19 Април 2024петък23:04 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Станцията на Мусала спира работа временно

Не достигат подготвени наблюдатели за труда в рискови условия на 3000 м височина, обясниха от НИМХ при БАН

/ брой: 224

автор:Велиана Христова

visibility 701

Метеорологичната станция на Мусала спира да работи временно - вероятно до началото на май 2017 г., обясни за ДУМА проф. Христо Георгиев, директор на департамента "Прогнози и информационно обслужване" в НИМХ при БАН. Редакцията го потърси вчера, след като работещи в станцията пуснаха в нейния профил във фейсбук съобщение, че тя се закрива от 30 септември със заповед на директор на НИМХ проф. Христомир Брънзов. "Явно, че ние ще сме поредният съсипан обект от национално значение поради безхаберие и безстопанственост. Жалко. Затварят ни. Загубата ще е за всички. Изглежда, че ви казваме "Чао". "Чао на всички", написаха от базата.
 Самият проф. Брънзов е в чужбина. Станцията не се закрива, а временно се преустановяват метеорологичните наблюдения от нея, тъй като на 20 септември един от наблюдателите е загинал при подхлъзване под върха, друг е в процес на напускане и не можем да осигурим необходимите петима наблюдатели за работа на станцията, каза проф. Георгиев. В момента институтът набира хора, които в близките месеци ще бъдат обучени за работа на станцията, включително с оборудването там, но подготовката им за тежките условия и адаптацията не може да стане рязко през зимата, затова работата ще се поднови напролет, твърди ученият.   
Метеорологичната станцията на Мусала започва да работи точно преди 84 години - на 2 октомври 1932 г. Днес тя е важна част от наблюдателните пунктове на Световната метеорологична организация (СМО), тъй като станции на височина 3000 м са рядкост, обясни проф. Георгиев. Данните от станцията на Мусала са изключително важни в дейността на синоптиците и особено за работата над климатичните прогнози за Югоизточна Европа. От НИМХ са уведомили СМО, че работата на станцията временно се преустановява. Здравето и сигурността на хората са по-важни от всякакви прогнози, смята Христо Георгиев. Наблюдателите на станцията не са учени, те се планинари, които работят по научна методика на НИМХ, и са усвоили режима на наблюдение. Проф. Георгиев не уточни точния размер на заплатите на наблюдателите в тези екстремни условия, но каза, че те не са по-високи от тези на учените в БАН. Средната заплата в БАН е 600 лв., а асистентите получават под 500 лв. след удръжките.
 

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ