19 Април 2024петък12:46 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Шикалкавене

/ брой: 225

автор:Ина Михайлова

visibility 2068

Уж пешеходната пътека е най-сигурното място за пресичане от единия тротоар на другия, а се оказва, че не е. Нов импулс на стар спор даде становище по тълкувателно дело на Върховния касационен съд. На мястото, на което трябва да се чувстваме най-сигурни на пътя, сме също толкова застрашени, както и когато прескачаме мантинели. Оказа се, че не познаваме закона, или поне в онзи му вид, в който са го издокарали преди години най-вероятно интереси, далечни от нашите. И експерти, и шофьори, и застрахователи безпристрастно ни сочат, че бъркаме в мисленето, че по-слабият трябва да е защитен. Уви, "пешеходецът няма абсолютно право при пресичане на пешеходна пътека". А правилата уж са създадени, за да защитават здравето и живота на хората. Юридическо шикалкавене по нашенски.
В относителната ни държава и правото на живот се оказва относително. Явно зависи и от това дали срещу теб застава фукара с мощен джип или "безгласна буква" минава по "зебрата". За разлика от нормалните държави, в които пешеходецът, стъпил на пешеходна пътека, е максимално защитен от закона, у нас не е така. Трябвало да преценяваме скоростта на идващите автомобили, да ръкомахаме и... да се прекръстим може би. Заради това се стига до парадокси пешеходци да бъдат виновни, че са блъснати или дори убити на пешеходни пътеки, а присъдите на извършителите - намалявани или отменени.
И шофьори, и пешеходци нарушават правилата. Опитите за търсене на златна среда едва ли ще удовлетворят родителите и близките на жертвите. Правилата обаче трябва да са адекватни на съвремието ни. И по възможност да не зависят от силата на парите или от интересите на по-силните на деня. Добре е да не искаме всеки пешеходец да ходи с радар в джоба, а за шофьорите, които спазват правилата, да има справедливост. Когато каруцата се обърне, определянето на виновния не възстановява живота и здравето на пострадалия.

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 153

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 188

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 155

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 153

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 135

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 156

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 173

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 153

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ