24 Април 2024сряда20:27 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Позиция

Оцецкаха я!

Номинирането на Цачева за президент е удар срещу авторитета на президентската институция, свряна и без друго под полата на ирландска пастирка

/ брой: 224

автор:Ина Михайлова

visibility 2534

Една самозабравила се партия направи своя избор.
Затова социалните мрежи от неделя са като цъфнал гербер. Музикални, ритмични и градусови. В понеделник вече всички се хихикат, че положението е нещо средно между оцецкано и "мамма миа". И се раздират от тревожни въпроси: Ами ако Цецка не спечели на първи тур, с кого ли ще я заменят на втори? И той, кандидатът за втория тур, пак ли ще е майчица, или ще е бащица? Всичко това в аванс удря по авторитета на президентската институция, която и без това в последните години бе свряна под полата на ирландска пастирка.
Всъщност от 2 октомври трябва да се чувстваме лично и национално обидени. От гаврата, която си прави с нас управляващата партия. От начина, по който ни посочи кандидата си за президент. И от самия кандидат. Но, така е. Ние, обикновените простосмъртни, сме Му позволили да си повярва. Да повярва в своята Зевсова изключителност. Той е Бог и от своя Олимп вижда само своите Богове. И с тях се разпорежда, с тях се наглася, на тях прокарва път. Някой да застраши славата му, да се "еманципира" - аут!
Ако някой от ГЕРБ днес смислено може да обясни защо Цецка Цачева е техният кандидат за президент, шапка ще му свалим. Жалки са попълзновенията

минусите да бъдат оформени в плюсове

И тук изобщо не иде реч за купонджийските изцепки на Цачева (нека е "душата на купона") или за опитите й да изглежда добре на първа страница на списание (суетност, която не е чужда и на мъжете). Няма защо да се занимаваме с човещинката на "майчицата" на семейството със съпруг на добре платена работа - първом в "Булгартабак", после в РВД. За партийния й бекграунд какво да кажем. Явно активното й комунистическо минало не е пречка да бъде пусната по пистата към "Дондуков" 2. За разлика от Ирина Бокова например. Не е драма дори фактът, че Цачева е била известна в Плевен като човек на Румен Петков (днес в АБВ). Явно лоялността в миналото не е като лоялността днес към настоящия Патрон. Е, честито, ГЕРБ! Имате си ляв кандидат, по-ляв от мнозина кандидати на определили се за леви партии.
Цецка Цачева, за разлика от останалите имена от ГЕРБ, които се въртяха в медийното пространство, е удобният и възможен кандидат. Тя ще Му пази креслото до следващите избори, защото Той сега не може. Двамата с Цецо имат важни дела. Тези на Цецка не са толкова важни, така излиза.
Най-малко три пъти Цачева публично отрече, че ще е кандидатът на ГЕРБ за държавен глава, но Борисов я посочи. И да се чудиш защо? Какво положително ще донесе тя на институцията, след като идва с повече отрицание - и от свои, и от чужди. Месеци наред ГЕРБ бавеха топката и всички като че ли останаха с очакването, че искат да видят първом другите, а след това да извадят своя кандидатура - пълна противоположност на всичко показано. Уви!
Сред всички обсъждани имена в ГЕРБ Цачева носеше най-много негативи. Според национално представително проучване на АФИС от септември т.г. на въпроса дали имат следните личности качества да бъдат президент, подредбата е: Бойко Борисов - 45%, Йорданка Фандъкова - 43%, Кристалина Георгиева - 39%, Томислав Дончев - 24%, Димитър Николов - 9%, Цецка Цачева - 8%, Румяна Бъчварова - 8%. А

в графата "няма качества" Ц.Ц. е фаворит

- 77 на сто са заявили, че не виждат в нея възможности да бъде президент.
Гражданите на Плевен знаят по-добре от нас. На местните избори през 2007 г., когато ГЕРБ издигнаха Цачева за кмет, тя получи едва 5838 гласа и остана трета. Със скандал с тогавашния кмет Найден Зеленогорски Цецка Цачева приключи през 2008 г. работата си за общината в Плевен. Кметът подаде сигнал до адвокатската колегия, че Цачева е действала срещу интересите на общината, защото, докато е оказвала правна помощ на местната администрация, е давала съвети и на насрещната страна по същите дела. Сигурно затова отсега в ГЕРБ говорят, че задачата й в президентството ще е да бъде арбитър. Също като в Народното събрание, нали? Извърта глава на една страна, когато съпартийците й приемат лобистки закони и поправки на килограм. Дума не обелва или се крие като мишок, когато се фалшифицира "Държавен вестник". И ред не драсва дори на писмата на сдружението на селските кметове, които се чудят как да оцеляват.
Тежък товар носи Цачева като председател на НС. Тя е втори мандат начело на парламент, доверието в който продължава да пада главоломно. Според последно проучване на "Алфа рисърч" само 8 на сто от българите дават положителна оценка за работата на Народното събрание. Затова и на събора на Рожен през юли още с появата си Цецка Цачева бе освиркана. Това отрицание към президентската институция ли да бъде отнесено? За да бъде и тя окончателно разбита. И после Той да я спасява.
На какво разчитат от ГЕРБ с кандидатурата на Цачева? Такава е договорката, или има поръчка отвън? На "добра подготовка" за изборния процес, какъвто опит хората на Цв.Цв. натрупаха в годините? Вярвате ли в мантрата, че Цачева е способна да мобилизира гласоподавателите на ГЕРБ, три четвърти от които смятат, че тя не става за държавен глава?
Цялата работа мирише. Вони като загнила дръжка на гербер. Или това е началото на края. Или просто е краят на едно начало.
 
*    *    *
Кого можеха да номинират ГЕРБ за президент? Естествено, че някой от сорта на Баце. Или на Цецка. Няма как да е Чърчил например. Такова е нивото, такъв е матр'ялът. Не е скандално, че ГЕРБ номинираха Цачeва. Скандално е, че допуснахме да се стигне дотук - да ни издигат кандидат само месец преди изборите, да ни посочват с пръст бъдещия президент и ние примиренчески да свиваме рамене, че ще е той. Даже преди да знаем името му.
Само че това не се случи тази неделя. То се случваше във времето. А ние мълчахме и оставяхме Бащицата да вдига десница и да се хили просташки.
Управляващите оцецкаха ситуацията. Но трагедията не е в това, че Цецка Цачева е кандидат за президент. Трагедия ще е, ако я изберем или ги оставим да направят това вместо нас.
 

Ако промените минат, ще има помощи за фермерите

автор:Дума

visibility 354

/ брой: 78

АЯР даде постфактум лиценз за горивото на "Уестингхаус"

автор:Дума

visibility 374

/ брой: 78

Евтиният роуминг остава поне до 2032 г.

автор:Дума

visibility 370

/ брой: 78

ЕП узакони правото на ремонт след края на гаранцията

автор:Дума

visibility 362

/ брой: 78

Великобритания гони бежанците в Руанда

автор:Дума

visibility 297

/ брой: 78

200 мощни земетресения в Тайван за 12 часа

автор:Дума

visibility 480

/ брой: 78

Учителите в Белгия искат по-голям бюджет

автор:Дума

visibility 318

/ брой: 78

Китай насърчава ядрената енергетика

автор:Дума

visibility 285

/ брой: 78

Марионетка на задкулисието

автор:Александър Симов

visibility 388

/ брой: 78

Новите реалности

visibility 291

/ брой: 78

За БСП честно и откровено

visibility 403

/ брой: 78

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ