26 Април 2024петък07:17 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Призракът на фалита

/ брой: 222

автор:Валентин Георгиев

visibility 147

Напънала се лакомията да глътне немотията, но се задавила и предала Богу дух... Горе-долу това се очертава на мрачния финансов хоризонт в Европа, който засега остава невидим за повечето хора. Новините от Германия обаче са повече от стряскащи. Агонията, която от дълго време мъчи една от най-големите банки в света - "Дойче банк", изглежда преминава в последната си фаза, ако "елитите" в Берлин и Брюксел не вземат спешни мерки за нейното спасяване.
Довчерашният колос се оказа с "глинени крака", изпаднал е в технически фалит, а народът масово тегли влоговете си. Вече 10 чужди хедж фонда са избягали оттам с милиардите си, а като капак Вашингтон поиска трезорът да плати колосалните 14 млрд. долара по искове срещу банката заради продажби на гарантирани с ипотеки ценни книжа от 2008 г.
Няма експерт, който да отрече, че ако "Дойче банк" фалира, това ще е катастрофа не само за Германия, а и за цяла Европа. Случилото се с американската "Лемън брадърс" преди 8 години, с която започна световната финансова криза, ще ни се стори ветрец в сравнение с урагана, който ще ни връхлети. Защото цялата европейска икономика ще полети надолу заедно с американската, която очевидно иска да сподели катастрофата.   
В момента текат спекулации, които още повече подхранват напрежението и несигурността. От една страна, слуховете са, че ЕЦБ, ЕС и Берлин договаряли спасителен план. От друга - Меркел продължава да твърди, че държавата нямало да спасява повече закъсали банки.
Каквото и да се случи, не вещае нищо добро - ако бъде пусната печатницата за пари, Меркел ще покаже, че спасява банката с това, срещу което уж се бореше. А като се види, че това вече е позволено, няма кой да спре хиперинфлацията. Италиански и испански банки само това чакат. Чака и Гърция да й напечатат нови 300 млрд. евро. Изобщо всички чакат Германия да изгърми като самите тях, за да се приеме печатницата за нещо нормално. А това ще е и краят на ЕС.
 

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 306

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 333

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 384

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 316

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 299

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 393

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 324

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 339

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ