25 Април 2024четвъртък11:52 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Булевард : Срещи

Диана Стоенчева:

Гримът дава свобода

Обичам да експериментирам и съм различна почти всеки ден, откровена е младата дама с богат професионален опит в изкуството на макияжа

/ брой: 234

автор:Альона Нейкова

visibility 103

Диана Стоенчева има богат опит в изкуството на макияжа зад граница, като досега е работила главно в Англия, където е завършила престижната London School of Makeup с дипломи за Beauty, TV и Media грим със специализация в Дубай. Богатия си опит и професионализъм младата дама е готова да предаде и на таланти, които искат да се развиват в професията в България. За петте години стаж в макияжа амбициозната гримьорка може да се похвали с немалко успехи, за които някои мечтаят цял живот. Българката е имала възможността да бъде един от топ гримьорите на Седмицата на модата в Лондон, работила е също така за Amanda Wakeley Bridal Show и десетки телевизионни реклами и предавания, сред които рейтинговото Place In The Sun. Стоенчева е гримьор и по кампании на бранда Armani Exchange, неин грим е красял и корицата на много английски списания, сред които Style Birmingham. Неотдавна пък я канят да подготви макияжа за участничките в актуалния Britains Next Top Model. Работила е също така и с благотворителни организации, където преподава уроци по грим за раково болни жени.


"Шокираща е хигиената на четки и продукти, с които се сблъсках тук"


- Кои са най-честите грешки, които дамите допускат при гримирането, Диана?
- Една много често срещана грешка е жените да игнорират типа на кожата си и да използват грешните продукти. Да се тества фон дьо тен на ръката също е неправилно, той трябва винаги пробно да се нанася на челюстта, за да се види дали напълно съвпада с цвета на шията.
- Имате професионален опит в Дубай и Лондон. По какво се различава гримът на дамите в тези градове от макияжа на българките?
- Тепърва ми предстои да се запознавам по-отблизо с навиците на българката по отношение на грима, защото досега живях и работих предимно в чужбина. За стила в английската столица мога да кажа, че е по-неглиже, докато в Дубай се харесва по-тежък грим и се срещат по-изрисувани лица. Може би това се наблюдава и у нас.
- Трябва ли според вас гримът напълно да преобразява жената? В какви случаи това е напълно изключено или пък е препоръчително?
- Именно в това е красотата и магията на грима - с негова помощ може да се превърнеш в каквото пожелаеш, ако, разбира се, е нанесен правилно и знаем как да го направим. Гримирането действа и терапевтично.
- Какво трябва да се знае при нанасянето на всекидневен грим?
- Препоръчвам да е минималистичен, за да изглежда добре на дневна светлина и да изтъква силните ни черти, било то очи или устни. Например правилно подчертаните вежди може да оформят лицето и да променят коренно вида ни.
- Казват, че гримът е като дрехите: не може да се покажеш гол пред хората, но и когато сложи всичко наведнъж, жената изглежда нелепо. Съгласна ли сте с това твърдение и защо?
- Да, напълно. Както внимаваме при избора на дрехи, така и гримът трябва да се подбира правилно, според случая и сезона.
- Смятате ли, че макияжът издава настроението или по-скоро той е състояние на душата?
- Лично при мен е така: гримът е изкуство и е израз на вътрешното "аз". Обичам да експериментирам и нося различен грим почти всеки ден - според настроението, сезона, дрехите или прическата.
- Какъв мейк ъп препоръчвате за един от най-важните дни в живота на всяка дама - сватбата? Може ли да се направи нещо, ако финалният грим не се харесва от булката или от роднините й?
- Сватбеният грим трябва да изглежда възможно най-естествено, но и скъпо, бляскаво. Някои лица могат да носят повече от други, но опушен грим и черно са нонсенс за мен в този случай. Винаги препоръчвам да се направи пробен грим, когато се подготвяме за по-специални случаи, особено за тържеството, посветено на сключването на брак - толкова важен в живота на една жена ден.
- Дали ви се е случвало дамата, когато дойде при вас, да поиска определен цвят червило или сенки? Как реагирате, когато се намесват в работата ви на професионален гримьор с неадекватни желания или искания?
- Както навсякъде в сферата на услугите, така и при гримирането - клиентът винаги е прав (усмихва се). Като професионалист мога да дам съвет и да обясня какво и защо предлагам. Но като цяло се съобразявам с желанията на клиента. Имала съм доста комични ситуации точно по този повод.
- Отворихте първото в София училище за гримьори. Какви хора очаквате да се запишат или вече са изявили желание да присъстват на курсовете ви? Може ли наистина обикновен човек да стане гримьор само за месец?
- Очаквам от училището да се заинтригува всеки, който иска да се занимава с грим сериозно или да усъвършенства уменията си за собствена цел. Това е знание за цял живот! Гримьорското изкуство има много тънкости и е като при всяка професия: необходимо е най-напред да се научи основата, от самия човек зависи как ще практикува и по какъв начин ще се усъвършенства. В The Makeup School ще се стараем да дадем максималното на нашите студенти и да ги подготвим за работа с клиенти на професионално ниво. Хигиената на четки и продукти на някои гримьори, с които се сблъсках тук, е шокираща. Смятам, че има дефицит на професионално обучени гримьори в България. Затова мисията на училището е тази професия да заеме своето достойно място в бюти индустрията у нас, както е в Европа и голяма част от света. По този начин и българските гримьори ще имат самочувствието и възможността да получат признание в международен мащаб, а също така да се реализират успешно както в страната, така и в чужбина.
- Имате ли наблюдения какво се случва с хората, завършили школа по грим?
- В училището в Англия, където преподавам, интересът е огромен и 100% от завършилите се реализират като гримьор-консултанти за популярни марки, в салони за красота, фотографски студия, в телевизията, киното, модните среди... Също така някои стават гримьори на свободна практика.
- Коя от известните личности имахте възможност да гримирате? Какъв подход използвате към т.нар. звезди?
- Работила съм с Шерил Коул и за Седмицата на модата в Лондон. Но държа да подчертая, че подходът ми към звездите е като към всички клиенти - винаги се старая да разбера какво искат и да им го предоставя. Стремя се грим сесията с мен да се превърне в приятно преживяване. Случва се обикновените хора да са по-капризни в стремежа си да приличат на определена известна личност!
- Можете ли да познаете от коя националност е дамата, ако я видите как е гримирана?
- След толкова години в чужбина и работа с мултикултурно общество мога да разпозная почти всяка националност по цвета на кожата и чертите на лицето.
- Кои са най-новите тенденции при грима? Необходимо ли е той да се съчетава с дрехите и прическата или по-важното е да бъде съобразен с повода (интервю за работа, рожден ден, сватба, парти с колеги и т.н.)?
- Тенденциите е добре да се следват само за акцент в грима. Като цяло за през деня или за определен повод макияжът трябва да се съчетае с цветовите нюанси на облеклото - топли и студени гами.
- Мислите ли, че изкуството на грима наистина е важно за днешните жени?
- Силно вярвам, че каквато и професия да упражняваш, винаги има начин да даваш на обществото и на хората около теб, а не само да взимаш. Смятам, че гримът дава свобода и сила и всяка модерна жена би трябвало да знае как да го използва.

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 102

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 109

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 143

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 114

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 90

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 113

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 110

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 88

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 99

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 92

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 113

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ