели или може би още недоразвити криле. Според лекаря на отбора те са се появили непосредствено след споменатите полети от София до Анкара и т.н. и силно напомняли на крилете на зародиш на пощенски гълъб.
 

1/3 у нас взимат под 1000 лева

автор:Дума

visibility 105

/ брой: 77

Бум на заболели от коклюш

автор:Дума

visibility 105

/ брой: 77

Великденската трапеза поскъпва

автор:Дума

visibility 110

/ брой: 77

Рязкото застудяване удари реколтата от череши

автор:Дума

visibility 110

/ брой: 77

Когато ни свърши руския петрол, бензинът поскъпва

автор:Дума

visibility 112

/ брой: 77

България в еврозоната - по-реалистично е през 2026 г.

автор:Дума

visibility 125

/ брой: 77

Агнешкото в Гърция 10 евро за килограм

автор:Дума

visibility 89

/ брой: 77

Баските сепаратисти с исторически успех

автор:Дума

visibility 104

/ брой: 77

Иран запазва строгия контрол върху дрехите

автор:Дума

visibility 106

/ брой: 77

Молдовска "Победа" създадоха в Москва

автор:Дума

visibility 102

/ брой: 77

Извращения

автор:Александър Симов

visibility 96

/ брой: 77

Диверсификация

автор:Мая Йовановска

visibility 90

/ брой: 77

За 10-те постижения след Десети

visibility 101

/ брой: 77

НА ВТОРО ЧЕТЕНЕ И ГЛЕДАНЕ

автор:Лозан Такев

visibility 117

/ брой: 77

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ