25 Април 2024четвъртък02:23 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Маймуни на Мусала

/ брой: 224

автор:Велиана Христова

visibility 976

Поредното национално научно звено - метеорологичната станция на БАН на вр. Мусала, обслужваща не само България, но и международната метеорологична дейност, спря работа. Ама било временно, било заради недостиг на хора, които да работят в рискови условия на 3000 м. То винаги е така - учените спират работа или защото няма с какво да си плащат тока, или защото няма желаещи да работят къртовски за жълти стотинки. Всяка година напоследък заради липса на бюджет пред закриване се изправя и друга национална ценност - астрономическата обсерватория на БАН на вр. Рожен, която също е уникална за Югоизточна Европа.
Така е - все повече ще се разделяме с цивилизацията; с технологии, които са били наша гордост; на трупчета ще застиват цели отрасли; животът ни ще се връща в ХІХ век. Защото маймуните на трици не се хващат и тази работа с цивилизацията само с мускули и магистрали не става. В цивилизования свят хората дават пари за наука и за образование, което според вчерашните думи на Кунева било национален приоритет номер 1. Глупости - национален приоритет номер 1 - пак вчера се разбра, са примерно обществените поръчки, чрез които едни хора ще гушнат 200 хиляди, за да консултират ЦИК как да ни обяснява колко важни са президентските избори. Тук 200 хиляди, там 200 хиляди, накрая милиончета в едни ненаситни гърла, а станциите на Мусала и Рожен - по пързалката. 
Така ще е, понеже кабинетът на бат'Бойко  много я люби науката. Министърът му Дянков искаше целия НИМХ да закрие, а прогнозите за времето да ги взимаме от CNN. Отде да знае аналфабетът, че CNN прогнози не прави, а излъчва нашите, които НИМХ е пуснал чрез Световната метеорологична организация. А самият Борисов прати астрономите от Рожен да мерят дънерите на дърветата, за да си изкарали парите... На проста власт учено не й трябва.
 

Ако промените минат, ще има помощи за фермерите

автор:Дума

visibility 354

/ брой: 78

АЯР даде постфактум лиценз за горивото на "Уестингхаус"

автор:Дума

visibility 374

/ брой: 78

Евтиният роуминг остава поне до 2032 г.

автор:Дума

visibility 370

/ брой: 78

ЕП узакони правото на ремонт след края на гаранцията

автор:Дума

visibility 362

/ брой: 78

Великобритания гони бежанците в Руанда

автор:Дума

visibility 297

/ брой: 78

200 мощни земетресения в Тайван за 12 часа

автор:Дума

visibility 480

/ брой: 78

Учителите в Белгия искат по-голям бюджет

автор:Дума

visibility 318

/ брой: 78

Китай насърчава ядрената енергетика

автор:Дума

visibility 285

/ брой: 78

Марионетка на задкулисието

автор:Александър Симов

visibility 388

/ брой: 78

Новите реалности

visibility 291

/ брой: 78

За БСП честно и откровено

visibility 403

/ брой: 78

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ