29 Март 2024петък01:06 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

България настръхна заради срама в ООН

Цялата опозиция настоя Кристалина Георгиева да напусне поста еврокомисар

/ брой: 227

автор:Юлия Кулинска

visibility 29

"Бойко Борисов и правителството му продадоха българския национален интерес и обслужиха чужд такъв. Официалното класиране на ООН показва, че Бокова е втора, а Кристалина Георгиева девета. За това нещо се носи политическа отговорност и искаме оставките на премиера и на българското правителство, оттеглянето на Георгиева от ЕК. Тя вече няма морала и достойнството да ни представлява там". Това заяви председателят на БСП Корнелия Нинова пред журналисти в НС вчера. Шестото гласуване за нов генерален секретар на ООН в сряда определи като сигурен победител португалеца Антониу Гутериш, а Кристалина Георгиева като официален кандидат на България постигна катастрофален резултат.
Нинова припомни, че резултатите от гласуването за генерален секретар на ООН показват, че единственият български кандидат с шанс да бъде избран е била Ирина Бокова. По думите на Нинова с издигането на втора кандидатура Бойко Борисов и правителството умишлено са дискредитирали Бокова и са отнели възможността на България да има представител на най-високия пост в ООН.
"Това беше извършено под чужд натиск и всички обяснения, че е имало разговори и уверения, че Георгиева е с повече подкрепа, са лъжа. Цялата външна политика на България се прави извън страната. Правителството на Бойко Борисов не е суверенно и изпълнява чужди задачи", подчерта лидерът на БСП.
Нинова беше категорична, че темата за вот на недоверие в сферата на външната политика става все по-актуална. Тя обяви, че досега другите парламентарни партии или директно са отказали да се включат в такъв вот като ПФ, или са намерили поводи да отхвърлят искането да бъде внесено сега, и посочи АБВ и ДПС. Оттук нататък темата за вота на недоверие е номер едно за нас и по това как другите партии ще се отнесат към него, ще си проличи кой е с Борисов и правителството и подкрепя такава външна политика и кой е алтернатива, смята Нинова.
Левицата е готова да обсъжда и вот за цялостната политика. Правителството на Борисов трябва да си ходи и да имаме управляващи, които защитават националните интереси и поставят България над всичко, твърди председателят на левицата.
Ако АБВ не на думи, а в действителност искат оставката на правителството и не оценяват външната политика като добра, моля да се включат във вота, призова Нинова. В този случай България и националният интерес стоят над всичко - над нашите партийни интереси, над нашите партийни противоречия по други теми, убедена е тя. "Готови сме за разговори с АБВ. Очакваме решението на ръководството на ДПС и сме готови да поискаме вот на недоверие за цялостната политика на правителството", подчерта Нинова.
"Благодарение на Борисов и неговото правителство България днес няма генерален секретар на ООН. Това е един от най-срамните позори в най-новата ни история", заяви кандидатът за вицепрезидент Илияна Йотова, която присъстваше на откриването на Европейската гранична служба. "Нямам просто думи, с които да коментирам. Ако Кристалина Георгиева не беше влязла в тази битка в последния момент, днес генералният секретар на ООН щеше да се казва Ирина Бокова", категорична е тя. "Оттук нататък г-н Борисов трябва да си носи отговорността. Георгиева трябва да бъде отзована като български еврокомисар, защото се класира изключително непрестижно на предпоследно място, както и г-н Борисов, който лично застана зад тази кандидатура", призова Йотова.
Класирането на двете българки предизвика лавина от искания на оставки на кабинета и за отзоваване на Кристалина Георгиева като еврокомисар. За това настояха АБВ, ДПС и  Патриотичният фронт.
"Достойното е Георгиева да бъде оттеглена от поста си в ЕК незабавно, защото не виждам как след този морален крах тя ще продължи да работи и ще гледа хората в очите. Оставка за премиера Борисов и външния министър Митов". Това заяви лидерът на ПП АБВ Георги Първанов. Ирина Бокова защити доброто си име, доброто си представяне, показа воля и умения въпреки позицията на българското правителство, коментира той. Георгиева, наложена в последния момент, е била не кандидатът на България, а на правителството, на премиера Борисов, на министъра на външните работи Митов, а може би и на някои кръгове в ЕНП, смята Първанов.
За провала ни в ООН правителството колективно трябва да подаде оставка, смята и лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ. "Изложихме се пред чужденците и света. Световни медии излязоха със заглавие, че чистият избор на генерален секретар на ООН стана мръснишки чрез включване на олигарси и задкулисие, като посочват и олигарха.  Отговорността за това се носи по един начин и има един ход. Без да се крият зад отделни персони, както се взе колективно решението, така и колективно да се подаде оставката на кабинета", категоричен е Карадайъ.
Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов нарече случилото се фундаментална глупост на столетието. Когато имахме шанс България да излезе със силна кандидатура за генерален секретар на ООН, правителството взе решение, което на практика унищожи шансовете на Бокова, отбеляза той. Според Каракачанов обаче основната вина била на "соросоидните влъхви", които неправилно съветвали Борисов, а той се бил подвел.
Каракачанов призова премиера и външния министър да поискат Георгиева да си подаде оставката. "Това, което Георгиева направи, беше обслужване на чужди интереси, а не за доброто име на България. Това не е първият й гаф. Преди повече от половин година Георгиева заяви, че трябва да свикваме с мигрантите, защото те щели да подобрят генофонда на България", припомни той.
Бойко Борисов изнервено отхвърли призивите да подаде оставка заради слабото представяне на Кристалина Георгиева. Той дори изрази удовлетворение, че само от едно изслушване тя е получила подкрепа и смяната на кандидата не е гаф.
"От какво да се срамувам - че на една комунистическа фамилия не съм й осигурил следващите пет години! 20 години кой е виждал г-жа Бокова в България и как ще се отрази това на българина? А ако създадем политически хаос, ако ги послушам да дам оставка? Какво ще стане с всичко това, което правим тук? Защото те са безотговорни хора. Заради кой ще плащаме 1,3 млрд. лв. сега за два реактора, за които няма договор и сме осъдени. Заради същия тоя човек, който ми иска оставката. Защо? Да ни задължи после с още 1,3 млрд. ли?", ядоса се премиерът.
Няма да подавам оставка, не виждам никаква логика в искането за нея, отсече премерът. "Огромен натиск сме приложили - виждате оценките на всички по нашата дейност каква е. Вчера съм се върнал със 180 милиона за бюджета. А заради АБВ сме платили 3 милиарда, заради големите "шлемове" на провалили се политици, с по 4% рейтинг. Какво искат - да си върнат Орешарски пак? Прекрасно са се събрали БСП, АБВ и ДПС", тросна се Борисов.
"Знаехме, че г-жа Бокова ще получи червени бюлетини от наши партньори, опитахме и с втори кандидат, само че тя тогава прояви нахалство и не се отказа. Защото тя на практика отиде да блокира г-жа Георгиева", коментира Борисов.
 

Представителите на Съвета за сигурност на ООН обявиха в сряда късно вечерта, че Гутериш е бъдещият генерален секретар на организацията

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 302

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 320

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ