25 Април 2024четвъртък21:01 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Скандал

Законът или парите управляват вузовете ни

Бившият ректор проф. Ваньо Митев превръща МУ-София във втори Свищов

/ брой: 227

автор:Велиана Христова

visibility 81

Скандалът в Медицинския университет в София придоби неприлични размери за цивилизована държава. Завчера бившият ректор проф. Ваньо Митев развихри истински екшън - от личния си имейл той разпрати съобщение до медиите, че свиква пресконференция с участието на италиански гости да обясни мръсните номера на МОН, което нарочно го обвинява, че е правил незаконно обучение в гр. Киасу в Швейцария и че ако изнесеното обучение се спре, университетът ще загуби милиони. Италианските гости са представители на посредническата компания "Студиум", чрез която МУ набира студенти в чужбина. Тъй като имейлът на Митев, който се пази в редакцията, е пристигнал три минути преди обявения час за въпросната пресконференция, наш представител не е присъствал.    
Затова цитирам публикацията на Колежката Александра Маркарян от Offnews.bg, където събитието е описано подробно:
"Пресконференцията в МУ-София бе водена от бившия ректор и настоящ първи зам.-ректор на Медицинския университет проф. Ваньо Митев, който към днешна дата официално е в отпуск по болест. На трибуната до него в Предклиничния център в сградата на Медицинския университет на ул. "Здраве" 2 бяха и италианските му партньори проф. Антонио Джованони, почетен президент на компанията "Студиум", и Маурицио Полидори, представител на фамилията Полидори - собственици на "Студиум". Те обясниха колко пагубно би било за университета, за имиджа на българското висше образование, за студентите и за тях като инвеститори, вложили стотици хиляди евро, центърът за изнесено обучение на МУ-София в Швейцария да бъде закрит.

Залата беше пълна с поддръжници на проф. Митев

които при всеки провокативен въпрос на журналист дюдюкаха и един през друг подвикваха обиди и хапливи забележки. Дама, която не се представи, снимаше всеки питащ репортер в разрез с Конституцията - без който и да е от журналистите да е давал разрешение за това. При това необичайно за преподаватели държание не беше възможно да се проведе пресконференция, журналистите да задават въпроси и да успеят да чуят отговорите".
 Проф. Митев "опровергава МОН с това, че през 2013 г. създаването на изнесените звена на МУ-София в чужбина били след съгласуване и с разрешение на ексминистър Анелия Клисарова, която с две писма била одобрила това създаване, е основният аргумент на проф. Митев срещу констатациите, че изнесеното обучение на МУ в Киасу-Швейцария е в разрез със Закона за висшето образование. Чиста лъжа. Редакцията разполага с двете писма на ексминистър Клисарова до МУ-София от юни 2013 г. В писмата си проф. Анелия Клисарова разяснява на Митев какъв е законовият ред наши вузове да обучават студенти в чужбина и че обучаване на студенти извън България може да става само в основни звена на университета (факултети, филиали, колежи), но не и в обслужващи звена (каквито са бази, работилници, библиотеки и каквито де факто са центровете, създадени от Митев). Въпреки това предупреждение обаче МУ прави изнесени звена и в Кипър, Германия, Италия.
Проф. Митев е предупреден още през 2013 г., че такова обучение в чужбина е незаконно, заяви главният секретар на МОН Красимир Вълчев. Към момента, в който са били открити и досега, изнесените центрове на МУ не са имали и нямат право да провеждат обучение, обяснява той. Важно е да се напомни, че през март. т.г. в ЗВО бяха направени нови промени, според които висшите училища имат право на изнесено обучение в чужбина, но това става само след решение на МС, каквото за МУ-София няма.
 В помощ на Митев един вестник включи вчера ексминистър Сергей Игнатов, по чието време започва всичко. Той твърди, че изнесеното обучение през 2013 г. било законно, защото промени в ЗВО през 2011 г. са разрешили образователен франчайз и изнесено обучение в чужбина. От МОН вчера опровергаха и неговите думи - да, разрешение има, но обучение може да се прави само в основни териториално изнесени звена на вуза (примерно филиали), а не в обслужващи звена, каквито са центровете на МУ-София в Киасу-Швейцария, и в Кипър. Обучение в чужбина български вузове може да имат, като спазват обаче българските закони, казва министерството. Според ЗВО от 2011 г. вузовете ни може да имат съвместно обучение с вузове от ЕС, но за целта трябва да имат акредитация за това от страна в ЕС или в България, каквато МУ-София няма, обясняват от МОН. На проверяващите от МОН е предоставен документ само за регистрация на тамошното звено, което не е равно на акредитация, обясняват експертите. Законът за здравето също посочва точно в какви звена може да се прави обучение по регулирани специалности като медицина и стоматология.
При новите промени в ЗВО през март т.г. се запазва изискването обучението да е в основно звено, разкрито в чужбина. В регулираните специалности основно звено се открива с акт на парламента. Основно звено или филиал на МУ-София, на територията на друга държава с акт на НС не е откриван, посочват от МОН.
Целият скандал започна, след като одит на

МОН в МУ установи тежки нарушения

при обучението на студенти в чужбина; прием на студенти без задължителните по закон приемни изпити; пръскане на огромни пари към посредници, които да набират студенти зад граница; покупка на "ровър" за над 177 хил. лв., влизане на десетки хиляди левове от хонорари в джобовете на самия Митев, на съпругата и дъщерите му, на негови приближени; много административни нарушения и т.н. За всичко това ДУМА писа вече подробно. Одитът на МОН предписа МУ спешно да прекрати обучението в чужбина, а новата ректорка на МУ - проф. Вихра Миланова (избрана с пълно мнозинство през април т.г.), предприе стъпки за прекъсване на дейностите в чужбина до привеждането им в съответствие със закона. Последва агресивна атака на

Митев срещу проф. Миланова

която работела срещу интересите на университета. Бившият ректор организира сред преподаватели подписка за свалянето й от поста на ректор и за свикване на Общо събрание за избор на нов ректор. То е насрочено за 11 октомври.
Междувременно излезлият в "отпуск по болест" проф. Митев организира още една подписка сред членовете на Академичния съвет да се свика съветът на заседание. По закон Академичен съвет може да свика само ректорът, което обаче не попречи на 20 септември Митев да свика заседание. То е било ръководено лично от "отпускаря" Ваньо Митев. Естествено, ректорът проф. Миланова

оспори пред Административния съд

легитимността на това безпрецедентно заседание, на което 33-ма души от АС вземат решение за сваляне на ректора Миланова, дори са избрани изборна комисия за нов ректор и ръководители на три изборни бюра! Проф. Миланова обжалва на 4 октомври 2016 г. пред Административния съд всички решения, взети от Академичния съвет на 20 септември, гласи съобщение в сайта на МУ. Междувременно на сайта пък на Александровската болница се появи декларация на преподаватели, които пишат, че ситуацията в университета е неприемлива и че те "се залавят да изчистят доброто име на МУ". Не е ясно какво точно означава това, но преподавателите би трябвало да се заловят да чистят имидж, когато са правени закононарушенията. Като журналист не за първи път се сблъсквам с факта, че работещи в дадена област са слабо информирани какво изискват законите в техния занаят. 
А в основата на всичко

всъщност са едни милиони

- милионите, които са прибирани от чуждестранни студенти зад граница. Схемата е хитра - набирането им минава през посредници, на които се плаща, студентите учат първо 1-2 г. в съответната страна срещу 1000 евро такса, после идват в България, където като чуждестранни студенти плащат вече 8000 евро годишно. Така от първата година от всеки студент зад граница университетът губи по 7000 евро от човек, които те биха плащали, ако са приети тук. Затова пък прави разходи за преподаватели, командировки, посредници. След това наваксва с таксите в евро, събирани вече тук. И стават възможни солидни облаги, а и командировки, и хонорари за определени хора за десетки хиляди левове. За самите студенти пък кярът е, че се заобикалят тежките правила за прием и обучение в медицинските специалности в страните от Западна Европа (вж. карето). В тези манипулации последното, което има значение, е качеството на обучението и квалификацията на бъдещите лекари.
Всъщност необузданата агресия на проф. Митев е известна на всички. И ректори, и депутати, и колеги на бившия властелин на МУ от години предпочитат да не му противоречат, за да си нямат беля. Така стана възможна дори своеобразната приватизация на Съвета на ректорите, който той оглавяваше доскоро. ДУМА писа отдавна за това, че съветът е регистриран като НПО и се управлява като НПО - от ръководството му. В парламента често като становище на Съвета на ректорите се внасяха всъщност личните позиции на Ваньо Митев. През февруари т.г. ДУМА установи, че ректорите на повечето вузове дори не знаят какви поправки в закона се правят и че от тяхно име в НС има становище.

Гонитбата за пари разврати висшето ни образование  

и преподавателите в него. В момента във водещия медицински университет на България тече война. Във фейсбук профилите на университета и болниците към него се пускат страховити писания за "злодеянията" на Вихра Миланова, имейлите на преподаватели и лекари се задръстват от писания за пъклените й дела и от заплахи, че след свалянето й "всичко ще си дойде на мястото", студентите са призовавани да правят подписки срещу нея. Защо? Защото иска да приведе обучението зад граница в съответствие със закона.     
Ситуацията в МУ-София по никакъв начин не се вписва нито в академичните правила за поведение, нито в административните законови изисквания. Започва да наподобява скандалите в Стопанската академия в Свищов, създадени от бившия ректор Величко Адамов. Според Закона за висшето образование МОН няма права да се намесва във вътрешните спорове на автономните вузове. Питам обаче - според закона за морала и за правото на всеки да има достъп до качествено обучение, може ли да продължава разсипването на уважаван досега университет - пред очите на всички и при очевидно безсилие на обществото да се справи с една ненормална ситуация?
И още нещо. Според главния секретар на МОН Красимир Вълчев: "Нито един от медицинските ни университети няма дадено в съответствие със закона право да обучава студенти в изнесени звена в чужбина". А това означава само едно, че където има българско медицинско образование по света - то е извън закона и всеки миг може да доведе до ново опетняване на страната ни...   

В профила си завчера проф. Митев зове студентите на пресконференция срещу МОН

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 306

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 333

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 384

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 316

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 299

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 393

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 324

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 339

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ