29 Март 2024петък12:44 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

На фокус

Унгария:

Всички партии се обявяват за победители

На референдума в неделя 98% гласуваха с "не" на въпроса дали ЕС да определя квоти за разселване на мигранти, 56% обаче не участваха

/ брой: 224

автор:Радко Ханджиев

visibility 1581

Bulgarian Press Pool-Budapest

Цуг-цванг или победа за всички? Може ли така да се интерпретират резултатите от завчерашния референдум в Унгария?
Въпросът, който правителството постави пред унгарците, бе: "Искате ли Европейският съюз да решава без съгласието на унгарския парламент на територията на Унгария да се разселват лица, които не са унгарски граждани?". 98% от участвалите в допитването отговориха с "НЕ", но 56% не се явиха пред урните. Според унгарските закони референдумът е невалиден, след като в него не са взели участие поне половината от имащите право на глас. Една от причините за слабото участие е, че само 11 233, което съставлява по-малко от 2% от общо 274 000 унгарци, живеещи зад граница, са се възползвали от правото си на глас, сочи Унгарската телеграфна агенция. Въпреки ниската избирателна активност всички партии се обявиха за победители.
Бившият премиер Ференц Дюрчани и председател на Демократичната коалиция първи обяви, че с невалидността на референдума левицата е постигнала голяма победа и декларира готовност за сътрудничество с останалите опозиционни партии за обсъждане на предизборното споразумение за "сваляне режима на Орбан". Според него унгарците показали нежеланието си да се отклонят от "европейския път на развитие". Той припомни, че неговата партия първа е предложила да се бойкотира референдумът. "Ние спечелихме, при това не с малко. Министър-председателят се провали и трябва да подаде оставка," категоричен е Дюрчани.
Прессекретарят на крайнодясната партия "Йоббик" Адам Миркочи заяви, че референдумът не е бил нищо повече от "една анкета за прахосване на 20 милиарда форинта (60 милиона евро), резултатите от която са били известни от дълго време, при това безплатно". И настоява за оставка на правителството. Той също напомни, че "Йоббик" първи апелирали към унгарците да гласуват с "не". Странното е, че миналата седмица крайно десните успяха да постигнат принципно споразумение с либералите еколози от LMP ("Политиката може да бъде различна") срещу правителството на ФИДЕС за "не" вот. Резултатите сочат, че споразумението е сработило.
Странностите в унгарския политически ареал не спират дотук. Защото дни преди референдума, крайно дясната "Йоббик", която системно критикува ФИДЕС, че не отстоява докрай националните интереси, официално призна точно обратното - ако бъде успешен, референдумът ще е от изключително значение за фундаменталните интереси на Унгария. И дори декларираха, че ще внесат в парламента предложение за поправка на конституцията, чрез която да се забрани мигрантската квота. Същото, което възнамерява и ФИДЕС!
От Унгарския хелзинкски комитет, който е на издръжката на Джордж Сорос и на задокеански фондации, също прокоментираха резултата. Референдумът за налагане на имиграционна квота нямал никакъв смисъл и обществена значимост от гледна точка на публичното право, защото представлявал злоупотреба с ключова институция на демокрацията! Не е изненада: и у нас често чуваме подобни становища, че пряката демокрация била злоупотреба с демокрацията! Но, доволен е Унгарският хелзинкски комитет, защото на референдума възтържествувал здравият разум и човечността над омразата и страха понеже... милионите унгарци се въздържали от гласуване.
"Не може до безкрайност, да се отклонява вниманието от проблемите на здравеопазването, образованието, корупцията, бедността и принудителното напускане на станата, като вечно се изважда на преден план заплахата от наплива на мигранти", подкрепя становището на Хелзинкския комитет либералният в. "Непсабадшаг".
Министър-председателят Виктор Орбан обаче е на съвсем друго мнение. Той не споменава, че референдумът е невалиден, според него той е огромна победа на унгарския народ, защото 98 процента от участвалите са се обявили твърдо против диктата на Брюксел. Правителството ще откликне на народния вот, като предприеме изменение в конституцията и ще продължи да се бори с Брюксел. В своето триумфално слово министър-председателят заяви: "Постигнахме внушителен успех. Надминахме резултата от референдума за присъединяването ни към ЕС и сме със значително по-висок резултат от последното гласуване за ЕП".
"Днес разполагаме с достатъчно мощно оръжие за пред Брюксел - това е манифест на всеобщото съгласие, тъй като 9 от всеки 10 унгарци гласуваха за правото на Унгария да взема самостоятелни решения. Унгарците премислиха нещата и отхвърлиха налаганите от Брюксел квоти за разпределение на мигранти. Може да се гордеем с факта, че сме първата и засега единствена държава в ЕС, в която унгарският народ може непосредствено да изрази мнението си по въпроса с мигрантите", заяви още премиерът.  
Орбан добави, че волята на обществеността трябва да бъде подкрепена нормативно, затова ще внесе в парламента предложение за обсъждане на изменение в конституцията, защото резултатите от референдума трябва да бъдат отразени в основния закон.
"Днешното решение трябва да бъде утвърдено и в Брюксел, защото щом 92% от участниците в референдум на една държава членка заявяват, че не са съгласни с едно предложение, тогава въпросът дали Брюксел има правото да й го наложи, е спорен", посочи в заключение Орбан.
Натискът за оставка на Орбан не е невъзможен. Още повече, че срещу правителството са щедро подкрепяните и живеещи на задокеанска хранилка дежурни НПО-та и върхушката на ЕК. Наблюдателите загатват обаче, че дори да се стигне до оставка, бъдещият вот може да се окаже още по-убедителен за премиера Виктор Орбан. Просто, неучастващите в тези избори не се броят. А участващите, ако се съди по референдума, може отново да достигнат 98 процента!

Виктор Орбан е доволен от резултата на референдума

Активността е ниска, защото не са гласували унгарците зад граница, твърдят унгарските медии

Надниците у нас - най-ниски в ЕС

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

Парното може да поевтинее символично от 1 юли

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

32 лв. за килограм агнешко, цената още ще расте

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

"Български пощи" ще изплаща пенсии още поне 5 години

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

Над 780 милиона души гладуват

автор:Дума

visibility 1

/ брой: 60

100 тона пластмаса във водите на Дунав

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

Правозащитници възмутени от САЩ

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

Гърция най-бедна в ЕС след България

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

Под прага на унижението

автор:Ина Михайлова

visibility 1

/ брой: 60

Бумеранг с еврото

visibility 0

/ брой: 60

Щети за милиарди

автор:Нора Стоичкова

visibility 0

/ брой: 60

Надвисна риск от конституционна криза

visibility 1

/ брой: 60

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ