25 Април 2024четвъртък09:27 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

На фокус

Всичко Мара втасала, шипките й пречат

/ брой: 229

автор:Константин Иванов

visibility 2387

От години есен си бера шипки на един баир край софийското село Бистрица. И ето ти изненада: миналата събота установявам, че баирът е оголен, шипковите храсти са изрязани. С празна торбичка по пътеката обратно към колата ме пресреща моторист. "Как е, колега, има ли гъби?" Споделям, че съм дошъл за друго и какво съм намерил, по-точно не намерил, "колегата" ме светва, че шипките са ликвидирани в изпълнение на европейска директива. На следващия ден, в неделя, в село Горно Камарци от местните хора разбирам, че и там в околностите унищожават шипковите храсти в изпълнение на брюкселската директива. Доживяхме, всичко Мара втасала и се захванала с шипките. Да не би да предстои някакъв десант на брюкселски чиновници по баирите край Бистрица и Горно Камарци, та се взимат мерки да не си съдерат скъпите дрешки на някой шипков храст.
Нямаше как да не си спомня за разказа на баба Иванка Костова, сестра на моя дядо, която навремето сподели, че кажи-речи единствените пари, които са припечелвали навремето, били от бране на шипки и глог. Нашите съюзници германците плащали добре, изкупували ги за нуждите на Вермахта. Как точно са ги оползотворявали, баба Иванка естествено не знаеше, но е добре известно, че тези диворастящи плодове са най-богати на витамин С. Както е известно, има брюкселска директива, постановяваща да се консумират само яйца от щастливи кокошки, т.е. които не се отглеждат в клетки, а на свобода, но това предпочитание на природосъобразното очевидно не се отнася до шипките. Те нещо са недолюбвани за разлика от някои буболечки, за съхраняването на чиито обиталища се полагат особени грижи, пак в изпълнение на съответна директива.
 Но ето че миналата пролет по споменатия баир се появиха някакви земекопни машини, изровиха вековните ливади, за да... засеят трева за паша. Естествено със субсидия по съответна програма и със съответна директива на ЕС. Току-виж пак плъпнат стада по баира, засаден навярно с райграс, пригоден и за футболно игрище. Отделно от братовчеда Иван научих, че пак с брюкселска субсидия им плащали по 40 лв. на декар за коситба, като нямало изискване да приберат и използват окосеното. А то и не става, защото отдавна всичко е буренясало, растат главно тръни и вратига. Но отгоре спътниковите снимки документират, че директивата е изпълнена, окосено е!
Вероятно пак с такава "документация" се отпускат субсидии за засаждане на определени площи със слънчоглед например. Да, засадено е, но никой очевидно не пита обрано ли е, оползотворено ли е. Доказателство: на няма и 20 км от София, край Горни Богров, отляво на пътя по посока на Пирдоп: декари и декари слънчоглед, абсолютно изсъхнал и почернял в началото на октомври. Казват, не съм проверил, че и няколкото десетки пчелни кошери на входа на Горно Камарци са главно за снимане от Космоса, пчели в тях нямало. И това в едно обезлюдено селце на един хвърлей от столицата.
Предстои жена ми да слага зелето, та реших да я инструктирам да подходи отговорно, в съответствие с директивите на Европейския съюз. Кликнах в гугъла на "Зеле ЕС". Кликнете и вие, та да се видите в чудо какви параграфи, алинеи, отправки, препратки към други, десетки други директиви, параграфи, алинеи, точки. За да добиете макар и смътна представа за какъв къртовски труд на стотици, стотици ли!, неуморни труженици в Брюксел става дума, ще цитирам само един член от "Публикация на заявление съгласно член 50, параграф 2, буква "а" от Регламент (ЕС), №1151/2012":
"При събирането на реколтата зелето се реже на ръка и внимателно се поставя в големи щайги. Това изисква опит и сръчност, тъй като всяко натъртване се отразява отрицателно на възможностите за съхраняване. Големите щайги се съхраняват в нормален склад без допълнително охлаждане до февруари, а след това при охлаждане до 0,5 градуса до юли. Преработката на зелето се извършва след брането или след съхранение в склад. При преработката се отрязва пънчето и външните листа се отстраняват".
Продължавам да полагам усилия да намеря директивата за приготвяне на кисело зеле, но не е изключено да ударя на камък: май имаше някаква изрична забрана на ЕС във връзка с консумацията на кисело зеле и телешко шкембе, която забрана не е отменена, за разлика от великодушното разрешение да се консумират и криви краставици. Та киселото зеле ще го правим по бабината рецепта, но тайно, да не вземат да ни засекат от спътника. 

Ако промените минат, ще има помощи за фермерите

автор:Дума

visibility 659

/ брой: 78

АЯР даде постфактум лиценз за горивото на "Уестингхаус"

автор:Дума

visibility 688

/ брой: 78

Евтиният роуминг остава поне до 2032 г.

автор:Дума

visibility 648

/ брой: 78

ЕП узакони правото на ремонт след края на гаранцията

автор:Дума

visibility 654

/ брой: 78

Великобритания гони бежанците в Руанда

автор:Дума

visibility 616

/ брой: 78

200 мощни земетресения в Тайван за 12 часа

автор:Дума

visibility 819

/ брой: 78

Учителите в Белгия искат по-голям бюджет

автор:Дума

visibility 589

/ брой: 78

Китай насърчава ядрената енергетика

автор:Дума

visibility 547

/ брой: 78

Марионетка на задкулисието

автор:Александър Симов

visibility 745

/ брой: 78

Новите реалности

visibility 638

/ брой: 78

За БСП честно и откровено

visibility 747

/ брой: 78

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ