Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

28 Юни 2017 | Сряда
 
вход регистрирай се

Коментари

Сетихте се!

Мая Йовановска

7. Октомври 2016 , брой: 227   662   0Преди повече от две години, когато Русия в отговор на европейските санкции срещу нейния бизнес въведе ограничения за вноса на агропродукти от ЕС, някак положението не изглеждаше толкова зле. Поне управляващите не даваха такива сигнали. Мълчаха си като комунисти на разпит. С течение на времето обаче обстановката се запече - най-вече за българските производители и преработватели на земеделска и животинска продукция. И не само. Пострадаха и други сектори от икономиката като туризмът например, което е и причината сега Ангелкова да се хвали с голям ръст на руските туристи.
Първите оценки за евентуални загуби, които се появиха, бяха за скромните 5-10 млн. лв. И дълго време властта не можеше да изчисли с колко реално е ударен агросекторът, докато при производителите вреше и кипеше. Последните данни, актуални към май тази година, огласени от министър Десислава Танева, са за 400 млн. лв., като само 220 млн. лв. били загубите за сектор "Мляко". Какво получихме от ЕС като подпомагане? Смешно е тези трохи даже да бъдат определяни с думата подпомагане. Проблемът е и че властта нищо не поиска ясно и твърдо. Сега пък ЕК ни подпомага, за да намалим производството си на краве мляко. Не звучи добре, нали!
Явно и на управляващите най-после им е станало ясно, че с помощта на ЕС сме гризнали дръвцето, след като от няколко дни Танева шета по агроизложения в Москва и на килимчето на руския земеделски министър да реди колко е важно за нашите фирми след падането на санкциите веднага да направят десант на пазара там. Затова е искала бързо предварително одобрение и отрано да си имат необходимите сертификати. Сетихте се. Как не ви мина обаче през ума да изразите ясна позиция против санкциите на килимчето в Брюксел, а? Вместо послушно да приемате всичко, което ви наредят оттам.

 

 

Коментари

  • 28. Юни 2017 124
    178
    0

    Бетина Жотева най-сетне реши да изрази съжаление за заплахите към колега. Благоволи и го направи... в интервю за сайт. Дали обаче се е извинила? Едва ли. Цяла седмица вироглаво и надменно Жотева обясняваше как била права и не видя нищо грешно в думите и поведението си. Къдринка Къдринова се опитвала да очерни нейното свято име, като забърка в скандал и една от любимите й министърки, упорито се...


Апис
Всички права запазени "ДУМА"