26 Април 2024петък17:05 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Спазариха един месец ваканция на парламента

Управляващите се плашат, че от трибуната могат да бъдат задавани неудобни въпроси за управлението, заяви Жельо Бойчев

/ брой: 232

автор:Юлия Кулинска

visibility 24

Мнозинството в НС си спазари един месец ваканция. Изненадващо и с усещане за постигната предварителна договорка депутатите от ГЕРБ, "Атака", ПФ и РБ дружно гласуваха вчера да почиват от 12 октомври вместо от записаната в проекторешението дата 26 октомври. Следващото заседание е на 9 ноември. "За" неочакваната ваканция гласуваха 93 депутати, против бяха 29, а 12 се въздържаха. Гласуването стана след втория, сполучлив опит за кворум, след като в началото на работния ден в залата нямаше необходимия брой депутати. В залата се бяха регистрирали едва 109 народни представители.
Предложението за едномесечната почивка беше на "Атака", направено в крачка като редакционна поправка от Николай Александров. Националистът изтъкна като аргумент, че парламентарната трибуна не бива да се използва за предизборна кампания.
Преди това в залата се разви лют спор между Жельо Бойчев от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ и временния председател на НС Димитър Главчев. От левицата се възмутиха от планираната двуседмична ваканция и изтъкнаха, че парламентът няма да заседава, но това не се отнася за правителството, което вдига заплати на учители и лекари случайно преди изборите и ще продължи да участва в кампанията. "Истинският аргумент НС да не работи по време на кампанията е, че управляващите ги е страх от опозицията. Не виждам никакви аргументи в предлаганото решение. Освен може би, че е трудно да си съберете кворум", обърна се Бойчев към ГЕРБ. Според социалиста мнозинството се страхува, че от трибуната могат да бъдат задавани неудобни въпроси за управлението, което крепи.
"По този начин нарушавате законодателната програма на НС и се поставя под риск гледането на бюджета. Трябва да бъде разпуснат и МС, ако аргументът e, че парламентът ще се превърне в предизборна арена. Всички други институции са впрегнати за победата ви, а НС не може да работи", категоричен е Бойчев. Той предупреди Главчев, че прави лоша услуга на Цецка Цачева, защото после ще има нужда да наваксва със законодателната част в парламента.
Заседанията на парламентарните комисии за тази седмица остават, но от следващата и те отпадат.
"ГЕРБ подкрепи искането за голяма ваканция, за да не се позволява НС да се превръща в цирк, както става в последните дни. Утре може някой да се обеси от балкона", изцепи се Цвета Караянчева. Според нея от липсата на пленарни заседания няма да се получи кой знае какъв проблем. Решението за ваканцията е съгласувано с премиера и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, изпусна се тя. Красимир Велчев се опита да замаже гафа, че с лидера е съгласувано само решението за двуседмичната ваканция. "Предложението за по-дълга ваканция дойде спонтанно, но го подкрепихме заради държанието на БСП... Не е съгласувано. Групата го реши. Ние сме депутати и също имаме право да вземем решение", оправда се Велчев. Той нарече социалистите партизани, които искали да правят кампания с държавни пари и да се возят на служебни коли.
"Бихме участвали в подписка за свикване на извънредно заседание на НС. Предлагаме на него парламентът да се саморазпусне и да се определи дата на предсрочните парламентарни избори", заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.


БСП и ДПС внесоха 51 подписа за извънредно заседание в петък

БСП и ДПС внесоха 51 подписа за свикване на извънредно заседание на парламента в петък. В дневния ред, който двете парламентарни групи предлагат, е отмяна на решението за предизборната ваканция, преразглеждане на търговското споразумение с Канада и парламентарен контрол.
По правилник ръководството трябва да насрочи извънредно заседание в срок от 7 дни след внасянето на най-малко 48 депутатски подписа с искане за това. От БСП и ДПС настояват то да е в последния работен ден от седмицата, за да има и парламентарен контрол. Ако заседанието бъде насрочено и не се събере кворум от 121 народни представители за провеждането му, опозицията планира да събере нови подписи.


Корнелия Нинова:
Страх от опозицията тресе ГЕРБ. Те са национални предатели

"Парламентът трябва да работи. Такова чудо никога не се е случвало и няма да позволим да се случи за пръв път в България", заяви председателят на БСП Корнелия Нинова след решението за скандалната ваканция. Тя подчерта, че действията на управляващите показват само едно - страх и опит да се заглуши гласът на опозицията и разговорът по най-важните теми за обществото.
"Страх от вота на недоверие, който щеше да бъде внесен до изборите. Страх от искането министър Теменужка Петкова да дойде и да бъде изслушана за протеста в "Бобов дол". 650 миньори са под земята, нямат хляб и вода, и вместо да дойдат тук, да изслушаме министъра и да вземем решение какво се прави със сектора, те закриват заседанието", посочи Нинова. По думите й има и страх от темата бежанци, след като БСП показа публично постановление 208, с което се разрешава да се заселват трайно бежанци у нас.
Нинова обърна внимание и че в комисиите вече се разглежда бюджетът за 2017 г. "В коя държава се случва това? Да се приема бюджет на тъмно? Те не се ли тревожат и притесняват от народа си, че няма да работят, ще си лежат един месец и ще получават заплати", възмути се Нинова.
"Страх от разговор защо има "Турски поток", а няма "Южен поток", защо има атомна централа в Турция, а няма "Белене", защо ще се подписва споразумението с Канада, което срещу падането на визите ще нанесе чудовищен удар върху българската икономика. До такава степен това споразумение увеличава квотите за внос на месо и мляко от Канада, че ще довърши българското производство", изтъкна Нинова. Тя подчерта, че левицата разполага с този анализ и е искала той да бъде обсъден в парламента.
"Ако парламентът работеше, щеше да лъсне напълно лицето на това правителство. Те са национални предатели по всички тези теми. Най-удобно е да избягат, да се скрият и да няма парламент, който да работи през този период", категорична е Нинова.
 

13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 268

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 282

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 248

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 317

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 278

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 208

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 300

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 296

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 259

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 267

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ