18 Април 2024четвъртък04:48 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

До 14 дни МС щял да оправи кашата си с вноската за Дубна

МОН щяло да е национален координатор за участието на физиците ни в международния ядрен институт край Москва

/ брой: 222

автор:Велиана Христова

visibility 86

Правителството още не е оправило административната каша, която забърка с вноската на България в международния Обединен институт за ядрени изследвания в Дубна край Москва. Това се разбра вчера от отговор на министър Меглена Кунева на въпрос на депутата проф. Станислав Станилов ("Атака"). МОН е внесло проект за постановление на МС, което се съгласува между министерствата и до 14 дни ще стане факт, обясни Кунева. Национален координатор за участието на България в Дубна ще стане МОН и парите за вноската в Дубна ще бъдат преведени от централния бюджет към бюджета на МОН. С второ постановление МС щял да образува междуведомствена работна група, която всяка година да анализира разходите и ползите от участието ни в Дубна. Процедурата обаче изисквала две седмици - до средата на октомври.
През юли руската страна предупреди, че страната ни е изпуснала всички срокове да плати вноската за 2016 г. и че физиците ни ще бъдат приемани и финансирани там на добра воля, но само до края на годината. Пак тогава стана ясно, че парите за вноската са предвидени в бюджета за 2016 г., но са били извадени от сметката на Агенцията за ядрено регулиране, която ги плаща в течение на 60 години досега, без обаче да бъдат прехвърлени в сметката на МОН, отговарящо за науката.
На 16 септември т.г. от отговор на министър Владислав Горанов на питане на депутата Велизар Енчев стана ясно, че още миналата година на 9 юни МФ е поискало от МОН да определи БАН за национален координатор за Дубна и да подготви постановление на МС, с което парите за вноската да бъдат преведени чрез МОН в бюджета на БАН. Нищо такова МОН не направило. Но оттам уведомили, че за да бъде сменен досегашният координатор АЯР с БАН, трябва дебат в научната общност. Парите ги има в централния бюджет за 2015 г., но по закон трябва постановление на МС за изразходването им, обяснява Горанов. Според Горанов, както и според АЯР, изплащането на парите трябва да продължи през агенцията.   
България е сред 11-те държави, основателки на ОИЯЕ, за 60 години поне 600 български физици са учили и работили в Дубна, защитените дисертации там са над 100, а чрез проекти в ОИЯЕ нашите учени работят с европейския ЦЕРН и институциите за ядрена енергетика в целия свят. За пръв път от 60 години насам вноската на България не е платена заради административни неразбории, които продължават необяснимо повече от година.
 

България трябва да се откаже от плоския данък

автор:Дума

visibility 320

/ брой: 73

Правителството взе 200 млн. лв. вътрешен заем

автор:Дума

visibility 280

/ брой: 73

Близо 500 000 души обявиха доходите си пред НАП

автор:Дума

visibility 261

/ брой: 73

БАКБ купува Токуда банк

автор:Дума

visibility 264

/ брой: 73

Киев провокира риск от ядрена катастрофа

автор:Дума

visibility 345

/ брой: 73

Израел търси умен отговор срещу Иран

автор:Дума

visibility 300

/ брой: 73

Китайската икономика надмина очакванията

автор:Дума

visibility 267

/ брой: 73

Започна наказателно дело срещу Тръмп

автор:Дума

visibility 261

/ брой: 73

Мътилката

автор:Александър Симов

visibility 290

/ брой: 73

За гарантиран достъп до услуги и дом за всеки

автор:Дума

visibility 307

/ брой: 73

Правим голямо ляво патриотично обединение

visibility 317

/ брой: 73

Обида за дипломацията

visibility 256

/ брой: 73

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ