26 Април 2024петък02:45 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Репортаж

100 години след сраженията на Галиполи

Хиляди бягаха с послание за мир

Участниците в маратона минаха през места, белязани от кървави битки на Дарданелите

/ брой: 225

автор:Альона Нейкова

visibility 2009

...Записалите се за участие в маратона "Run for Peacе" ("Бягане за мир"), облечени в ярки тениски, брандирани с логото на събитието на турски и английски, от ранни зори на 2 октомври започнаха да препълват фериботите, акостирали на пристанището в Чанаккале. След 25-минутно пресичане на пролива Дарданелите се стига до прочутия полуостров Галиполи. От Еджеабат колите и автобусите се насочват към мястото на маратона, а бегачите без превоз чинно чакат да бъдат разпределени в специални рейсове със съответни табели, съдържащи номер и лого на мащабното събитие...

Още по пътя към местата, където бегачите за мир стартират, а и финишират, се забелязват строги мерки за сигурност. Жандармерията е на всяка крачка, като някои пренасочват и безмилостно отпращат на отдалечен паркинг бусове и коли, стоварили участниците в маратона.
Ясни са и дистанциите, на които се тича - 5 км, 10 км, 21 км и 42 км, като в най-кратката е предоставена възможност за включване и на публиката. Също така организаторите предварително са се постарали да обяснят на всички желаещи да участват в "Бягане за мир", че е напълно допустимо да не препускат през цялото време, а просто да вървят - в знак на солидарност с инициативата. Един от идеолозите и двигателите на събитието - Армаган Айдегер от Global Travel Planner - разкри, че 5-километровото разстояние може да се измине за 35-40 минути спокойно ходене. Явно и тук важи Кубертеновият принцип. Сигурно затова не бива да е изненада и фактът, че в маратона участваха и малки деца, и хора с увреждания, насърчени от техни близки и организатори да подкрепят идеята за свят без войни дори само с присъствие на събитието.
Специално обособен огромен екран излъчва в реално време какво се случва на трасето. Периодично в небето се появява и дрон, който заснема отвисоко уникалната атмосфера на случващото се. Някои видеа, направени от безпилотния летателен апарат, вече са качени във фейсбук страницата Turkcell Gelibolu Maratonu. Безброй са и фотографиите, направени както от професионалисти, така и от любители.
В корнера за журналисти (акредитираните са над 60 души, включително от Австралия, Англия, България, Германия, Гърция и CNN Turk) от време на време става напечено: живи включвания, интервюта с местни управници, снимки на финиширалите и наградените... Всичко това, а и приповдигнатата атмосфера наоколо потвърждават създалото се трайно усещане, че целият свят е маратон. Но в случая най-окуражаващото е, че именно на място, белязано от кървави битки през Първата световна война, век по-късно се акцентира именно на мира.
...На 19 февруари 1915 г. започват сраженията за Галиполи, когато силите на Антантата се опитват да извършат десант на едноименния полуостров в днешна Турция, да прекъснат комуникациите между Централните сили и Османската империя, да завладеят Константинопол и да извадят страната от войната. Битките продължават с варираща сила близо година - до 9 януари 1916 г., и са изключително тежки. В десантния корпус участват войници от Франция и Великобритания и нейните доминиони и колонии - Австралия, Нова Зеландия, Индия и Нюфаундленд. Жертвите сред войските на Антантата надхвърлят 150 хил., а османските са още по-големи - 250 хил. души. Идеята за съюзническа атака в района на Дарданелите принадлежи на Уинстън Чърчил, който по това време е първи лорд на адмиралтейството. Бъдещият създател на турската република Мустафа Кемал (Ататюрк) играе основна роля за победата. В началото на януари 1916 г. съюзното командване признава поражението си и изтегля своите войски от Дарданелите...
В памет на неизвестни мъченици от фронтовата линия на Чанаккале, загинали на Галиполи, на 21 август 1960 г. официално е открит впечатляващ мемориал, висок близо 42 метра. Строежът му започва през април 1954 и продължава до март 1958 г. Повече от две лета се подготвя представянето на паметника на широката общественост, като редом се издига и монумент, почитащ чуждестранните войници (основно австралийци и новозеландци), загинали в същата битка.
Фактът, че "Бягане за мир" минава край това място, е изпълнен с дълбока символика. Осъзнават я и над 6000 участници в маратона, който през 2016-а се проведе за втори път. Представители на 19 националности тази година не само успяха да удвоят броя на включилите се в това знаково събитие в сравнение с миналата. Но и инспирираха провеждането и на редица съпътстващи мероприятия в рамките на проявата. Сред тях е и засаждането на 10 000 борови дръвчета, и организирането на специално няколкодневно изложение с концерти на крайбрежната улица в Чанаккале, посветено на маратона, и приобщаването на подрастващото поколение към инициативата... Децата се включиха в събитието с прекрасни рисунки, пресъздаващи тяхното разбиране на бягането за мир. От творбите на малките художници бяха отпечатани специални картички, които всеки желаещ можеше да купи или просто да дари средства за образованието на невръстните таланти.
Почти е сигурно, че маратонът ще се превърне в традиция за Галиполи. Още повече, че не само показва как управляващите и бизнесът на Дарданелите, а и в цяла Турция, са единни в организирането на "Бягане за мир", но и призовава хората да не се отказват от стремежа към свят без войни.

Хиляди се включиха в маратона, пропагандиращ идеята за свят без войни


На голям екран в реално време се излъчва какво се случва на трасето


Участниците в бягането минават и край мемориал, издигнат в памет на неизвестни мъченици, загинали в района на Дарданелите


Усмивки след финиша


На крайбрежната улица в Чанаккале всеки имаше възможност да се снима край атрактивния хаштаг на турски, който в превод означава "Аз бягам за мир"


Изложбата с детски рисунки бе част от многобройните инициативи, посветени на маратона
Снимки Радослав ГЕОРГИЕВ

*** Пътуването се осъществи благодарение на "Партнер травел" - една от първите и водещи агенции, от 2001 г. предлагаща туристически услуги за Турция.

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 306

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 333

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 384

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 316

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 299

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 393

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 324

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 339

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ