29 Март 2024петък12:05 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Лекари:

В МУ-София тече мутрeнска история

/ брой: 232

автор:Велиана Христова

visibility 2392

В Медицинския университет в София тече мутризация на академичната общност. Това заяви вчера Стойчо Кацаров, шеф на Центъра за защита на правата в здравеопазването, по повод на незаконното заседание на Общото събрание на вуза завчера, което свали ректора проф. Вихра Миланова и сложи на поста проф. Виктор Златков. МОН изпрати вчера комисия от трима души, които със заповед на Меглена Кунева правят проверка как е свикано Общото събрание за смяна на ректора на 11 октомври т.г. Оказва се обаче, че и урните, и бюлетините, и протоколите от гласуването срещу Миланова и от "избора" на нов ректор липсват от Ректората, където трябва да са според Правилника на вуза, съобщиха от МУ. Присъствали на събранието разказаха за ДУМА, че след края му бившият главен секретар на МУ и дясна ръка на бившия ректор проф. Ваньо Митев - проф. Алексей Алексеев, е отнесъл нанякъде урните и бюлетините. Алексеев, който е на 73 г., бе освободен от Вихра Миланова и не работи в МУ. Именно той бе главен организатор на събранието, проведено под охрана и с военна полиция, за което ДУМА разказа подробно вчера.
По време на ОС е направен видеозапис, на който се вижда, че в залата присъстват хора, които не са членове на ОС и които са гласували, стана ясно на пресконференция на ректора проф. Миланова вчера сутринта, на която присъстваха много нейни колеги от МУ и представители на лекарското съсловие и на лекарските организации. В същото време много от членовете на ОС, особено от университетските клиники, не са получили покани да се явят на заседанието, били са си в кабинетите и съответно не са участвали в ОС, заявиха проф. Костадин Ангелов, директор на Александровска болница, и колегата му доц. Добрин Василев. Няма как на събранието да е имало 330 членове на ОК от общо 400, смята той. Проф. Ангелов, който е член на ОС, но покана не е получавал, разказа отново как е бил изгонен от залата от охраната след крясъци на Алексеев. Той потвърди, че в заседанието на ОС е присъствал и временно пребиваващият в страната Мехмет Мете, получил добри суми за "реклама на университета" по времето на бившия ректор Ваньо Митев. Самият Митев е клиент на прокуратурата в момента след установените от МОН нарушения.
 Абсурден факт е също, че Общото събрание изобщо не е решавало и не е гласувало заседанието му да бъде закрито и журналистите да бъдат изхвърлени зад външната врата. Тайното му провеждане е драстично нарушение на закона и правилника на МУ. Вероятно това е лично решение на Алексеев, на председателя на ОС проф. Генчо Начев или на проф. Митев, подозират лекарите.
Проф. Александър Заимов, зам.-председател на столичната лекарска колегия, обяви вчера, че в началото на ОС е било казано, че то може да се окаже нелегитимно, но въпреки това е гласувано то да се проведе. Фалшиви есемеси със съобщение, че проф. Костадин Ангелов се готви да се кандидатира за ректор на мястото на проф. Миланова, са били разпространени сред колегите му в Александровската болница. Когато опровергал публично лъжата, започнали действия срещу него. Алексеев, който не работи в МУ, дирижираше охранителите, а аз бях изхвърлен от залата, не намирам това за нормално, заяви той. И добави, че много от колегите му са си тръгнали от събранието, заявявайки, че това е крахът на университета. Присъствали в ОС пък заявиха, че са искали да напуснат, но охраната не ги е пуснала да излязат. Според докторантката Екатерина Куртева най-голямата трагедия е, че студентите на МУ-София мълчат в тази ситуация. 64 студенти има в ОС, но те не са изразили позиция досега. А представителят на докторантите в ОС не е бил допуснат до него. Докато се купуваха коли за 177 хил. лв., ние трябваше да публикуваме в реферирани списания с 2500 евро от джоба си, разказа тя. Д-р Куртева е категорична, че проф. Миланова е първият човек, притекъл се на помощ на докторантите. 
Ректорката на МУ-София проф. Вихра Миланова разказа за пръв път вчера, че е била притискана и заплашвана от привърженици на бившия ректор проф. Ваньо Митев. От месец насам във вуза тече активен натиск върху преподавателите за свалянето й от поста, който предизвиква страх у повечето от тях. Бившият ректор обвини многократно наследничката си на поста, че е спряла важни обществени поръчки. Поръчката за строителството на модерна сграда на мястото на бившия стол 8 не е спряна, а просто трябва да стане законна и публичната държавна собственост да се трансформира в частна държавна, за което вече е откликнал областният управител, обясни проф. Миланова. А строежът на общежитие и хотел е спрян временно, докато теренът бъде разчистен от намиращите се там части от белодробния център и останки от инсталация. Проф. Миланова опроверга и приказките, че пречела на приема - приетите студенти, включително чуждестранни, са повече от тези през 2014 и 2015 г. и дори съм направила постъпки пред МОН да се увеличи капацитетът на вуза за обучение на студенти, обясни тя. Изнесеното обучение в чужбина пък е спряно временно по предписанието на одита на МОН, докато не се приведе в съответствие със закона. 
Доц. Добрин Василев пък разказа, че е възразил пред проф. Миланова за поръчка на апаратура, която е била пусната по времето на Митев в пълен разрез с това, което клиниката е поръчала. По подобен начин 10 клиники са поискали от ректорката да спре поръчки за общо 13 млн. лв. По времето на Митев поисках ехокардиограф за пациентите и ми докараха един, купен за 120 хил. лв., който нямаше параметрите, които бях поискал, а на изложение след това видях, че същата фирма продава много по-модерни апарати за 37 до 83 хил. лв., разказа медикът.
Проф. Миланова е подала жалби в Софийския административен съд - на 4 октомври т.г. срещу незаконно свикания от Ваньо Митев Академичен съвет на 20 септември, а завчера - за провеждането на незаконно свиканото ОС. Съдът не се е произнесъл по тези две жалби и това спира изпълнението на решенията на ОС. След като получи протокола от заседанието на ОС, ректорката ще оспори и самите му решения.  

Надниците у нас - най-ниски в ЕС

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

Парното може да поевтинее символично от 1 юли

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

32 лв. за килограм агнешко, цената още ще расте

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

"Български пощи" ще изплаща пенсии още поне 5 години

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

Над 780 милиона души гладуват

автор:Дума

visibility 1

/ брой: 60

100 тона пластмаса във водите на Дунав

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

Правозащитници възмутени от САЩ

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

Гърция най-бедна в ЕС след България

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

Под прага на унижението

автор:Ина Михайлова

visibility 1

/ брой: 60

Бумеранг с еврото

visibility 0

/ брой: 60

Щети за милиарди

автор:Нора Стоичкова

visibility 0

/ брой: 60

Надвисна риск от конституционна криза

visibility 1

/ брой: 60

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ