25 Април 2024четвъртък23:02 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Интервю

Милка Христова:

Зелените площи са "ахилесова пета" на Столичната община

За БСП гарантирането на сигурността на столичани ще остане приоритет и през този сезон, казва общинската съветничка от левицата и зам.-председател на СОС

/ брой: 221

автор:Деси Велева

visibility 45

Милка Христова e родена на 5 октомври 1957 г. Завършила е право, магистър е по управление на стопанските дейности. Общински съветник от БСП и заместник-председател на Столичния общински съвет. Заместник-председател е и на постоянната комисия по здравеопазване и социална политика и член на постоянната комисия по стопанска политика и общинска собственост към СОС.

"Най-важното е да не позволим бюджет 2017 г. да стане жертва на изборите"


- Г-жо Христова, кои ще бъдат приоритетите на групата на БСП през новия сезон на Столичния общински съвет?
- Приоритетите на представителите на групата БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ бяха заявени от Калоян Паргов в качеството му на председател на тази група на първата сесия на СОС. За нас един от най-важните въпроси за решаване е този за гарантиране на сигурността на столичани. Този въпрос се превръща в политически приоритет в контекста на ситуацията с бежанците. Той обаче силно се политизира в Столичния общински съвет, особено от групата на "Патриоти за София", която включва ВМРО и "Атака", като на практика пряко обслужва предизборната им кампания в София. БСП иска гарантиране на сигурността на гражданите на София, без да допуска груб и примитивен популизъм и заиграване със страховете на хората. Затова продължаваме да държим на позицията си да се назначи зам.-кмет по сигурността. В момента кметът Йорданка Фандъкова има 8 заместници, но такъв по сигурността няма. Многократно сме поставяли този въпрос, но ГЕРБ и кметът отказват. Нещо повече, г-жа Фандъкова заяви, че това не е необходимо, тъй като тя се ангажира лично да отговаря за този ресор.
Държим и на повишаване на ефективността на "Общинска полиция". Настояваме за увеличаване на числеността и разширяване на пълномощията и функциите й, като за това ще са необходими и промени в Закона за МВР. Освен това увеличаването на сигурността на градската среда и особено на обществените места е свързано и с изграждането и поддържането на осветление по спирки, паркове, междублокови пространства, както и осигуряването на 100% видеонаблюдение на училища, спирки, пазари, паркове. За всичко това е нужно да се осигурят достатъчно средства в подготвяния бюджет за 2017 г., защото в предходните бюджети не се правеше. БСП ще е и инициатор на срещи с ръководството на СДВР и МВР във връзка с бежанските центрове и да не се допуска изграждане на нови в София.
- Предстои в близките месеци и приемането на общинския бюджет 2017 г. Всяка година БСП предлага и свой алтернативен документ. Кои сфери имат нужда от допълнително финансиране?
- Най-важният ни приоритет безспорно е приемането на бюджета за следващата година, защото чрез него се реализират местните политики. При изготвянето му ще отстояваме гарантирането на достатъчно средства за благоустройство, сигурност, здравеопазване, образование и спорт с акцент - грижа за децата.
Не бива да се забравят и крайните квартали, за които има нужда от повече пари за основен и текущ ремонт на уличната мрежа, за почистване и поддържане на междублоковите пространства, строителство и ремонт на съществуващите детски площадки. В областта на образованието трябва да се увеличат капиталовите разходи за основен ремонт и оборудване на физкултурните салони и площадки в общинските училища, за организиран детски и ученически отдих и туризъм за ученици с отличен успех и от социално слаби семейства.
Разкриването на лекарски кабинети в училищата и осигуряването на здравна профилактика на учениците също са важен елемент от бъдещия бюджет. Също така трябва да се планират средства за фонд по "Програма за финансово подпомагане на двойки с репродуктивни проблеми от Столична община и осигуряване на финансова подкрепа за изследване и лечение на безплодието".      
Повече пари са необходими и за програмата "Социален асистент за независим живот", както и за ремонт и строителство на защитени домове за възрастни хора, за подобряване на условията за живот в социалните домове и приютите за бездомни.   Много важно е да се изпълни успешно инвестиционната програма, приета с бюджет 2016 г., която включва строителството и ремонта на важни общински обекти. Да не забравяме, че капиталовата програма за 2016 г. е в размер на 421 млн. лв. и бе намалена с около 286 млн. лв. в сравнение с тази за 2015 г.
Припомням това неслучайно, защото ръководството на общината и лично Фандъкова широко рекламират всяка година поредната инвестиционна програма при приемането й, но удобно избягват да коментират изпълнението на тези програми. И това става, защото изпълнението на капиталовите разходи е незадоволително, а това е оценка за управленския капацитет.
Така че най-важното е да не позволим бюджет 2017 г. да стане жертва на изборите и да е копиран директно от стария бюджет.
- Транспортът също е актуална тема през последните месеци.
- Затова и общинските съветници от БСП държим постоянно внимание на перманентно "горещата" тема за транспорта. Настояваме за разчети за ефекта от увеличаването на цената на единичния билет с 60%. Управляващите трябва да докажат смисъла на това политическо решение, което получи предостатъчно критики от страна на гражданите. БСП ще държи на дневен ред и "тикет" системата, за която толкова се говори, но така и не се внедрява. Към момента градският транспорт все още работи с планови загуби, които управляващите в общината се опитват да контролират с едно или друго увеличение.
- Пред Столичната община стои решаването и на още един важен въпрос, който набра скорост през последните месеци. Виждаме една зелена лавина от протести на хората от различни райони срещу застрояването и унищожаването на зелените площи. Очаквате ли тази лавина да се разрасне?
- Зелените площи се превърнаха в "ахилесова пета" на Столичната община. Оттам се действа "паникьорски и пожарникарски", стигна се до освобождаване на кмета на район "Младост", и то по искане на премиера. ГЕРБ действа в общината и общинския съвет като отряд за "бързо реагиране". След всеки протест се прави опит да се предложи решение, което обикновено не е обмислено и реализуемо.
Така че очаквам тази лавина на зелени протести да се разраства, защото в резултат на приетото през 90-те години законодателство се допусна възможността за възстановяване на земеделски земи в жилищните комплекси, което създаде предпоставки за силен инвестиционен интерес към тези терени. Като прибавим към това и удобно изработените, в някои случаи и користно подробни устройствени планове, които в голямата си част останаха и неразгласени сред живеещите, се оказахме в сегашната ситуация. На гражданите трябва да бъде дадена възможност да разберат какво ще се случи с терена под техните прозорци предварително, а не едва когато се появят багерите на поредния строител.
За решаването на проблема със застрояването на зелените площи е нужен индивидуален подход към всеки един случай. Трябва да се направи и промяна на ОУП и преразглеждане на ПУП на районите. Наред с това е необходимо и планиране на достатъчно средства в бюджета за започване на отчуждителни процедури за терените, отредени за озеленяване. Трябва да бъдем справедливи и към техните собственици, които плащат данъци, а не разполагат със собствеността си.
- След като кметът на "Младост" си отиде точно заради опити за строеж в зелена площ, в района ще има нов избор. БСП издигна свой кандидат. Каква битка очаквате за поста?
- Очакваме сериозна битка, тъй като район "Младост" е един от най-големите и перспективни райони на столицата. Всички основни политически сили навярно ще имат кандидати. Моите надежди са да се получи сериозно състезание на идеи и виждания на тези кандидати за развитието на район "Младост", а не всичко да се сведе до кални политически борби и замеряне с отрицание и компромати. Това избирателите на "Младост" със сигурност няма да адмирират.
В лицето на кандидата на БСП ген. Стефан Стефанов мисля, че ние предлагаме на жителите на "Младост" достоен кмет, който ще гарантира спазването на закона и успешното развитие на района, както и да бъде гарант за недопускането на практики, които са против интересите на хората.
 

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 306

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 333

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 384

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 316

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 299

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 393

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 324

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 339

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ