26 Април 2024петък11:09 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Свалиха с екшън ректора на МУ-София проф. Вихра Миланова

Охрана запря журналистите, закрито Общо събрание избра на поста проф. Виктор Златков

/ брой: 231

автор:Велиана Христова

visibility 1960

Истински екшън се развихри вчера още в началото на свиканото чрез подписка Общо събрание на Медицинския университет-София, в чийто дневен ред бе сваляне на ректора проф. Вихра Миланова и избор на нов ректор. Скандалът във вуза започна, след като одит на МОН откри тежки нарушения при управлението на предишния ректор проф. Ваньо Митев, включително в т.нар. изнесено обучение в Италия и Швейцария, за което ДУМА писа подробно.
Ректорът проф. Миланова оспори легитимността на събранието, но въпреки това то се състоя. Веднага обаче бе засекретено за журналисти, пропускаха се само хора с поименни пропуски. След началото отвътре бе изхвърлен проф. Костадин Ангелов, директор на Александровска болница, който завчера се обяви срещу смяна на ректора до изясняване на вините за нарушенията, установени в одита. Участници отвътре съобщиха на журналистите, че е отчетено присъствие на 320 човека при състав на ОС 400 души. В един момент проф. Ваньо Митев започна да праща есемеси на някои журналисти, че Миланова е отзована с 263 гласа. Кандидат за поста й се оказа проф. Виктор Златков, бивш директор на Майчин дом и зам.-декан на Медицинския факултет, брат на бившата съпруга на Бойко Борисов. Накрая бе съобщено, че бил избран с 235 гласа. По-късно Борисов написа в профила си, че няма роднински връзки със Златков и 30 години не общува "с въпросната фамилия". Смятам избора за скандален и непрозрачен, обяви Борисов.
Преди събранието журналистите бяха изтикани на дъжда и студа от охрана, на чиито баджове пишеше "Сектор сигурност - Факултет по дентална медицина". Отделно в залата бяха вкарани и 6-7 полицаи. Едва по-късно човек, представил се за "организатор", разреши пишещите братя да се сврат в преддверието на фоайето. Събранието бе засекретено, "организаторът" се оказа проф. Алексей Алексеев, бивш главен секретар на вуза и дясна ръка на Ваньо Митев, който е освободен от поста от ректорката Вихра Миланова. Членове на ОС казаха след заседанието, че вътре е имало външни лица и че всъщност делегатите са били не повече от 220. Журналистите нямаше как да проверят каквото и да било, тъй като охраната подпираше с гръб вратите дори към фоайето и дори си позволи да крещи на колеги: "гад мръсна". Алексеев пък крещя на колега от БТВ, че никога няма да го пусне вътре, защото "телевизията им е лъжлива".          
По вратите бяха разлепени съобщения, че Софийският административен съд не е образувал дело по жалбата на проф. Миланова срещу закононарушения при свикването на ОС. ВАС потвърди вчера, че съдът не се занимава с такива дела. В Софийския съд обаче проф. Миланова обжалва и е заведено дело срещу незаконно свикания от Ваньо Митев Академичен съвет на 20 септември, който е решил да я свали от поста. Министър Меглена Кунева пък завчера посъветва МУ да не прави общо събрание, преди да се изяснят правните спорове. Срещу преврата във вуза се обявиха Асоциацията на университетските болници и Националното представителство на студентските съвети.
 

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 610

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 633

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 665

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 610

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 627

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 685

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 653

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 551

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 750

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 670

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 695

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ