29 Март 2024петък09:29 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Борисов предупреди РБ, че вторник е ден разделен

Откъде накъде те ще ми лицемерят на МС и дума няма да казват, а техните депутати ще се правят на опозиция, ядоса се премиерът

/ брой: 234

автор:Юлия Кулинска

visibility 17

"Вторник ще е ден разделен. Не може в МС да сте коалиция, а в НС - опозиция". С тези думи се обърнал вчера премиерът Бойко Борисов към министрите от РБ в началото на извънредното правителствено заседание. То беше свикано няколко часа след като премиерът заплаши от НС десницата, че ако министрите на РБ не започнат да се държат като управляващи партньори, ще преформатира кабинета.
Борисов цитирал изказвания на министри реформатори, които са правени по негов адрес пред депутати. "Страх ли те е, Лукарски? Пиле шарено ли съм, Москов? Кунева, искаш ли, да спра парите на учителите, след като ги давам предизборно?", попитал министрите Борисов. Той обвинил реформаторите в лъжа, че ГЕРБ са виновни за проблемите около гласовете "не подкрепям никого" за президентските избори. "Няма да дам да се подигравате с мен и с ГЕРБ", казал им още Борисов. "Има предел и за мен той настъпи, или сме заедно, или не сме", категоричен бил премиерът. След думите на Борисов първа говорила Кунева. "Имаме вашата подкрепа и благодарение на нея постигаме резултати. Трябва да намерим начин да продължим", казал вицепремиерът. Тя се оправдала с проблемните отношения в Реформаторския блок между управляващите реформатори и опозиционерите от ДСБ. Това предизвикало и недоразумението с Избирателния кодекс.
По-рано Борисов дойде в парламента, след като извънредното пленарно заседание, свикано по искане на БСП и ДПС, се провали поради липса на кворум. Управляващите напълниха залата, но не се регистрираха. В отсъствието на ПФ,РБ и "Атака" в 9 ч. пултовете натиснаха само 91 депутати. Опозицията започна да скандира "Оставка!" И при останалите два опита НС не събра необходимото мнозинство.
Гроздан Караджов от РБ изрази мнение, че е възможен сценарий, според който ГЕРБ, ПФ и "Атака" да не се явяват на работа, за да търсят дестабилизация в страната и така да се върви към предсрочни парламентарни избори. Това, което правят ГЕРБ да не се регистрират в пленарна зала, противоречи на твърденията им, че работят за стабилност, поясни той.
 "Или реформаторите ще дойдат и ще се държат като управляваща коалиционна партия, или довиждане. Ясно и точно. Повече с тях няма да се занимавам", заяви след срещата си си с ПГ на ГЕРБ Бойко Борисов. "Откъде накъде реформаторите ще се правят на опозиция. Някой ще си има министри, заместник-министри, управляващи на моя гръб, а ГЕРБ само ще носи пасиви в парламента. Това няма да го допусна по никакъв начин вече", закани се той. По думите му депутатите от партията му са поискали конфигурацията на правителството на бъде преформатирана. Коалициите се правят на базата на мнозинство в НС и тогава се прави кабинет, обясни премиерът и уточни, че всички министри от РБ са единодушни в гласуванията си в МС.
"Когато колегите от ГЕРБ ми разказаха как са се държали депутатите от нашите подкрепящи партии, се изумих. При мен като идват те са много мили и любезни хора, първи приятели. Тук разбирам, че се правят трибунки и се обяснява как ГЕРБ са виновни", ядоса се Борисов. Той отново повтори, че ако кандидат-президентът им не е първи на 6 ноември, ГЕРБ няма да участва в никакво мнозинство след това.
По повод решението парламентът да не заседава до провеждането на президентските избори, Борисов обясни, че не се меси в работата на НС. След като "наби канчетата" на депутатите от ГЕРБ, обаче веднага бе насрочено извънредно заседание на парламента във вторник, инициирано от управляващата партия.

 

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 476

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 490

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 450

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 531

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 452

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 450

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 405

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 576

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 515

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 523

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ