29 Март 2024петък12:51 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Спират плащането на болниците по клинични пътеки от 2012 г.

МЗ обещава поевтиняване на скъпите лекарства

/ брой: 83

автор:Аида Паникян

visibility 224

От 2012 г. най-вероятно НЗОК ще престане да плаща на болниците по клинични пътеки, каза здравният министър д-р Стефан Константинов. Дотогава се очаква да бъдат въведени т. нар. диагностично свързани групи (ДСГ). При тях пациентът е лекуван не само за основното заболяване, за което е приет в болница, но и за съпътстващите, които се проявяват. ДСГ ще заменят клиничните пътеки само като механизъм за разплащане на касата с лечебните заведения. Иначе клиничните пътеки ще останат като алгоритъм, по който лекарите ще лекуват и ще следват изискванията им за провеждане на изследвания и манипулации. Сега болницата изписва болния след лечение на заболяването, за което е приет, когато изтича срокът, предвиден в клиничната пътека, а след седмица-две се налага да бъде приет за друго или за съпътстващо заболяване. Това оскъпява лечението, обясни министърът. В други случаи пациентът няма нужда от определени манипулации и изследвания, но болницата трябва да ги направи, за да вземе парите си от касата. Освен това в момента често болници избягват да приемат тежко болни пациенти, защото лечението им струва повече, отколкото плаща НЗОК по клиничната пътека. Така пациентите биват прехвърляни от болница в болница. Проучване на МЗ показало, че някои областни болници са лекували по-сложни случаи дори от университетските, но не получават адекватни средства. След въвеждането на ДСГ за тежестта на дадена диагноза и времето за продължителност на лечението ще се дават коефициенти, които дават на болниците повече пари за лечение.
Най-вероятно догодина болниците ще получават пари за лечението на пациенти за реално нужните и извършени манипулации, а не по фиксираните в клиничните пътеки дейности. Д-р Константинов планира няколко болници догодина пилотно да работят по ДСГ. Както и през т.г., болниците ще са с фиксирани бюджети на база преминали болни и брой клинични пътеки, по които имат договор с НЗОК. Но ще трябва да подават информация за реално свършена работа, за да може на тази основа да се подготви въвеждането ДСГ. Ноухауто за ДСГ ще бъде закупено от Австралия.
До края на май се очаква да бъдат въведени промени в законодателството, които да позволят на НЗОК да договаря с производителите отстъпки за цените на иновативните скъпи лекарства за рак, хепатит, редки болести, множествена склероза и пр. Промените ще бъдат в Наредба 10, по която касата плаща лекарства, съобщи Гергана Павлова, здравен зам.-министър. В момента законодателството не позволява това да се прави.
Единият от вариантите за поевтиняване е когато общественият фонд плаща лекарства само за пациентите, чието състояние се подобрява при вземане на лекарството. Вторият е, когато фондът поема лечението на определен брой нуждаещи се пациенти, а разходите за останалите поема фирмата производител. При третия подход финансирането е 50 на 50 от фонда и фирмата. Обикновено срокът на такива споразуменията е между 1 и 5 години.
Константинов заяви още, че възнамерява да продължи реформата в извънболничната и спешната помощ и че се работи по наредба, според която дейността на хосписите да се плаща от НЗОК. По думите му частните фондове ще могат да работят в конкуренция с НЗОК, но едва когато здравната вноска стане 12%.

Надниците у нас - най-ниски в ЕС

автор:Дума

visibility 180

/ брой: 60

Парното може да поевтинее символично от 1 юли

автор:Дума

visibility 169

/ брой: 60

32 лв. за килограм агнешко, цената още ще расте

автор:Дума

visibility 157

/ брой: 60

"Български пощи" ще изплаща пенсии още поне 5 години

автор:Дума

visibility 170

/ брой: 60

Над 780 милиона души гладуват

автор:Дума

visibility 149

/ брой: 60

100 тона пластмаса във водите на Дунав

автор:Дума

visibility 157

/ брой: 60

Правозащитници възмутени от САЩ

автор:Дума

visibility 156

/ брой: 60

Гърция най-бедна в ЕС след България

автор:Дума

visibility 176

/ брой: 60

Под прага на унижението

автор:Ина Михайлова

visibility 168

/ брой: 60

Бумеранг с еврото

visibility 161

/ брой: 60

Щети за милиарди

автор:Нора Стоичкова

visibility 175

/ брой: 60

Надвисна риск от конституционна криза

visibility 145

/ брой: 60

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ