19 Април 2024петък04:24 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

ВКС ще умува още за "сградна инсталация"

Граждани и организации протестираха вчера пред Съдебната палата срещу плащането на таксата

/ брой: 221

автор:Ася Гардели

visibility 2131

Гражданската колегия на Върховния касационен съд не излезе вчера с тълкувателно решение по искането на националния омбудсман Мая Манолова за отпадане на т.нар такса "сградна инсталация", която се начислява и на абонати, отказали се от това да ползват парно. Съдиите трябва да решат дали при доставка на топлинна енергия са приложими разпоредбите на Закона за енергетиката или пък на Закона за защита на потребителите. Докато в първия закон изрично е записано, че потребителите дължат таксата, тълкуванието на Закона за потребителите допуска обратната хипотеза, предвид евродирективата за правата на потребителите. "Икономическата ситуация в страната е такава, че за хиляди българи плащането на 60-80 лв. такса за сградна инсталация е проблем", заяви вчера Манолова по време на заседанието на Общото събрание на Гражданската колегия при ВКС. Манолова не се ангажира да прогнозира кога Касационният съд ще реши за таксата. Същевременно съдът единодушто "бетонира" т.нар такса "юрисконсулт" по граждански и търговски дела.
Още преди вчерашното заседание десетки граждани и представители на неправителствени организации протестираха пред Съдебната палата срещу такса "сградна инсталация". Недоволните граждани се оплакваха от монопол на "Топлофикация". Металните заграждения на Съдебната палата бяха облепени с плакати, от които бе видно, че протестиращите са недоволни не само от "Топлофикация", но и от съдебната система в България. "Настояваме българският съд да се произнесе, че трябва да се спазват директивите на ЕС", заяви изпълнителният секретар на Федерацията на потребителите в България Емил Георгиев. Има директива, в която ясно е записано, че потребителят трябва да заплаща само за услуга, която той желае да използва, коментира експертът. Мадлен Кирчева от Гражданско сдружение за защита на правата на гражданите и държавата каза, че се готвят протести пред районните съдилища, тъй като е погазено правото на потребителите. Стоян Стоянов от Национален център за човешки права и общински реформи пък припомни случаите на самоубийства сред длъжници на "Топлофикация". Той обяви, че има изготвени жалби до институциите на ЕС, както и до Европейския омбудсман, които ще бъдат внесени, ако решението на ВКС не е в полза на гражданите.
Според Мая Манолова такса "сградна инсталация" трябва да отпадне, защото е в противоречие със Закона за защита на потребителите, според който не може да се плаща за непоискана услуга или стока. Мая Манолова обяви, че е готова с предложения за промени в Закона за енергетиката, които да направят плащането на таксата по-справедливо. Според нея таксата е неправомерна за хората, които са изключили топлозахранването и дори са демонтирали радиаторите в домовете си. "Хората са обезверени и отчаяни на ръба на оцеляването, особено в случаите, когато граждани губят жилищата си, продадени в изпълнително производство в дълг към "Топлофикация", каза още Манолова.
В момента над 440 хил. домакинства в София плащат таксата на "Топлофикация-София", независимо дали ползват парно или не. Друг проблем са адвокатските възнаграждения, които при съдебен процес от страна на "Топлофикация" се начисляват заедно с таксите и лихвите. Мая Манолова за пореден път се обяви за отпадане на юрисконсултантските възнаграждения, които натоварват хората допълнително минимум с 300 лв. пред съд и 350 лв. пред частен съдия-изпълнител. Тя ще поиска още в Закона за енергетика да отпадане забраната за сваляне на радиаторите.
Протестите да прераснат в гражданско неподчинение, ако не бъде премахната таксата "сградна инсталация", заплашиха недоволните пред Съдебната палата. Ивайло Илиев от Асоциация за защита на длъжниците обяви, че във фейсбук страницата им ще бъде публикувана методика, която ще дава разяснения как точно да се защитят хората в съда срещу "Топлофикация".


 

Токът за бита още година с фиксирана цена

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Общински проекти за 1,9 млрд. лв. са одобрени от МРРБ

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 74

Домакинствата заплашени от "водна бедност"

автор:Дума

visibility 337

/ брой: 74

ОМВ търси партньор за проучване за нефт и газ в Черно море

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Словакия отхвърля мигрантския пакт

автор:Дума

visibility 392

/ брой: 74

Сърбия осъди решение на ПАСЕ за Косово

автор:Дума

visibility 366

/ брой: 74

Байдън е годен за президент

автор:Дума

visibility 357

/ брой: 74

Накратко

автор:Дума

visibility 323

/ брой: 74

Терористичен атентат

автор:Александър Симов

visibility 409

/ брой: 74

За аматьорщината в киното

visibility 335

/ брой: 74

Г-н Президент, сменете Главчев, не преговаряйте с мафията!

автор:Дума

visibility 340

/ брой: 74

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ