19 Април 2024петък18:50 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Как се прави акция за сваляне на ректор

Лекари от МУ-София бягаха и се страхуваха да говорят каквото и да било пред журналистите

/ брой: 231

автор:Велиана Христова

visibility 2377

Никога не можех да си представя, че сме стигнали дотам - да се сваля и слага ректор на водещия ни Медицински университет в София в условията на пълна конспирация, с охрана и полиция. Журналистите бяха запряни навън на студа, събранието бе обявено за закрито, някакви хора се процеждаха "с персонални покани" през плътна охрана - "Сектор Сигурност", при входа към фоайето на залата, а когато след това някой лекар тръгнеше да излиза и журналистите питаха какъв е кворумът, гласува ли се вече, те се изшмугваха панически към улицата със страх в очите и реплики "не знам", хвърлени през рамо. Когато вече бе завършило гласуването за нов ректор, отвътре се появи проф. Димка Хинкова "от анатомията" и се осмели да каже, че кандидатът за поста е един. В този миг обаче отвътре изскочи бившият главен секретар на вуза проф. Алексей Алексеев, дясна ръка на бившия ректор проф. Ваньо Митев, който бе освободен от работа от действащата ректорка проф. Вихра Миланова. Именно Алексеев ръководеше цялата акция по вкарване и изкарване на хората в залата и по гласуването при урните. Отряза журналистите, че не е длъжен да им обяснява кой е и как му е името. Той награби професор Хинова и пред изумените погледи на зъзнещите пред вратите журналисти буквално я замъкна обратно във фоайето. След това охраната не допускаше никой да излезе през вратата, пред която чакаха журналистите.
Разказвам това, понеже от много години следя работата на висшите училища у нас, но такова нещо, което не смея да нарека избори, не съм виждала никога досега. Двама души се съгласиха да споделят мнението си не инкогнито. Проф. Деянов, който заяви, че според него е трябвало първо да се изяснят нещата около одита, направен от МОН, и около изнесеното обучение на МУ-София в чужбина. Проф. Иван Миланов пък каза, че не е трябвало да се вдига този шум, а първо специалните комисии да си свършат работата по проверките. Един доцент без име обаче на цигара време се оказа по-словоохотлив. На въпроса ми какво всъщност става в Медицинския университет, той обясни следното. Всички са смятали, че проф. Миланова ще следва стриктно политиката на Ваньо Митев с изнесеното обучение, обаче не станало така. Тя засегна интересите на кръга около Ваньо Митев, бе категоричен доцентът. По думите му, работещите в МУ са разделени на две групи. Едните са клиницисти, лекуват хора, печелят парите си от лечението на пациенти и не се интересуват особено от докарването на приходи от изнесено обучение. Другите обаче са предклиницистите - биолози, химици, физици, анатоми и пр., които нямат пациенти и те именно искат да имат курсове и са се обявили против проф. Миланова. Всички знаят, че щом докараните пари са чак 100 млн., няма как да е без далавери, дори се говори, че проф. Миланова отказала да даде пълномощно на други лица за достъп до парите, за да не я вкарат нея в беля.
Ето такива разговори си водеха журналистите, докато течеше секретното общо събрание. По закон общото събрание на вузовете провежда открити заседания, освен ако то не реши друго. Е, в случая решиха друго. Понесоха се дори слухове, че в залата е имало външни лица, докарани да осигурят кворума, че право да гласуват са имали не повече от 220 човека. Единственото сигурно обаче, което видях с очите си, е че с всичко се разпореждаше професорът Алексеев, който де факто не работи в МУ-София. И че представителите на всички медии се опитаха да направят някакви снимки поне на хората във фоайето направо папарашки - през пролуките на входните врати.                      
Очевидно е, че МУ-София върви плътно по стъпките на Стопанската академия в Свищов. Продължават правните спорове за свиканото ОС и за Академичния съвет, който пък бе събран на 20 септември от самия Ваньо Митев, без той да има право на това и намиращ се "в отпуск по болест". Министър Меглена Кунева препоръча преди два дни да не се прави ОС в университета, преди да се изяснят правните спорове. Зад проф. Миланова застанаха Асоциацията на университетските болници и Националното представителство на студентските съвети. Привържениците на Митев обаче контрират, че щом толкова години е вървяла практиката с изнесеното обучение зад граница и никой не е реагирал, включително МОН, значи сега се изпълнява политическа поръчка на Кунева срещу Ваньо Митев. 
И никой всъщност не обръща внимание на фактите около въпросното изнесено обучение. Дори си мисля, че работещите в МУ не ги и знаят. Нали капят пари, другото не е важно! Чух един член на ОС да излиза вчера с думите: "Ваньо Митев е най-успешният ректор в последните 100 години!"
"Другото" обаче е твърде ужасяващо. На 10 октомври т.г. ДУМА публикува резултатите от разследване за изнесените звена на МУ, което предприехме чрез адвокат в Италия. Оказа се, че партньорът, с който Митев се хвалеше там и с който съвместно организираше изнесено обучение в швейцарския град Киасо - институтът ЧЕПУ, е фалирал през февруари т.г. и италианската държава води дело срещу него за стотици милиони неплатени данъци и за подозрение във връзки с мафията. Студенти са приемани за медицина без задължителните изпити, а след две години курсове в Киасо са идвали у нас да си доучат в МУ и да получат дипломи. Собствениците на ЧЕПУ са регистрирали ново дружество "СТУДИУМ", поело дейностите с МУ. Властите в Киасо възразяват срещу това обучение в предклиничен център там поради липса на акредитация, която се изисква от законите на Швейцария. Къде точно се обучават в момента набраните там студенти? И как точно уличеният в тежки нарушения професор Митев сваля неуличената в нищо нова ректорка?      
 Проф. Миланова обаче е лесна за атакуване, защото МОН й предписа да се заеме с непопулярната задача да преустанови доходоносни за университета дейности, извършвани в нарушение както на българските, така и на италианските и на швейцарските закони. Одитът на МОН направо й предписа да преустанови дейността на изнесените звена в Италия, Швейцария, Кипър, Никозия, организирани по сходни схеми.
Очевидно е, че сагата, позоряща образоването ни изобщо, не е завършила вчера...

 
Проф. Костадин Ангелов,
директор на Александровска болница, написа във фейсбук:



Демокрация в действие...
Днес се провежда нелегитимното общо събрание на МУ-София. Аз не получих покана, защото някой е преценил, че вероятно съм неудобен. Охраната в началото не ме допусна да вляза, а после, след като свери данните ми от личната карта, ме допусна в преддверието. Опитаха се да ми напишат покана на място, както бяха указали в един от получените мейли, но аз отказах с мотива, че това е нарушение на правилника, и влязох в залата. От залата ме изведоха с охрана, под крясъците и разпорежданията на проф. Алексеев. Уведомих органите на реда. Смях в залата...

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ