24 Април 2024сряда02:48 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

ГЕРБ провалиха заседанието на НС

Това правителство и водената от него политика си отиват, заяви Жельо Бойчев

/ брой: 221

автор:Юлия Кулинска

visibility 107

Отсъствието на депутати от ГЕРБ провали вчерашното заседание на НС. Три опита да събере кворум направи парламентът. Народните представители от ДПС и БСП бяха в пленарната зала, но бойкотираха регистрацията, гледайки с насмешка напъните на управляващите да съберат мнозинство. Чуха се подвиквания от опозицията към мнозинството да си извикат Кристалина Георгиева да им спретне кворума. При преброяванията се оказа, че системата е отчела наличието в залата съответно на 103, 112 и 117 депутати.
Това правителство и водената от него политика си отиват, заяви депутатът от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Жельо Бойчев пред журналисти в парламента. "Бяхме свидетели на разпада на управляващото мнозинство в 43-то Народно събрание. Въпросът е кой управлява. Цецка Цачева ли, която не може да събере депутатите от ГЕРБ, Цветан Цветанов ли, който прави конференция срещу тероризма, или Бойко Борисов, който привиква депутатите от ГЕРБ по кръстовищата, за да търси кандидата си за президент", попита социалистът в коментар на проваленото заседание. 
Какво е това, което е по-важно от задълженията, които има народният представител, попита Бойчев. "Не се страхувайте от предстоящия вот на недоверие, който ще внесем. Предсрочните избори са неизбежни", подчерта той. Бойчев съобщи, че в момента се провеждат консултации с парламентарно представените партии и интересът към темата и мотивите е неподозирано голям. Няма смущения в парламентарните групи дори и заради предстоящите президентски избори и се заявява подкрепа, уточни депутатът. Според него трябва да се очертае разделителната линия кой подкрепя ГЕРБ и водената от тях политика. "Изправени сме пред алтернативата кандидатпрезидентската двойка на БСП ген. Радев и Илияна Йотова и анонимният кандидат на ГЕРБ и присъдружните му кандидати. На изборите ще стане ясно кой е за промяна и кой е за настоящото статукво", категоричен е Бойчев.
Вотът на недоверие ще бъде изпитание за политическите субекти, заяви депутатът от БСП и член на ИБ на партията Кирил Добрев. Според него на предстоящите президентски избори ГЕРБ ще излязат с няколко кандидати и вотът на недоверие е тест за това дали се приема политиката на управляващите или не.
От ГЕРБ дежурно обвиниха БСП за липсата на кворум. Те заподозряха левицата, че бойкотира дебатите за закона за бурките, против който се обяви ДПС. Управляващите обаче май не са прочели добре дневния ред на НС, в който законопроектът е обявен за първа точка в заседанието утре. От ГЕРБ дори видяха, че формираното "негативно мнозинство" целенасочено спирало работата на НС в името на връщането на Тройната коалиция. Думите на Георг Георгиев, че знак за това била президентската номинация на Пламен Орешарски, предизвикаха смях сред репортерите.
По думите на Красимир Каракачанов от ПФ един вот на недоверие сега би имал повече предизборен характер. Иван Иванов от РБ призова управляващите да си извлекат извод от ситуацията и да не я повтарят. От АБВ за сетен път се направиха на обидени и сътвориха поредната политическа врътка. Няма да дадем подписите си, ако няма лидерска среща и няма от лидерите на двете партии договорка какво се прави, заявиха от партията на Първанов.


ДПС прогнозира разпад на управляващото мнозинство

Липсата на кворум е сериозен знак, че в парламента няма управляващо мнозинство и започва процес на неговото разпадане, заяви пред журналисти в НС Алиосман Имамов от ДПС. "За нас беше ясно, че в залата няма достатъчно присъстващи. В момента ГЕРБ провежда някакво мероприятие, което също е в противоречие с правилника, който забранява по време на пленарно заседание да се провеждат каквито и да било други изяви", обясни той.
На въпрос дали ДПС биха подкрепили идеята на БСП за вот на недоверие към правителството заради външната му политика, Имамов отговори: "Този въпрос предстои да бъде обсъден в групата, но моето лично мнение е, че едно такова предложение вероятно ще намери подкрепа".

Великденската трапеза поскъпва

автор:Дума

visibility 408

/ брой: 77

Рязкото застудяване удари реколтата от череши

автор:Дума

visibility 447

/ брой: 77

Когато ни свърши руския петрол, бензинът поскъпва

автор:Дума

visibility 421

/ брой: 77

България в еврозоната - по-реалистично е през 2026 г.

автор:Дума

visibility 374

/ брой: 77

Извращения

автор:Александър Симов

visibility 441

/ брой: 77

Диверсификация

автор:Мая Йовановска

visibility 411

/ брой: 77

За 10-те постижения след Десети

visibility 398

/ брой: 77

НА ВТОРО ЧЕТЕНЕ И ГЛЕДАНЕ

автор:Лозан Такев

visibility 428

/ брой: 77

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ