25 Април 2024четвъртък12:47 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Образование

Абсурдът в МУ-София стана пълен

Бившият ректор проф. Митев е обвинен от прокуратурата, "новата власт" от негови привърженици се нахвърли с груба агресия срещу ректора проф. Вихра Миланова

/ брой: 233

автор:Велиана Христова

visibility 111

След всички екшъни с преврата в Медицинския университет в София, извършен под охрана на частни гардове и полицаи и с пълни съмнения за незаконност, които ДУМА описа подробно в последните два дни, вчера абсурдът достигна пикова точка, след като председателят на криминално проведеното Общо събрание проф. Генчо Начев вчера прати заповед за освобождаването на ректора проф. Вихра Миланова чрез приближените до бившия ректор Ваньо Митев зам.-ректори проф. Угринов и проф. Петкова. МОН изпрати комисия да проверява на място документите на проведеното ОС, но нито бюлетините, нито протоколите не й бяха дадени, те са отнесени в деня на събранието нанякъде от дясната ръка на проф. Митев - бившия гл. секретар на вуза Алексей Алексеев.
Заповедта за освобождаване на Миланова Начев е подписал на 12 октомври на основание на преврата в ОС на 11-и. Според репортери на Би Ти Ви, Угринов е връчил заповеди за отстраняване от длъжност и на целия административен екип на проф. Миланова, като някои от тях са с дата от 10 октомври, т.е. ден преди свикването на Общото събрание. В сайта на МУ-София ректорът проф. Миланова вече е заменена с "новоизбрания" проф. Виктор Златков. Според юристи, следящи екшъна, става дума за агресивно самоуправство и груби закононарушения, които трябва да бъдат отнесени към съда.
Пред журналисти ректорката проф. Вихра Миланова напомни вчера, че още на 4 и 11 октомври са внесени две жалби в софийската прокуратура срещу провеждането на ОС, което по закон спира всички действия и прави незаконно самото провеждане на ОС. Проф. Миланова заяви, че възнамерява днес също да отиде на работа, тъй като според закона продължава да бъде ректор.
Преди повдигането на обвинение към проф. Митев по Наказателния кодекс прокуратурата направи разследване по данните от одит на МОН във вуза, който констатира тежки закононарушения, особено при изнесеното обучение и набирането на студенти чрез посредници в звена на МУ-София в Италия, гр. Киасо - Швейцария, в Кипър. Привърженици на проф. Митев в университета обаче организираха Общо събрание, свикано на 11 октомври чрез подписка, което според действащия ректор проф. Вихра Миланова (избрана през април с пълно мнозинство) е свикано и проведено с множество закононарушения. Тя и директорът на Александровска болница проф. Костадин Ангелов са подали жалби в СГП срещу провеждането на събранието, но въпреки това то се състоя. На него бе свалена проф. Миланова и бе избран за нов ректор проф. Виктор Златков. Според присъствали и видеозапис обаче в събранието са участвали и гласували външни лица, а негови членове не са били допуснати. Събранието бе закрито за журналисти, макар изобщо да не е било уведомено за това, което също е в разрез със закона и Правилника на МУ. Освен това след събранието урните, бюлетините и протоколите са били отнесени от Алексей Алексеев в неизвестна посока. Завчера изпратената от МОН комисия за проверка е била във вуза до 20 ч., но бюлетините и протоколите не са й дадени от "новата власт" на вуза.

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 183

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 194

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 224

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 195

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 164

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 189

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 189

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 154

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 178

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 175

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 174

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ