25 Април 2024четвъртък14:27 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Образование

Слободия зад булото на автономията

Анархията и печалбарството са заложени в закона, а който може, ги превръща в свое кредо

/ брой: 221

автор:Велиана Христова

visibility 1825

Нямах намерение да пиша по темата за скандала с Медицинския университет-София, но очевидно се налага. Защото в редакцията се получи интересно писмо с автор Весела Александрова, която недоумява как ДУМА се била включила като всички сервилни медии в атаката на министър Меглена Кунева срещу МУ. Първо, ДУМА досега публикува не мнения, както пише г-жа Александрова, а единствено официалните информации на одиторите от МОН и на прокуратурата. В писмото си авторката не приема упрека на отговорните институции, че с набирането на чуждестранни студенти в звена зад граница МУ е надхвърлил разрешените 5% платен прием, защото "къде тогава е автономността на вузовете", а и с таксите се е увеличило до приемлив размер заплащането на преподавателите. Уви, ограничението до 5% е поставено от Закона за висшето образование (ЗВО), действал по време на приема зад граница, който МУ е нарушил. Както е нарушил и изричното изискване тези студенти да се приемат с изпити по химия и биология. Не Кунева и не ДУМА, а парламентът приема законите в България. И да, вестникът ни е "сервилен" - но единствено по отношение на закона. Очевидно се налага по-сериозно да погледнем към темата.
* * *             

Гърми пореден скандал, и този път не става дума за N-то висше училище с незаконно филиалче в някоя паланка или с прием над капацитета. Обект на унищожителни разкрития от официален одит на МОН е водещият медицински университет у нас, в който се учат и работят светила на българската медицина, надежда на хиляди болни и страдащи хора. Проверяващите от МОН констатират десетки тежки нарушения - незаконни изнесени звена в чужбина; непозволено раздуто платено обучение; двойни заплати на определени администратори по два договора; супер заплати от близо 9000 лв. на бившия ректор проф. Ваньо Митев (бил на поста до април т.г.) и на приближеното му обкръжение; покупка на автомобил за шеметната сума от 177 хил. лв.; нагласени обществени поръчки; незаконно разпореждане с публична държавна собственост; екзотични командировки за 250 000 лв. по невъобразими дестинации по целия свят (ректорът се обучавал например на данъчно облагане на о. Бали и в Малага); плащани по 100 000 лв. годишно за рекламиране на вуза в чужбина на трима чужди студенти, обитаващи един и същ адрес и ползващи един телефонен номер; шофьор-охранител със заплата над 1800 лв. и зам.-ректори с под 1000 лв.; липсващи отчети и факултетни решения... Одитният доклад замина в прокуратурата, в ДАНС, в инспекционния контрол на МФ. Завчера

 прокуратурата добави нови щрихи

към вече известното - ректорът Ваньо Митев плащал тлъсти пари на себе си, на съпругата и двете си дъщери по граждански договор (само тази година до април професорът прибрал 63 500 лв. от хонорари). Между 62 000 и 65 000 лв. по граждански договори са получили и бившият главен секретар на МУ и главният счетоводител. Свят да му се завие на човек.
Има една малка подробност, с която започва втора серия на скандала в МУ - споменатият главен секретар (човек на почтена възраст) е бил освободен от работа от проф. Вихра Миланова, избрана за ректор от общото събрание с пълно мнозинство през април т.г. Освен това проф. Миланова приела констатациите в одита, както съобщиха от МОН. И проф. Ваньо Митев предприема масирана акция за сваляне на Миланова от поста й, събират се подписки, с които се насрочва общо събрание за 11 октомври "за избор на нов ректор". Проф. Миланова не пожела да коментира случващото се, като заяви, че не общува с журналисти и не иска МУ-София да изглежда като скандално известната Стопанска академия в Свищов.
Ето тук е заровено кучето. Вузът в Свищов стана нарицателно за далавери, ректорски битки и преподавателски кланове, десетки съдебни дела. Втори подобен случай е наистина притеснителен за състоянието на нашето висше образование.
Какви нарушения има реално в МУ-София, кое е законно и кое - не, ще кажат компетентните институции. Проф. Митев оспорва констатациите в одита и произнася сакралните фрази: "С един студент печелим 47 200 евро.

Оставих университета на печалба 100 млн.

а сега ме обявяват за престъпник". Това е голямата тема. Печалбата. Тя позволява на Медицинския университет охолство, което не могат да постигнат примерно водещият всички класации за качество Софийски университет или БАН - безусловният лидер в международно разпознаваемата българска наука. Само един пример - в МУ-София за степен "доктор на науките" човек взима 600 лв., за "доктор по" - 200 лв., а три пъти в годината на работещите се плащат бонуси. В БАН учените едва постигат една трета от тия суми, а за бонуси никой и не мечтае - там си плащат, за да работят. Въпросът е що за държава сме - който гони печалби от образованието и науката с всякакви средства, той живее. В МУ-София през 2012 г. чуждестранните студенти по медицина са 37,4%, а през 2015 г. техният дял е вече 46,4%.
Проблемът обаче е по-дълбок. Ако припомним промените на Закона за висшето образование в последните години, става очевидно, че лобизмът именно в полза на печалбарството си пробива път последователно година след година. За разлика от поправките примерно в Закона за развитие на академичния състав, наплодил стотици професори "на кило", които две години отлежаваха в НС и едва сега са на ход. Мотивът на лобитата винаги е един и същ - автономията. Липсата на контрол от страна на държавата се оправдава със същото - автономията. Още по времето на министър Сергей Игнатов при първото правителство на ГЕРБ през юли 2011 г. започна натискът чрез закона да се разреши на всичките ни 51 висши училища да разкриват звена зад граница и да обучават там чужди студенти, без акредитация за това и без държавата да контролира дали "образователният франчайз не е сурогат, излагащ името на страната ни.
Последва натиск да се премахне ограничението един човек да бъде ректор не повече от два мандата и да се разреши

"вечно ректорство"

по усмотрение на самите вузове. Там, където цари феодализъм (а той цари на много место, както алармираха университетските среди в цялата страна), последиците са известни. Основен радетел на такава промяна бе именно проф. Ваньо Митев, който си позволяваше да праща груби есемеси на проф. Ваня Добрева (БСП), председател на образователната комисия в парламента през 2013-2014 г. А понеже в цитираното в началото писмо г-жа Александрова пита "сервилната" ДУМА "нима звената на МУ в Кипър, Швейцария, Италия и Германия не повишават учебния рейтинг на България", да припомним съобщението на БТА от същото време, че местните власти в швейцарския гр. Киасу са алармирали, че обучението, което тогава прави МУ-София в Киасу чрез италианския институт ЧЕПУ, цели "да се заобиколят строгите закони на Швейцария по отношение на медицинското образование". През октомври 2015 г. пък в. "Еспресо", цитиран от в. "24 часа", писа, че Италианският междууниверситетски институт CEPU (ЧЕПУ) предлага висше образование по медицина с 2 г. обучение в Италия и 4 г. в София, но италианското образователно министерство не ги е разрешило. ЧЕПУ рекламирал сред неуспелите на изпитите за медицина в Италия 50 свободни места в МУ-София, но италианското министерство е отказало разрешение на нашия вуз да се присъедини към мрежата на ЧЕПУ, пише "Еспресо". И още - че всеки студент за годините в Италия и България трябва да плати общо 68 000 евро, а ЧЕПУ е един от спонсорите на партията на Берлускони.
Лобирането за безмандатност продължи и в сегашния парламент, внесено от депутата на АБВ проф. Иван Станков, който обаче навреме го оттегли. Но пък през 2015 г. чрез предложенията на друг депутат на АБВ - проф. Борислав Борисов, и на доц. Борислав Великов (РБ), на вузовете бе разрешено най-сетне това, за което от години настоява проф. Ваньо Митев, оглавявал по това време и Съвета на ректорите - да развиват производствена и търговска дейност, да откриват търговски дружества и да участват с тях в смесени фирми. И отново "франчайз" в чужбина с уточнение вузовете да имат оценка от акредитацията над 6 (практически всички). Мнозина помнят, пък и в стенограмите на ресорната комисия в НС

личи арогантното поведение на проф. Митев

спрямо проф. Румен Гечев (БСП) и спрямо други професори, противници на мнението на медицинския ректор.
Тази година нещата бяха довършени - с текстове, внесени основно от Борислав Борисов (АБВ), Борислав Великов (РБ) и Милена Дамянова (ГЕРБ), на вузовете с оценка от акредитация над 8 се дават широки права да извършат стопанска и търговска дейност. Така основната европейска философия - "Университетът не е супермаркет", приета още през 2000 г. в Болоня, у нас бе просто забравена. Дали в момента вече няма кълба от "свързани фирми" из вузовете никой не знае, понеже това не се следи от държавата.
С новите текстове в ЗВО от март т.г. се разреши вузовете да правят "поделения на свои факултети" в чужбина, които обаче не са основни звена, само с решение на факултетните съвети, без специална акредитация и без контрол от държавата за издаваните дипломи. Според одита на МОН, в МУ-София дори тези либерални изисквания на закона не са спазени. Впрочем, в ЗВО бе записано също, че ако дипломите при този наш "франчайз" се издават от чужд вуз, не се спазва българското законодателство! От март т.г. падна и ограничението платеният прием да е до 5% от капацитета, на вузовете бе разрешено за сегашната учебна година да допълват със студенти срещу заплащане местата от приетите с държавна издръжка студенти до запълване на капацитета. С цел печалба. Простата цел е една - под фойерверките за "свобода и автономия" държавата си спестява задължението да финансира висше образование и го прехвърля към "чистите печалби" от платени от студентите такси.
Най-общо казано, слободията и печалбарството са заложени в закона, а който може, ги превръща в свое кредо.


"Подслушват ни, цари страх"


В мрежата се разпространяват мнения на лекари от МУ-София, сред които - това на проф. Лидия Катрова от денталния факултет. Прочетох го и се втрещих: "В МУ-София в момента цари пълен хаос, благодарение на дейността на бившия ректор и хората около него. Подменят се ценностите, като основното е да се намират пари, а не обучението. Записват се хора, които нямат капацитет да учат - става въпрос за платените студенти и за чужденците. След това тези хора отиват в други части на света и разнасят "славата ни". Това се е превърнало в бизнес, а не е образование. Отдавна споделяме помежду си, че ни подслушват, но сега колега ме упълномощи да го спомена публично. Въпросът вече е в прокуратурата, защото в кабинет на колеги е намерено подслушвателно устройство. Как приемате подобно нещо в един от най-престижните университети в България! Лошото е, че непрекъснато се насажда страх сред колегите, студентите и служителите и те предпочитат да мълчат".

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 197

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 214

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 237

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 214

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 185

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 212

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 207

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 168

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 199

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 196

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 195

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ