19 Април 2024петък17:44 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Скандал

Властта на беззаконието

Няма "управленска криза" в МУ-София; има преврат, осъществен брутално от кръга на бившия ректор

/ брой: 234

автор:Велиана Христова

visibility 1768

Доскоро Медицинският университет в София минаваше за едно от водещите висши училища у нас. След последните пет дни е срамно да се твърди подобно нещо, понеже ако това е водещ университет в България, какви са останалите?

Първа серия на абсурда

На 11 октомври се събира Общото събрание на университета. Свикано с подписка на над 1/4 от членовете му, както твърди неговият председател  проф. Генчо Начев. Подписката е събирана под пряк натиск на бившия ректор проф. Ваньо Митев, никой не я е виждал реално, тя не е внесена в деловодството и в Ректората, както изисква Правилникът на вуза. Ректорът - проф. Вихра Миланова, избрана преди 6 месеца с пълно мнозинство от същото Общо събрание, както и директорът на Александровската болница проф. Костадин Ангелов, са внесли жалби в съда за незаконосъобразност на свиканото заседание - това по закон спира каквито и да било действия. Въпреки това събранието се провежда. На около 30-те дошли журналисти се обявява, че събранието е закрито - както се установи по-късно, без то изобщо да подозира за това. Частна охрана от медицинския факултет барикадира вратите, появява се полиция, пропускат се само някакви хора с някакви покани. Ръководи с размах акцията бившият главен секретар Алексей Алексеев, дясна ръка на проф. Ваньо Митев, уличен заедно с него от одит на МОН в получаването на крупни суми след незаконно изнесено обучение в чужбина и освободен преди време от проф. Миланова - и поради възраст, на която по закон не може да работи в управата на вуза - 73 години. Охраната под диктата на Алексеев изхвърля от залата проф. Ангелов - шеф на най-голямата болница към университета, който не е получил покана и отказал да се регистрира. Вратите са плътно подпрени от охранителите, никого не пускат да излезе отвътре. Някакви хора гласуват, очевидци масово твърдят, а има и видео, че в залата присъстват и гласуват хора, които не са членове на ОС, докато много от реалните членове на ОС от клиничните факултети не са получили покани, седят си по кабинетите и изобщо не участват в цирка.
Накрая се обявява, че с мнозинство проф. Миланова е смъкната от поста и на нейно място е избран проф. Виктор Златков. Урните, бюлетините и протоколите от събранието са отмъкнати от Алексеев в неизвестна посока. Говори се, че ги е натоварил на колата си. На другия ден министър Меглена Кунева назначава комисия от МОН да провери как е проведено събранието. На тази комисия бюлетините и протоколите от ОС до момента не са предоставени от организаторите на ОС - оттук нататък всякакви фалшификации с тях са възможни. Т.е. "новата власт" в МУ отказва да се подчини на държавата в лицето на МОН, а какви хора и как са гласували в ОС няма как да бъде установено.         

Втори епизод - завчера

По обяд в кабинета на проф. Миланова нахлуват десетина души, от които четирима са от същите частни охранители на ОС, а има и никому непознати лица. Предвожда ги зам.-ректорът в оставка, зъболекарят проф. Радомир Угринов, който се държи с проф. Миланова и сътрудниците й като каруцар или мутра, но не и като лекар, още по-малко като академично лице. Цяла България видя и чу това по всички телевизии от заснето от служител видео, изпратено отвътре към "свободния свят" тайно от охранителите. Угринов поднася на ректорката заповед за отстраняването й, подписана от шефа на ОС проф. Начев на 12 октомври, която тя отказва да подпише, тъй като оспорва ОС и решенията му като незаконни. "Властващата" група избива патрона на вратата и я запечатва с лепенки, които лесно могат да бъдат махнати и подменени. А вътре са всички официални документи. Долу пък стои на страж друга група, в която е и Алексеев.      
Пиарът на МУ Диана Тенчева се опитва да се обади на журналисти, за да съобщи какво се случва, охранители я блокират и я пазят плътно. На целия административен екип на проф. Миланова са връчени заповеди за освобождаване, отнемат им пропуските, някои са заплашвани, че "няма да им се размине". Живо свидетелство как се поддържа страхът в университета. Любопитен детайл - заповедта за освобождаване на главния секретар от екипа на Миланова е подписана на... 10 октомври - ден преди да се проведе т.нар. Общо събрание. През цялото време свидетели на всичко са двама души от проверяващата комисия на МОН. 
В късния следобед някой от екипа все пак успява да извика полиция. С нея идва и проф. Златков, който казва, че трябва да се спазва добрият тон и да не се стига до насилие, след което си тръгва, както свидетелстват журналисти. В това време на сайта на университета е сложена неговата снимка с надпис "Ректор". Вчера се появи дори медиен портрет на "легитимния избор" проф. Златков във в. "Труд" - единствената медия, твърдо поддържаща преврата, говори се, че е финансирана от Делян Пеевски. Пристигналите полицаи казват на охранителите да излязат пред вратата, после си тръгват, нямали право да стоят на автономната университетска територия. 
Проф. Миланова, главният секретар, пиарът и секретарката й оставят да пазят разбитата врата и документите в нея, съобщи късно в четвъртък вечерта репортер на offnews.bg. Поради невъзможност да нощуват там, към 19,30 ч. ректорката и екипът й си тръгват. Какво се е случило с документите и дали не са изнесени не е възможно да се каже, писа offnews. В същото време прокуратурата повдигна обвинение на проф. Ваньо Митев за сключване на неизгодни сделки във вреда на университета, но вчера се оказа, че го обвиняват за разхищение само на 277 хил. лв. - за купуване на джип и за външни услуги, не и за тежките нарушения на закона и набирането и обучението на чужди студенти, установени от одита на МОН.
Дори неюрист вижда, че тук става дума за силово завземане на властта и саморазправа с проф. Миланова и екипа й на фона на десетки факти, говорещи за нищожност на т.нар. Общо събрание и решенията му.   

Вместо край

Признавам си, че след екшъните завчера мислех, че има неща, които МОН може да направи, за да спре екшъна, но не ги прави. След извънредното й изявление вчера вече не мисля така (вж. стр. 4). Дори да е предизборно, действията на Кунева в случая са перфектни. Автономията не може да е параван за произвол. В България има закони и има държава, която трябва да осигури спазването им. 
Изумителни неща станаха на пресконференция вчера следобед на новия "ректор" проф. Златев, на 4-мата декани, които го подкрепят, и на бившата главна счетоводителка на проф. Митев - проф. Маркова. Над 10 пъти ДУМА зададе въпроса "Кой засекрети Общото събрание, след като то не е гласувало изобщо да бъде закрито?" и над 10 пъти не получи отговор. Накрая деканът на стоматологията проф. Андон Филчев измисли отговора за смях на цялата медийна общност: правело се за сигурност, "защото, ако някой беше сложил бомба в залата, какво щеше да стане?" А деканът на медицинския факултет проф. Иван Митов зачете като оправдание някакво писмо от... ексминистър Тодор Танев, писано очевидно миналата година при терористични атаки из Европа - да се осигури сигурността в университета.  
Деканът на общественото здраве проф. Цекомир Воденичаров пък не можа да понесе въпрос за закононарушенията в този факултет в конкурси за научни степени и длъжности (за които в редакцията имаме няколко писма), понеже "откъде накъде един журналист ще става обвинител в академична материя, която не разбира". Друг път не го правя, но в случая се наложи да му кажа, че и нашего брата има научна степен, при това от ВАК, при което той... избяга.
Иначе от "новата власт" чухме отново аргументите, повтаряни сто пъти в последните дни и сто пъти опровергани с документи и аргументи от МОН - като например, че ексминистър Клисарова била одобрила изнесеното обучение (писмото й до МУ-София бе публикувано и в него няма нищо такова).    
Иначе, уважаемите професори повтаряха, че всичко с проведеното Общо събрание е законно. Доказателства обаче няма. А председателят на изборната комисия по време на това ОС проф. Радослав Гърчев обясни, че не можел да даде документацията от събранието на държавата, т.е. на проверяващите от МОН, защото Правилникът на МУ го задължава да я предаде единствено на шефа на ОС проф. Начев. За прегрешенията на проф. Миланова пък разбрахме, че не е свиквала декански съвет за обсъждане на важни текущи проблеми, не можело да се влезе при нея, а също - че когато дошъл одитът на МОН, тя уж била в отпуска, пък после се оказало, че не е и си пуснала четирите дни постфактум със задна дата. Утрирам, разбира се, но горе-долу в такъв дух премина първата среща на "новата власт" в МУ с журналистите. Бяха довели и турчина г-н Мете, който според МОН заедно с още двама души бил получил над 1 млн. лв., защото бил привличал чужденци.
Ако Законът за висшето образование дава такава автономия, значи той спешно трябва да бъде променен.
Ако академичната автономия по закон не включва феодални преврати и самоуправство, тогава как Ваньо Митев и хората му вършат описаните арогантни действия в една обител на знанието? Знаят, че ще са безнаказани? Тогава

Кой стои зад тях?

Преди време италианското сп. "Еспресо" писа нашироко как МУ-София и посредникът - институт ЧЕПУ, с обучение по медицина в близкия швейцарски град Киасо заобикалят законите на двете страни. Разследване на ДУМА пък установи, че въпросният ЧЕПУ е фалирал през февруари т.г. и държавата Италия го съди за огромни неплатени данъци и съмнения за връзки с мафията. Собствениците на ЧЕПУ обаче са регистрирали нова фирма "СТУДИУМ", която поела връзките с МУ-София. Преди дни пък немското сп. "Шпигел" написа, че набраните в нарушение на българските и немските закони студенти на МУ-София в Кьолн плащали 13 600 евро такса на вуза. А според одита на МОН от изнесените обучения в чужбина в касата на МУ влизат по 1000 евро от студент. Къде са останалите 12 600 евро? В чия каса и кой стои зад нея?
Толкова за международния ни престиж, виден от въпросните публикации, който според хората, извършили преврата, бил накърнен със спирането на незаконните сделки. 


* * * 
PS. Пред "Шпигел" някой си предприемач Лол - посредник на МУ-София в Кьолн, обещава, че изнесеното обучение там, спряно сега, понеже противоречи на българските и немските закони, ще стартира от юни догодина. Студентите, казва Лол, трябвало да се занимават и с дисекция, за която труповете можело да се доставят от МУ-София...
Колко трупове смятат да осигурят завзелите властта в Медицинския университет?

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 316

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 421

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 380

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 305

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 298

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 238

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 304

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 274

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 296

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ