16 Април 2024вторник10:38 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Интервю

Джани Питела:

Не бива да затваряме вратата пред бягащи от тероризма

Страните, които приемат повече бежанци, трябва да бъдат награждавани, смята лидерът на групата на S&D в ЕП

/ брой: 229

автор:Павлета Давидова

visibility 36

Италианецът Джани Питела оглави Групата на социалистите и демократите в Европейския парламент (S&D), след като предишният й шеф Мартин Шулц бе преизбран за председател на ЕП. Питела е роден през 1958 г. и е лекар по образование. За първи път е избран за евродепутат през 1999 г. От 2009 до 2014 г. е заместник-председател на Европейския парламент. Питела дойде в България, за да подкрепи колегата си Илияна Йотова в надпревара за президентските избори. Преди да се включи в официалните мероприятия, той бе гост на представянето на изследване на Института за социална интеграция "Как младите хора възприемат мигрантската вълна"


"Ген. Радев има нужните характеристики да бъде лидер в тежките времена, в които живеем"


- Г-н Питела, някои европейски страни опитват да откажат приема на бежанци на територията си. Трябва ли да бъдат наказвани по някакъв начин?
- Не съм съгласен с идеята за наказания, всъщност смятам, че е необходим механизъм за награждаване. Страните, които могат да приемат повече бежанци, трябва да бъдат наградени, онези, които не желаят да приемат бежанци, трябва да намерят различни форми на сътрудничество, за да бъде този проблем разрешен.
- Колко бежанци искат да дойдат в Европа и какъв брой тя може да поеме?
- Броят на бежанците не може да се предвиди, защото той зависи как се развива ситуацията в Средиземноморския басейн. Ако се разреши ситуацията в Сирия и в Либия, ще има много по-малък мигрантски поток...
Аз не мога да затворя вратата пред човек, който бяга от войната и тероризма. Как да я хлопна пред него и да кажа "Върви, откъдето си дошъл? Това означава да се отрека от принципа на солидарност! Да си кажем честно - квотите, които бяха приети за различните европейски страни, бяха приемливи. Унгария, където премиерът Виктор Орбан направи истинска бъркотия, трябваше да приеме 1000 бежанци. Само 1000 за цяла Унгария. Нима това е цифра, която говори за инвазия? Не е ли цифра, която е приемлива?
- Има статистика, която показва, че основната част са от Афганистан, малка част идват от зони, в които реално се счита, че има конфликти...
- Освен бежанците има и икономически мигранти. Човек трябва да се размисли за глада и мизерията, сексуалното насилие, които съществуват. Има нужда от европейски план, с участието на страните членки, който да укаже колко икономически мигранти може да бъдат приети. Този план трябва да вземе предвид съотношението на мигрантите с нуждите на пазара за работна ръка. Сигурен съм, че и в България има професии и длъжности, които обикновените българи не желаят да заемат. Тази работа може да бъде поета и извършвана от мигрантите. Както знаем, нашето общество е с нисък демографски растеж, контролираното и програмирано присъствие на икономическите мигранти може да бъде полезно в подобни ситуации.
- Има ли статистика, която да показва към какви сфери могат да се насочат такива мигранти?
- Познавам стотици хора, които не могат да живеят без някой, който да се грижи за тях... Има много възрастни двойки, за които се грижат само мигранти. Има земеделска работа в полето, която никой не желае да върши...
Така или иначе всяка страна може да програмира своите нужди и изискванията си към работната ръка и да каже в кои сектори мигрантите могат да бъдат полезни, да посочи от кои професии се нуждае.. Мигрантите с конкретните професии могат да бъдат приети, а другите се преразпределят към останалите европейски страни. Моменталното отхвърляне на мигрантите не може да бъде добро решение и отношение.
- Каква е връзката им с демографските проблеми в Европа?
- В Европа нямаме този висок прираст на населението както в другите континенти. Всички статистики показват, че сме изправени пред сериозен проблем, че вече не се раждат деца... След известно време ще бъдем общество на стари и възрастни хора, докато в Китай, Африка и Америка има демографски прираст, който е доста голям. И най-големите учени казват, че имаме нужда от свежа работна ръка. Голяма политическа грешка е мигрантите да бъдат представяни като нещо, което пречи и се противопоставя на младежите от нашите страни.
- Госпожа Йотова подчерта, че ще настоява за кардинална промяна в Дъблинското споразумение, има ли шанс за подобно развитие?
- Поискахме ЕК да представи предложение за ревизия на законодателството от Дъблин. Такова вече ни бе представено, дискутирахме евентуалната ревизия в ЕП. За нас е много важно да променим правилото, че първата страна, която поема бежанец, е задължена да поеме абсолютно всички тежести и отговорности. Това не е справедливо.
- Средства, предвидени за по-бедните държави в ЕС, бяха пренасочени за преодоляването на мигрантския поток. Бежанците ли станаха основният проблем на ЕС?
- Не, основният проблем на ЕС са самите европейски граждани. Не бива да забравяме, че ние заедно можем да се грижим за изискванията и нуждите на европейските граждани, като се съобразяваме и с нуждата от човечност и хуманност, които имат и самите бежанци. Няма борба и конфликт между нуждите и изискванията на нашите граждани и тези на бежанците. Сред тях има жени, които извървят хиляди километри, за да стигнат до нас. Може да се каже, че сме изгубили историческата си памет. Когато на нас ни се случваше това, от което те бягат, реагирахме по друг начин, сега, когато се случва на другите, не ни пука особено и се обръщаме на другата страна... Това не е човечност, не е хуманност.
- На дискусия в София, посветена на бежанците, споменахте, че има 5 основни подхода за справяне с кризата. Кой от тях трябва да е приоритетен?
- Най-важното е да се разрешат причините за миграцията.
- Как може да стане това?
- Със споразумение за партньорство и коопериране с Африка, защото оттам идват много от мигрантите.
- Само преди дни немският канцлер Ангела Меркел наблегна на споразумението за релокация с Турция, тази спогодба се представя като панацея за проблема, има ли основания за това?
- Споразумението си работи. Приехме го малко пряко сили, защото Ердоган не е кой знае колко симпатична персона, но това споразумение беше поне полезно.
Преодоляването на миграцията е свързано и със ситуацията в Африка. Има два начина за справяне с тази част от проблема. Трябва да разрешат икономическите проблеми и мизерията в тези страни, буквално чрез създаването на демократични сили там.
Необходимо е и да се разрешат конфликтите, които в момента са на ход... Имаме Либия, която просто не е държава в момента. Имаме Сирия, която е в развалини и е покрита с трупове.. Това са неща, които трябва да се разрешат. Освен всичко това е необходимо да засилим защитата и сигурността. Вече създадохме крайбрежна и гранична охрана, в България бе открита и дейността на общоевропейската гранична полиция - всичко това първо бе гласувано в европарламента.
- Способен ли е ЕС да разреши чуждите проблеми, предвид факта, че самият той страда от разцепление - очакваме развоя от "Брекзит", налице е засилване на евроскептичните гласове...
- Страните членки трябва да разберат, че сами  няма да разрешат проблема. Нужна е интеграция и единение. Орбан си мисли, че ще реши проблема с изграждане на стени, просто се подиграва не само с гражданите си, но и със самия себе си. Видяхме как референдумът срещу бежанците не събра кворум. Европейските проблеми се разрешават на европейско ниво, това минава през единението на страните членки, с действията на ЕП и комисията.
- Кои са нещата, които социалистите и демократите в ЕП са си поставили като свой приоритет?
- Надяваме се на следващата среща на високо равнище да има консенсус за удвояването на европейския план за инвестиции, което означава 150 млрд. евро за финансиране на Източна Европа, включително и България, поддържане на кохезионната политика. Ние сме против всякакво намаляване на кохезионната политика. Подкрепяме засилването на гаранциите и програмите, свързани с реализацията на младежите - това даде възможност на много млади хора да си намерят работа. Ще следим да има правителство на европейско ниво по бежанските въпроси. Нашата група категорично подкрепя България и Румъния да получат статуса на страни от Шенген.
- Сред каузите, които защитава Илияна Йотова, е отпадането на механизма за проверка и сътрудничество за България и Румъния, който е свързан с постоянен мониторинг на правосъдната и съдебната ни система. Каква е вашата позиция по темата?
- Механизмът съществуваше, когато не бяхте членове на ЕС. Тогава можеше да има смисъл, но какъв е сега? Подкрепям г-жа Йотова, че този механизъм трябва да отпадне.
- Пристигнахте в България, за да подкрепите кандидат-президентската кампания на ген. Румен Радев и Илияна Йотова. Вярвате ли, че те могат да победят?
- Пожелавам го на всички от все сърце! От много години познавам Илияна Йотова. Смятам я за превъзходен евродепутат, човек с огромна компетентност и интелигентност. Тя има много голям принос за разрешаването на проблемите на България в Европа. Смятам, че с качествата си тя може да гарантира максимална надеждност на поста, за който се кандидатира. Поне от европейска гледна точка. Не познавам лично ген. Радев, но научих, че е невероятно силен човек, заемал е сериозни длъжности в тази страна. Има нужните характеристики да бъде лидер в тежките времена, в които живеем.

"Лас Вегас" край Равно поле се провали

автор:Дума

visibility 829

/ брой: 71

200 лв. разлика в офертите за новите 35 влака

автор:Дума

visibility 763

/ брой: 71

Еврото в България пак може да се отложи

автор:Дума

visibility 784

/ брой: 71

За пръв път Иран атакува пряко Израел

автор:Дума

visibility 817

/ брой: 71

Призоваваме за мир

автор:Дума

visibility 781

/ брой: 71

САЩ да стоят настрана, призова Техеран

автор:Дума

visibility 710

/ брой: 71

Вашингтон твърдо зад Тел Авив

автор:Дума

visibility 755

/ брой: 71

Заедно

автор:Юлия Кулинска

visibility 867

/ брой: 71

Що за демокрация?!

автор:

visibility 831

/ брой: 71

Обратен ефект

visibility 808

/ брой: 71

Избори и образование

visibility 799

/ брой: 71

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ