19 Април 2024петък15:02 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

СОС отказа новият данък за такситата да се плаща разсрочено

В София налогът ще е 850 лв., в Пловдив - 750 лв.

/ брой: 221

автор:Деси Велева

visibility 76

Столичният общински съвет прие вчера данъкът за таксиметровия превоз в София да е 850 лв. от 1 януари 2017 г. Съветниците бяха единодушни по отношение на размера на новия данък, но не успяха да се разберат относно възможността той да може да се плаща разсрочено на 4 вноски през годината или с 5 на сто отстъпка при еднократно внасяне. Предложението бе направено от общинския съветник от БСП Калоян Паргов с обосновката, че така ще се облекчат шофьорите на таксита извън големите компании. Според него такситата в София са между 8000 и 10 000 и броят им не отговаря на транспортната схема на града. След бурни едночасови дискусии обаче управляващите отказаха да подкрепят предложението на БСП.
Според ГЕРБ общината може да очаква близо 5,5 млн. лв. приходи годишно от новия данък, които ще бъдат използвани само за подобряване на инфраструктурата, за стоянките на такситата, които в София са около 100. По официални данни в момента такситата в града са малко над 6300, а 40 на сто от тях се управляват от двама водачи. Данъкът ще е на автомобил, а не на водач, и според вносителите на доклада ще е под 2,40 лв. на ден.
И общинските съветници в Пловдив взеха решение за размера на данъка. За пловдивските таксита той ще е 750 лв. за 2017 г. С оглед на нивата на патентните данъци, които имаме в града, като например налозите за фотографите и фризьорските салони, патентният данък на таксиметровите шофьори дори е сравнително нисък, заяви след приемането на решението кметът на града Иван Тотев. По думите му за определяне на точния размер на данъка са проведени предварителни разговори с партньорите на управляващите в Пловдив.
Против размера на данъка се обявиха от БСП и от Патриотичния фронт. Крайно некоректно и несправедливо е в последния момент размерът на данъка да бъде завишен два пъти и половина. Дълбоко се съмнявам администрацията да е обсъждала налога с представители на таксиметровия бранш в града. Не ми се иска да мисля какво би се случило при един евентуален протест от страна на таксиметровите шофьори на фона на строителната площадка, на която в момента прилича Пловдив, коментира Кристиян Гаров от ПФ. По данни на общинското предприятие "Организация и контрол на транспорта" към 27 май тази година общият брой на издадените разрешения за извършване на таксиметров превоз на пътници в община Пловдив е 1700. С така гласувания размер от 750 лева годишно за следващата година очакваният приход от този вид нов местен налог е малко над 1 200 000 лева.
 Във Варна налогът е също 850 лв. В Бургас кметът Димитър Николов искаше данък от 900 лв. на автомобил годишно, но общинският съвет реши налогът да бъде 660 лв. Кметът на Ловеч Корнелия Маринова беше предложила данък от 720 лв., но общинарите решиха той да бъде 500 лв. В Плевен данъкът е 450 лв., в Разград Ц 350 лв., в Кюстендил и в Силистра Ц 300 лв., а в Троян - 500 лв. Предимно по-малките общини са предпочели долния праг на налога от 300 лв. Според представителите на местната власт няма основания за повишаване на цената на таксиметровия превоз. Браншът няма единна позиция ще има ли поскъпване на услугата. Едни очакват увеличение на първоначалната такса, други прогнозират, че няма да има промени в цените.
 

Снимка Благовеста ЦВЕТКОВА

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 205

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 327

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 248

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 203

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 203

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 174

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 210

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 220

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 204

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ