20 Април 2024събота02:47 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Интервю

Първан Симеонов:

Кандидатурата на Цачева дава шанс на БСП за добро представяне

По-интересното на тези избори беше преди тях какво се случва и какво предстои след тях, смята социологът

/ брой: 223

автор:Мария Нинова

visibility 1743

Първан Симеонов е роден през 1982 г. в Стара Загора. Докторант по политология в СУ. Директор на "Галъп интернешънъл". Работил е като изследовател, политически консултант и редактор.  Част е от научната мрежа на института по социология "Иван Хаджийски".


- Дълго чаканото име за кандидат-президента на ГЕРБ вече е ясно - Цецка Цачева. Премиерът Бойко Борисов я нарече "майка на нацията". Ще бъде ли такава?
- Има всички шансове тя да стане президент на страната, защото е кандидатура на най-голямата партия. Има и всички шансове, защото има политически инженеринг, който позволява да се появят още леви кандидати, което да поречи на ген. Румен Радев да мобилизира целия ляв вот. Нещо повече - има и сериозни конкуренти като Красимир Каракачанов по патриотична линия или пък господин Марешки като протестна линия. Това са все кандидати, които пречат на Радев да мобилизира целия анти-ГЕРБ вот, цялото анти-ГЕРБ говорене и да го фокусира върху себе си, тоест да не пилее вот. ГЕРБ имат добри шансове от тази гледна точка. Като прибавим и това, че Борисов прави реално кампания от няколко месеца - дотук са добрите новини.
Първата лоша новина е, че това е кандидат, който не е най-рейтинговият. Колеблива кандидатура от рейтингова гледна точка, защото парламентът не е одобрявана институция в България. Това е сериозен проблем, защото много хора ще си кажат "затова ли беше цялото чакане". Госпожа Цачева не е особено харизматичен политик, а това в България се търси.
- Какъв беше смисълът от цялото това забавяне?
- Първо, не знаеха кандидата си до последно. Самият Борисов се чудеше дали да бъде той. Второ, чакаха да видят какво ще стане вляво и вдясно и навсякъде. Сега вече им е по-леко и те може да излязат на терена спокойно. Трето все пак да не забравяме и Слави Трифонов. Той беше фактор, който можеше да поразбърка картите леко, но сега е неутрализиран. И не на последно място чакаха, защото май на никой не му се става президент. Кадрите им са си натежали по местата и вече не е толкова лесно да хванеш един рейтингов играч и да го произведеш в президент.
- Не беше ли обиден начинът, по който бе издигната Цецка Цачева. Бойко Борисов каза, че Йорданка Фандъкова му е по-важна в София, Томислав Дончев е генераторът на идеи в Министерския съвет, а пък издигането на Димитър Николов ще доведе до избори в Бургас. И накрая остана Цачева.
- В нормална политическа ситуация Цецка Цачева е добър вариант за президент, защото тя е председател на парламента, сравнително неутрално звучащ човек, неярко политически. Реално ние не я познаваме, знаем много малко за нея като политик. Цецка Цачева е удобен кандидат за ГЕРБ, защото тя не изглежда като човек, който ще се еманципира. Тя не е Плевнелиев, който се опитваше да седи на някаква дистанция от ГЕРБ, колко успешно и неуспешно е било това, е друг въпрос. Последовател бе на евроатлантическата позиция, за разлика от ГЕРБ и самия Борисов, който се опитваше да бъде балансьор. Трябва да си даваме сметка, че това е кандидат, който ще следва партийната логика.
- В социалните мрежи и по форумите се заговори, че с този кандидат ГЕРБ иска да загуби изборите.
- Не вярвам, че ГЕРБ искат да загубят изборите. Това би било тежко самоубийство. Ние не сме виждали ГЕРБ да губи. Представете си това да се окаже първата загуба на ГЕРБ, както днес Нинова каза "началото на края им". Това, което повече ми се струва логично е, че се дава шанс на БСП за достойно представяне. Борисов си дава сметка, че самият той няма полза от слаба БСП. Оказа се, че някакви хора могат да се кандидатират, но не искат и резервната скамейка не е толкова дълга просто. Отделно от това нека не забравяме, че ГЕРБ е политическа формация и при която и да било кандидатура, може да мобилизира доста сериозен вот, а за втория тур има и гарантирани подкрепи. Ситуацията не е толкова тежка за тях, още повече, че има ред други обстоятелства, които могат да повлияят - изборната машина, известното задкулисие и дори убеждението на хора, че гласуването е задължително.
Медиите налагат, че гласуването е задължително, което просто не е вярно. Това може да мобилизира прилива на гласове, но част от тях може да бъдат анти. Всичко това ме кара да мисля, че ГЕРБ са калкулирали рисковете. Ако Борисов е далновиден политик, ще знае, че има полза от сравнително силна БСП. Все някога тя ще му е нужна - я да сподели отговорността с някого, я да подготви напускането на властта, защото все някога и този момент ще дойде.
- Възможно ли е Цецка Цачева да обедини антигерб вота?
- Едно беше Йорданка Фандъкова, защото е кандидатура, която изглежда надпартийна. Тя би могла да се хареса дори и на леви хора. Съвсем друго е Цецка Цачева. Различно пък би било Бойко Борисов. Без съмнение има такава опасност. Трябва да гледаме и какво ще правят гласовете на ДПС, те ще са важни.
- Може да кажем, че основните претенденти за "Дондуков" 2 са ясни. Каква предизборна кампания ни очаква?
- Дайте да видим дали в етническото пространство нещо ще се случи. Да, така е, долу-горе са ясни. Кратка. Тя свърши. По-интересното на тези избори беше преди тях какво ще се случи и след тях. Ще мирише ли на предсрочни избори, ще мирише ли на други коалиции, ще има ли преформатиране на кабинета, какво ще стане с Реформаторския блок, в БСП също е интересно какво ще стане. Остават доста интересни неща за след изборите.

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ