24 Април 2024сряда05:11 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Интервю

Проф. Станислав Станилов:

Другите народи защитават себе си, ние - не

Навлизането на големи ислямски маси ще унищожи българския живот, предупреждава известният историк и археолог

/ брой: 224

автор:Велиана Христова

visibility 1394

Станислав СТАНИЛОВ е роден в Габрово през 1943 г. Завършил е история във Великотърновския университет, Професор, доктор на историческите науки, ръководител до 2005 г. на Секцията по средновековна археология в Националния археологически институт с музей при БАН. Автор на над 100 научни публикации. Член на СБП. Депутат от "Атака" от 40-то народно събрание досега.   


- Проф. Станилов, три години след появата на  книгата ви "Новият османизъм и българите", сега издадохте допълнен вариант с новите събития от последните години. Забелязвате ли промени в неосманизма като философия и като явление?
- Тази книга е за турската политика към България в съвременния й вид, а неоосманизмът като явление е очертан накратко, понеже за неоосманизма вече има написани книги, имам предвид Дарко Танаскович и Любен Петров. Когато моят политически очерк излезе преди три години, пуснах в пощенските кутии на всичките 240 депутати по един екземпляр, казах им, че съм ги описал на какво приличат и да я прочетат, но нямаше никакъв резултат. Книгата излезе в 5000 екземпляра, изчерпа се веднага, но никъде нито една дума не бе проронена за нея. Всички си мълчаха.
Аз следих в тия години как се развива новият османизъм и как настъпва в България. На български вече беше издадена книгата на Ахмет Давутоглу "Стратегическа дълбочина", в която ги няма думите "нов османизъм", но тя представлява евангелие на новия османизъм. Това, което е станало в тези три години, съм го описал във вид на жалони. Един жалон е историята с опита да се демитологизира Баташкото клане. Друг жалон е онзи филм от турската режисьорка, който го излъчи Ал Джазира. Трети жалон е примерно Проекторешението, което ние внесохме в парламента за признаване на геноцида над българите в османската империя, което беше отложено и с всякакви маневри отхвърлено настрани. А анализът на турските данъчни регистри показва, че през ХV век от българските земи изчезват 2600 населени места, селското население намалява с 560 000 души, а градското с 90 000 души. Сборът от 680 000 души представлява 43,5 процента от цялата българска общност, населявала Югоизточна Европа към края на ХтV век. Още един жалон е примерно регистрирането на партията на Местан, а друг - делата за връщане на вакъфските имоти, което е важен геокултурен фактор. Впрочем за всичките тези дела, които Главното мюфтийство води срещу България за вакъфски имоти, то не си плаща съдебните такси и затова сметките му са блокирани. А на учителите по Коран и на мюфтиите плаща директно Дианетът (турската Агенция по религиозните дела), който е държавна организация с ранг на министерство. Това е чиста намеса във вътрешните работи на България.
Всичко е описано в книгата и накрая се обръщам към читателите да се замислят, защото тези неща не са случайни. Когато няма обществена нагласа да се съпротивляваме на тази турска инвазия, най-накрая ще ни превземат и унищожат. В книгата на Давутоглу дори е написано директно, че ако не се справят с България с мирни средства, ще приложат кипърския модел. А какво значи кипърския модел - идват с танковете и самолетите и нас ни няма. Тревожното е, че никой не реагира на тези неща. Съжалявам, че още не съм написал подобни политически очерци за въздействието сега на мигрантите.
- Виждате ли връзка между двата вида инвазия, доколкото и в двата случая става дума за мюсюлманска инвазия?
- Първо трябва да се знае какво е въздействието на миграцията на големи мюсюлмански маси от Азия върху европейската култура изобщо. Всички мълчат за нещо, което има фундаментално значение - съвременното социално равнище на развитите страни се базира на изключителните съвременни технологии, от които принаденият продукт се увеличава с участието на малко хора. Този технологичен свят е създаден от европейската култура, която е израснала върху фундамента на християнството, и на реформацията, разбира се. Навлизането на големи ислямски маси и разпределянето им на различни места в Европа, създаването на анклави, смесването на различни начини на живот ще доведе до срив на културния модел на европейците и цялата тази технологична и индустриална култура ще бъде разрушена. Подобно нещо вече  се е случвало през тV век с Римската империя, когато културата е изключително висока, технологиите са изключително развити, има огромни строежи, 7-8-етажни сгради, дори четох, че е била открита парната машина, но не се е използвала, защото робският труд е бил по-евтин. Всичко това в началото на V век го няма, по форума расте трева. Всичко изчезва, когато бръкнеш в живия организъм на обществото и разрушиш неговата същност, която е формирала историята.
- Разбираме, че и у нас намеренията на властта са да разселва мигранти в слабонаселени места...
- В европейската цивилизация има български живот, има френски живот, английски живот, затова французинът в Германия или българинът в Испания изпитват носталгия, макар че всички са европейци, християни и т.н. Този български живот е създаден в тази географска, т.е. климатична и почвена зона, на това историческо място и има собствен вътрешен уют, собствено изживяване. С нахлуването на хора със съвършено чужда култура, съвършено чужда ценностна система, със съвсем други разбирания за живота и с разселването им на различни места, животът, който са  живели нашите деди и ние го живеем сега, ще бъде разрушен. Може ли тези хора, които идват от пустинята, да ги настаниш на едно място в Елховско и те там да работят и да се хранят? Какво ще работят? Те знаят ли примерно как се сади пиперът или доматът и царевицата? Те могат ли да го правят това земеделие, което изисква изключителна култура, изисква обучение, разбиране? Не могат.
- Те и не искат да го правят.
- Това е отделен въпрос. Може ли тези млади мъже от Афганистан, от Ирак да ги вкараш в едно предприятие, да ги пратиш на един строеж, където вече се работи с техника, не с чука и мистрията, и те да работят там? Това са пълни глупости. Дори в Германия сега имат достатъчно работна ръка, а всъщност нямат, защото тези придошли хора не са квалифицирани и вече не можеш да ги научиш, понеже това се учи, когато си малък. Тези хора, когато ги настанят в Елховско, ще порутят всичко, ще погромят всичко, те грабят нашите старци, които са малко останали да обитават там. Ще се изтърсят в градовете да ги храниш, да ги обличаш. Жените им нямат трудови навици, защото в техния живот работят само мъжете - т.е. ние трябва да ги храним. Това е абсурдно положение. То се базира на някаква криворазбрана толерантност, криворазбрана цивилизованост и криворазбран хуманизъм и охрана на човешките права. Това е чисто самоубийство - да се смени българският културен модел, да бъдат унищожени българите като такива. И без това значителна част от нашите елитарни умове ги няма, те са в чужбина. Това е трагедия, според мен, на която никой не обръща внимание. Когато се опиташ да кажеш тези неща, ти говорят за евроатлантически ценности, за мултикултурализъм, за толерантност, за политическа коректност.
- А какво по-различно може да се прави тук, при положение, че цялата тази философия се насажда от Брюксел, от Меркел и т.н.?
- Добре, но другите се съпротивляват, а ние не. Унгарци, словаци, чехи, сърби, австрийци - всички се съпротивляват. Ще дам друг пример. Напоследък виждам едно ново явление. Преди години Орбан започна да налага върху чуждите търговски вериги извънреден данък, върху печалбите на банките - извънреден данък, 11 извънредни данъци и такси, с които там се пълни бюджетът. По негов пример сега поляците са погнали чуждите търговски вериги, които им тормозят производителите, както е и при нас. От ЕС се заканват, че ще санкционират Полша, но няма да я санкционират, понеже Полша не е България, тя е голяма страна и, ако поляците започнат да ритат, ще стане голяма беля. Другите европейски народи вземат пример и се създава едно общо усещане за съучастие и за опасност за всички. Ние също можем да работим в тази посока, но не го правим. Мисля, че България трябва да се присъедини към Вишеградската четворка и да поставя своите проблеми там. Като станат пет страните, като защитават интересите си, и Еврокомисията ще погледне по друг начин. Но Борисов няма да го направи, той е един плах човек.
- Затова ли се подчини да се отрече от Бокова и да издига Кристалина Георгиева за ООН, остави България да бъде употребена в една чужда игра?
- Моята теза е, че това си е чисто американски номер. Американците не вярват на Бокова, защото е учила в Русия. Макар че тя години наред доказва, че е видна европейка и донякъде евроатлантичка, което аз кой знае колко не одобрявам. Но това няма значение, американските подозрения си остават. Те са примитивни хора и обикновено абсолютизират нещата. Много харесват например Плевнелиев, защото ругае руснаците така, както дори Обама не си позволява. Цялата история с Бокова беше подсказана от американското посолство на нашите деформатори и протестъри, те написаха един-два махзара до ООН, махзарите се завъртяха, г-жа Меркел пое инициативата, вероятно пак по команда от Вашингтон, пробутаха Кристалина на Борисов и го притиснаха. Той, както винаги, се поддаде на натиска, то е видно. И създадоха този абсурдистан - един кандидат, друг кандидат, без да обяснят защо. По едно време имах усещането, че той ще се опита да се съпротивлява, защото - покани Орбан, отиде да се разправя с Ердоган, изрепчи им се за второто НАТО - Черноморския общ флот. Помислих си, че започва да идва в час. Но сега вече не виждам симптоми да свърши нещо.    
- След тази история, каква Вишеградска четворка, кой ще погледне сериозно на нас, нито една друга страна не би позволила да я употребят по този унизителен начин?
- Не, във Вишеградската четворка вероятно ще ни погледнат със симпатия, защото ние сме от калибъра на тези страни. И това ще бъде един симптом, че ние действително ставаме европейска държава с реални параметри на собствена политика. Но при това положение сега не вярвам нещо да помръдне. Натиск огромен ще има. Ердоган, макар да казва, че няма да пуска мигранти, ще продължи да ги пуска, за да създава в България напрежение. Което е от полза за турците, както и за американците. Ако народът не даде ясен сигнал, ако не каже: "Стига вече!", нищо няма да излезе.
- Не съм чула в телевизионни студиа да се дискутира сериозно за това каква политика трябва да има страната ни.
- Предстои ни да избираме президент, а гледам от телевизиите - отишли вкъщи при тоя кандидат, при оня, показват домашната му обстановка. Парламентът ни се занимава истерично с едно изказване на един руски депутат. Нашият президент и външният ни министър говорят за Русия с най-гнусни думи, да не би руският парламент да се занимава с тях? А тук вдигат пара до небето заради един журналист. Битовизъм и глупости внушават на хората. Ето, за проблема с неоосманизма, който се опитвам да поставя публично, да не би нещо да се чува? Това е българският конформизъм. Ботев едно време е казал: Свестните у нас считат за луди.
- Защо според вас регистрираха ДОСТ, като има толкова ясни доказателства, че това е протурска партия?
- Мислех, че обществените нагласи все пак имат някакво значение и че съдът няма да регистрира тази партия. Но аз твърдя, че турската диаспора в България има различен от турците в Турция исторически опит. Тези хора 130 години са живели с нас и са разбрали, че когато пряко изпълняват разпорежданията на турското правителство, винаги си патят. Затова те няма да се присъединят към ДОСТ, а ще си останат при ДПС. А що се отнася до неоосманистите, те са точно хората, които искат турската диаспора да изпълнява пряко разпорежданията на Анкара. И просто да бъдат една пета колона тук. Но ДОСТ няма да може да изпълни тази роля, защото не смятам, че могат да съберат достатъчно електорат.
 

Великденската трапеза поскъпва

автор:Дума

visibility 408

/ брой: 77

Рязкото застудяване удари реколтата от череши

автор:Дума

visibility 447

/ брой: 77

Когато ни свърши руския петрол, бензинът поскъпва

автор:Дума

visibility 421

/ брой: 77

България в еврозоната - по-реалистично е през 2026 г.

автор:Дума

visibility 374

/ брой: 77

Извращения

автор:Александър Симов

visibility 441

/ брой: 77

Диверсификация

автор:Мая Йовановска

visibility 411

/ брой: 77

За 10-те постижения след Десети

visibility 398

/ брой: 77

НА ВТОРО ЧЕТЕНЕ И ГЛЕДАНЕ

автор:Лозан Такев

visibility 428

/ брой: 77

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ