26 Април 2024петък20:26 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

18 идеи за спасяване на Тютюневия град

Проектите, участвали в архитектурен конкурс, представят различни гледни точки за оживяване на зоната, допринасяща за културното многообразие на Пловдив

/ брой: 227

автор:Пенка Калинкова

visibility 1588

Поводът за организирания от КАБ Пловдив архитектурен конкурс "Тютюневият град на Пловдив" - идентичност, обновяване, приобщаване и допълнително прибавеното СПАСЯВАНЕ е състоянието на структурата, разрушаването на склада на "Ориенттабако" на 6 март 2016 г., както и последвалото половин година по-късно опожаряване на четири от знаковите тютюневи складове – "близнаците" на Кудоглу заедно с прилежащия склад на ъгъла на улиците "Иван Вазов" и "Екзарх Йосиф” и още един отсрещен през улица „Г. М. Димитров". Целта е нетърпящото отлагане спасяване на Тютюневия град от една предизвестена съдба. От изгорелите складове са оцелели в момента единствено техните фасади и това добавя поредица от сложни въпроси.
В конкурса взеха участие 18 проекта на архитектурни екипи и индивидуални участници. Авторитетно жури, оглавявано от проф. д-р арх. Тодор Кръстев, с членове проф. арх. Георги Станишев, председателят на Националната камара на архитектите в България Борислав Игнатов, арх. Пламен Братков, арх. Иван Делчев, арх. Петко Костадинов, председател на КАБ Пловдив, арх. Юлиана Петрова като представител на община Пловдив, икономистът Димитър Лулчев и пишещата тези редове, взе решението. В протокола на журито отбелязахме, че 18-те проекта показват различни гледни точки към съдбата на Тютюневия град, различни подходи и начин на мислене. Но това, което ги обединява, е тяхната убеденост в идентичността на зоната, допринасяща за културното многообразие на Пловдив. Авторите са убедени в културния потенциал както на целия Тютюнев град, така и на отделните складове, а също и във възможността да бъде постигнат баланс между публични и частни интереси. Отличихме работата на арх. Иво Пантелеев и екип на ADA, на архитектите Стела Динева и Никола Кожухаров и на арх. Георги Петев, който представи финализиращия магистратурата му в Грац проект. Първият дава 10 много ясни бизнес идеи за различни части от зоната. Вторият залага на едно зониране с привлекателни градски функции. Третият проект предлага територията да се развие с конкретни бизнес инициативи от временен характер, които да покажат вътрешния капацитет на старите сгради, това беше отбелязано на пресконференцията от проф. Тодор Кръстев.
Имаше маса любопитни идеи, повече или по-малко добре защитени. Сред тях са и проектирането на Културен център "Никотиана", съдържащ музей и библиотека на модерното съвременно изкуство. Младите архитекти попълват различни липси в бъдещата културна столица на Европа - сгради за опера, нова художествена галерия, музеи, музикален аудиториум на името на Николо Паганини, дори архитектурно училище... Има, естествено, и Музей на тютюна, както и площад "Кудоглу". И по този начин се стремят да запазят историята на това интересно място. Те вярват, че изброените функции могат да бъдат реализирани точно в Тютюневия град. Пловдив има сериозни основания да се гордее като родно място на българската книга, книгоразпространение и периодичен печат и като голям литературен център, казват някои от тях, и са прави. По тази причина предлагат преустройство на тютюневия склад на улица "Авксентий Велешки", който се намира срещу библиотеката "Иван Вазов", в Музей на книгата и печата. В много от проектите се предлагат в складовете лофтови жилища, които да се дават под наем на артисти, художници, фотографи за техни ателиета и офиси. От една страна, артистите ще могат да творят, от друга - ще допринасят с присъствието и творчеството си за нова артистична и културна атмосфера на тази градска зона. В нея и в непосредствена близост има много учебни заведения (три училища и два университета), близо е и до три гари, затова подходяща функция могат да бъдат студентски общежития. Наемите ще бъдат по-ниски от тези в централните зони, студентите ще живеят в пропита от културни дейности среда, а тя пък ще бъде обитавана от млади хора. Предвидени са многофункционални зали за танци, музика, тренировки, обществени събирания за дебати, занимални за деца и прочее. Предложени са интересни идеи за озеленяването и кои улици да бъдат пешеходни.
Но както сме записали в пета точка на протокола, настояваме за незабавно укрепване на поразените структури на петте тютюневи склада, преди да е настъпила зимата. В противен случай те ще бъдат обречени на пълно унищожение, което ще обезсмисли всички досегашни усилия за тяхното спасяване, както и осъществения от КАБ Пловдив конкурс.
 


Изгорелите складове по ул. "Иван Вазов" в Пловдив

13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 268

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 282

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 248

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 317

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 278

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 208

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 300

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 296

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 259

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 267

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ