Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

26 Май 2018 | Събота
 
вход регистрирай се

На първа страница

18 идеи за спасяване на Тютюневия град

Проектите, участвали в архитектурен конкурс, представят различни гледни точки за оживяване на зоната, допринасяща за културното многообразие на Пловдив

Пенка Калинкова

7. Октомври 2016 , брой: 227   835   0Поводът за организирания от КАБ Пловдив архитектурен конкурс "Тютюневият град на Пловдив" - идентичност, обновяване, приобщаване и допълнително прибавеното СПАСЯВАНЕ е състоянието на структурата, разрушаването на склада на "Ориенттабако" на 6 март 2016 г., както и последвалото половин година по-късно опожаряване на четири от знаковите тютюневи складове – "близнаците" на Кудоглу заедно с прилежащия склад на ъгъла на улиците "Иван Вазов" и "Екзарх Йосиф” и още един отсрещен през улица „Г. М. Димитров". Целта е нетърпящото отлагане спасяване на Тютюневия град от една предизвестена съдба. От изгорелите складове са оцелели в момента единствено техните фасади и това добавя поредица от сложни въпроси.
В конкурса взеха участие 18 проекта на архитектурни екипи и индивидуални участници. Авторитетно жури, оглавявано от проф. д-р арх. Тодор Кръстев, с членове проф. арх. Георги Станишев, председателят на Националната камара на архитектите в България Борислав Игнатов, арх. Пламен Братков, арх. Иван Делчев, арх. Петко Костадинов, председател на КАБ Пловдив, арх. Юлиана Петрова като представител на община Пловдив, икономистът Димитър Лулчев и пишещата тези редове, взе решението. В протокола на журито отбелязахме, че 18-те проекта показват различни гледни точки към съдбата на Тютюневия град, различни подходи и начин на мислене. Но това, което ги обединява, е тяхната убеденост в идентичността на зоната, допринасяща за културното многообразие на Пловдив. Авторите са убедени в културния потенциал както на целия Тютюнев град, така и на отделните складове, а също и във възможността да бъде постигнат баланс между публични и частни интереси. Отличихме работата на арх. Иво Пантелеев и екип на ADA, на архитектите Стела Динева и Никола Кожухаров и на арх. Георги Петев, който представи финализиращия магистратурата му в Грац проект. Първият дава 10 много ясни бизнес идеи за различни части от зоната. Вторият залага на едно зониране с привлекателни градски функции. Третият проект предлага територията да се развие с конкретни бизнес инициативи от временен характер, които да покажат вътрешния капацитет на старите сгради, това беше отбелязано на пресконференцията от проф. Тодор Кръстев.
Имаше маса любопитни идеи, повече или по-малко добре защитени. Сред тях са и проектирането на Културен център "Никотиана", съдържащ музей и библиотека на модерното съвременно изкуство. Младите архитекти попълват различни липси в бъдещата културна столица на Европа - сгради за опера, нова художествена галерия, музеи, музикален аудиториум на името на Николо Паганини, дори архитектурно училище... Има, естествено, и Музей на тютюна, както и площад "Кудоглу". И по този начин се стремят да запазят историята на това интересно място. Те вярват, че изброените функции могат да бъдат реализирани точно в Тютюневия град. Пловдив има сериозни основания да се гордее като родно място на българската книга, книгоразпространение и периодичен печат и като голям литературен център, казват някои от тях, и са прави. По тази причина предлагат преустройство на тютюневия склад на улица "Авксентий Велешки", който се намира срещу библиотеката "Иван Вазов", в Музей на книгата и печата. В много от проектите се предлагат в складовете лофтови жилища, които да се дават под наем на артисти, художници, фотографи за техни ателиета и офиси. От една страна, артистите ще могат да творят, от друга - ще допринасят с присъствието и творчеството си за нова артистична и културна атмосфера на тази градска зона. В нея и в непосредствена близост има много учебни заведения (три училища и два университета), близо е и до три гари, затова подходяща функция могат да бъдат студентски общежития. Наемите ще бъдат по-ниски от тези в централните зони, студентите ще живеят в пропита от културни дейности среда, а тя пък ще бъде обитавана от млади хора. Предвидени са многофункционални зали за танци, музика, тренировки, обществени събирания за дебати, занимални за деца и прочее. Предложени са интересни идеи за озеленяването и кои улици да бъдат пешеходни.
Но както сме записали в пета точка на протокола, настояваме за незабавно укрепване на поразените структури на петте тютюневи склада, преди да е настъпила зимата. В противен случай те ще бъдат обречени на пълно унищожение, което ще обезсмисли всички досегашни усилия за тяхното спасяване, както и осъществения от КАБ Пловдив конкурс.
 


Изгорелите складове по ул. "Иван Вазов" в Пловдив

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"