24 Април 2024сряда16:10 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Образование

Чл.-кор. проф. Стефан Костянев:

Чуждестранни студенти е по-добре да обучаваме тук, не в чужбина

С това, което става в МУ-София, си режем клона, смята ректорът на Пловдивския медицински университет

/ брой: 233

автор:Дума

visibility 1412

- Как ще коментирате, проф. Костянев, това, което става в МУ-София?
- Аз съм в деликатна ситуация, защото имам приятели и от едната страна на барикадата, и от другата в МУ-София. Юристите казват, че всяка история има три страни - на едната страна, на другата страна и на истината. В момента в университета в София има огромно напрежение и всички сме притеснени. Това отеква болезнено във всички университети. Да загуби един медицински университет доброто си име и репутацията си, това значи да загуби всичко. Мисля, че причината е в народопсихологията на българина - хиляди думи за хвалби и упреци и нито една дума за покаяние.
Дали МУ-София си е направил харакири, не мога да преценя, страшното е, че след аутопсия пациентът рядко оживява. Сигурен съм, че МУ-София ще оцелее, това е най-големият български медицински университет, най-старият, най-богатият, догодина ще чества 100-годишен юбилей. Лошото е, че там вече има една демаркационна линия, която разделя хората на два лагера и всичко това ще има изключително неприятни морални последици.
- Срещали сте се неотдавна с всички ректори на медицински вузове във Варна, знаехте ли какво става?
- Миналата седмица имахме междуректорска среща във Варна. Ние решихме да създадем Съвет на ректорите на медицинските университети, защото нашите проблеми са доста различни от тези на останалите университети. В момента има една настройка у останалите за това, че нашата субсидия е много голяма, и затова, без дори да ни питат, се взе решение да бъде коригиран коефициентът, който определя държавната субсидия, да бъде намален той от 9,4 на 8,5, и това ще се отрази върху държавната субсидия. То едва ли ще помогне на другите висши училища, защото студентите по медицина, дентална медицина, фармация са само 3% от всички студенти. Ние ще продължим да участваме в дискусиите за образованието. Искаме медицината да влезе в приоритетните направления, определени от МОН, които се финансират по-високо. Това е спасителното решение. Държавната субсидия, която получават в момента медицинските университети, не стига да покрие тяхната заплата. Това, което инвестираме за модерна база, в лаборатории, във високотехнологична апаратура, при нас не е като в другите университети, свързано е с пациенти. Парите за всичко това идват от платеното обучение. Ако се опитат в това отношение да ни въведат някакви рестрикции, това означава да ликвидират тези университети, които в момента на пазара на образованието седят най-добре. Интересът към нас е огромен, при нас кандидатстват по 4-5 човека за едно място. Вярно, половината от нашите студенти са с единия крак на Терминал 2, но все пак студентите, които учат в България, имат много по-голям шанс да останат да работят тук, отколкото тези, които изначално отиват да учат в чужбина и 1% се връщат.
- Т.е. всички медицински ректори настоявате да ви се разреши повече платен прием?
- Това е единственото ни спасение, което може да реши материалните проблеми.
- Т.е. всичко произлиза от това, че финансирането ви от държавата е недостатъчно?
- Изключително недостатъчно. Един пример ще ви дам. Според Закона за висшето образование трябва да имаме 10% субсидия за научноизследователски цели. Получаваме 2,5%, т.е. вместо 2 млн. лв. за целта, аз получавам 500 хиляди.
- Но с промените в ЗВО за тази година ви разрешиха да приемате платени студенти неограничено над студентите държавна поръчка до запълване на капацитета на университета.
- Не е така, няма такова нещо. Само увеличиха квотата за университетите с акредитация над 9 - увеличиха я от 5 на 10%. Ако имам 5000 студенти, мога да обучавам 500 срещу заплащане. По 8000 евро, това са 4 млн. евро.  
- Мисля все пак, че има промяна в закона. Но проблемът е, че с това изнесено обучение в чужбина и с тези публикации в чуждите медии се създава убеждение, че в България може лесно да получиш диплома за лекар, можеш да влезеш без изпит и пр. Докато навсякъде в Европа има много строги правила за медицинското обучение.
- Ами ние също трябваше да обучаваме в Германия, но аз отказах, защото видях, че има нещо, което не ми харесва. Струва ми се, че имаше досега мълчаливо съгласие в държавните институции за всичките тези неща, защото Ваньо Митев беше много силен. Да, коментираше се, че тези неща са на ръба на закона, но те не бяха санкционирани. После се направиха промени в закона, вече е законно да се изнася обучение, да има франчайзинг и т.н.   
- Обаче и "Шпигел" сега, и италианското сп. "Еспресо" преди това пишат, защото изнесеното обучение на МУ-София в Италия, Швейцария, последно - в Германия, се оказва незаконно в момента - и според българския, и според италианския, и според швейцарския, и според германския закон. В това е проблемът.
- Да, изнесеното обучение трябва да мине по законовия ред, като се изпълнят изискванията на закона. Защото пазарът е вече по-агресивен. Това, което става в момента, ще доведе до отварянето на чуждестранни медицински университети в България. Знам, че в момента се подготвя такова нещо, има закупена сграда. Защото пазарът за медицински кадри е жаден и огромен. Липсват лекари. У нас особено.
Затова апелирам да не се преекспонират проблемите, които има МУ-София. Дори "Шпигел" се занимава с тези проблеми. Догодина няма да имаме нито един германски студент. По този начин режем клона, на който седим, и ще ликвидираме принципа в икономиката: инвестирай там, където си най-силен. Мисля, че българското образование е най-силно в медицинската област, но с това, което правим, ние си режем клона. На Запад е отворена фунията при приема - всеки може да влезе да учи, а след това има строга цедка, втори курс отпадат най-голямата част и накрая от 1000 завършват 100. Докато при нас ние ги селекционираме още на входа. Това не е правилно.
- Значи има нужда от промени в закона?
- Определено да.
- Съветът на ректорите се управляваше и подменяше дълго от един човек - проф. Ваньо Митев. Никой не е чул да сте обсъждали там тежките проблеми, за които говорите. Това обезсмисля Съвета на ректорит, но не сте реагирали.
- Така е. Пак ще кажа един афоризъм: Никога не стъпвай в нещо меко.
- Има ли проблем, ако медицинските ни вузове изпълнят изискванията на закона и - вече законно - отворят свои основни звена в чужбина за обучение на студенти там?
- Това е възможно. Проблемът е, че това е таралеж в гащите - допълнителни разходи, сложни взаимоотношения, записи с малки букви в законите, които после могат да те накарат да плащаш големи компенсации и т.н. И защо всъщност ще отивам да преподавам в Италия или Германия, защо да водя там преподаватели, като мога да направя това същото при нашите условия, при същите приходи и при строг контрол. Медицината е регулирана професия, на Запад студент не може да пипне болен, докато не вземе дипломата си. Там работят със симулационни центрове, със статисти и пр. При нас още от втори-трети курс студентът трябва да работи в болница, в клиника. Как там ще допуснат такова нещо? 
- Значи смятате, че по-правилно и полезно е да привличате тук чуждестранни студенти и да ги обучавате тук?
- Да, точно така. Можем да използваме университетските болници, които имат база. 

Ако промените минат, ще има помощи за фермерите

автор:Дума

visibility 275

/ брой: 78

АЯР даде постфактум лиценз за горивото на "Уестингхаус"

автор:Дума

visibility 282

/ брой: 78

Евтиният роуминг остава поне до 2032 г.

автор:Дума

visibility 258

/ брой: 78

ЕП узакони правото на ремонт след края на гаранцията

автор:Дума

visibility 286

/ брой: 78

Великобритания гони бежанците в Руанда

автор:Дума

visibility 234

/ брой: 78

200 мощни земетресения в Тайван за 12 часа

автор:Дума

visibility 305

/ брой: 78

Учителите в Белгия искат по-голям бюджет

автор:Дума

visibility 247

/ брой: 78

Китай насърчава ядрената енергетика

автор:Дума

visibility 191

/ брой: 78

Марионетка на задкулисието

автор:Александър Симов

visibility 262

/ брой: 78

Новите реалности

visibility 230

/ брой: 78

За БСП честно и откровено

visibility 305

/ брой: 78

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ