20 Април 2024събота13:08 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Плащаш, но нищо не получаваш

/ брой: 221

автор:Ася Гардели

visibility 1578

Да си клиент на "Топлофикация" си е чиста авантюра, доста неприятна обаче. Плащаш за нещо, което не ползваш. Не дай Боже пък да не платиш и задлъжнееш - тогава вече няма спасение. Започват съдебни дела, текат лихви, адвокати прибират тлъсти хонорари, а съдия-изпълнителите довършват оконачателно започнатото "дране" от страна на "Топлофикация". Столичното дружество иска да прибира пари от всички, дори от тези, които не ползват услугите им. Така голяма част от столичаните плащат такси за парно и тракат със зъби в ледените панелки. Според монополистите обаче, който си е изключил парното вкъщи, че дори е демонтирал радиаторите, пак се грее чрез тръбите и затова плаща тази прословута такса "сградна инсталация".
След вчерашното заседание на ВКС стана ясно, че спорът легитимно ли е събирането на тази такса или не продължава? Ако се погледне европейското законодателство и практика, то потребителите в страните от ЕС са защитени от неравноправните условия и клаузи, каквито у нас клетите потребители плащат като луди. Въпросната такса "сградна инсталация" е спорна, както и нейното тълкувание от съдиите. От една страна, Законът за енергетиката поощрява взимането на тези пари, от друга обаче, Законът за защита на потребителите я опровергава. Според него не може потребител да плаща за услуга или стока, която не иска да ползва. Именно! Но въпреки свалените радиатори и отказа от топлинната енергия в домовете си, хората пак са принудени да плащат таксата. Разбра се, че за 80 кв. жилище тя е между 60 и 80 лева. Да не говорим пък за липсата на договорни писмени отношения. И последните са уредени законово в други европейски страни. Разликата обаче е съществена - монополът там не е толкова голям, а клиентите сами избират с кое дружество да се обвържат, било то за ток, газ или парно отопление.  

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ