Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

23 Октомври 2018 | Вторник
 
вход регистрирай се

Коментари

Безделници без празници

Ева Костова

13. Октомври 2016 , брой: 232   804   0Като слуша човек всички "за" и "против" сливането на дългите почивни дни и отработването в събота, се пита от какъв зор сега възникна този въпрос. Сигурно някой работодател някъде го е засърбяло и хоп - социалният министър Русинова оповести бъдещи промени в Кодекса на труда против сливането и дългите почивки, които пречели на бизнеса. Той губел милиони от това, не се давала възможност за предвидимост, създавали се трудности с партньорите отвън... Но нали кабинетът, в който е и г-жа Русинова, решава за неработните дни? Работодателите вероятно не искат да плащат на наетите, докато почиват. Защо тогава депутатите примерно получават надницата си, докато не са в парламента? Пък и никой досега не е извадил анализи какво губим и какво печелим от по-дългите почивни дни. Правителството решава и после разсъждава. Няма и диалог за това около масата на тристранните преговори. А би могло още в началото на годината, преди да се вземе решение, да се видят негативите и файдата. Иначе работодателите не искат много неща - и плащането на т.нар. клас прослужено време, и минималните осигурителни прагове, и минималната работна заплата.
Хайде, моля, по-скромно с фалшивата тема за празниците! Не сме втасали още с толкова по-сериозни социални проблеми, а опираме до този с празничните дни. Във време, когато общата ни Европа мисли за намаляване на работното време, за да се щадят работещите, да помислят за съвместяване на работа и личен живот, за преборване със стреса. Където и отпуските са регламентирани и по-дълги. А нашите - кога те пусне работодателят, кога не, пък като те пусне, не ти дава и изработените вече пари, та да почиваш като бял човек. Бизнесът е сериозна работа, спор няма. Но в другите държави той си знае мястото, работниците - своето. Правителството защитава достойно и едните, и другите.
В телевизионно предаване момък, който съвсем няма вид на анорексик, каза (цитирам по памет), че в почивните дни хората ставали свини. И той наля вода в мелницата на бизнеса. Въпрос на възпитание, но с такъв изящен диалог далеч няма да стигнем.

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"