29 Март 2024петък09:24 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Разговор

Савина Дилова:

Кърменето се е превърнало в изгубено изкуство

Стереотипите може да се преодолеят с информираност и повече вяра на майките в собствените им убеждения и права, твърди авторката на творби, посветени на любовта и красотата

/ брой: 235

автор:Альона Нейкова

visibility 110

Савина Дилова завършва фотография в НБУ. Интересите й са в сферата на изящното и приложното изкуство, планинарството и градинарството. Включва се с картички, календари и изделия от дърво в арт и хендмейд базари, организирани в София. С фотографии от пътешествието си в Рим и с абстрактни картини участва през август в 3-дневна изложба, съпровождаща ежегодния Джаз фестивал в Банско, организирана от местни галеристи, чиито клиенти са основно от Англия, Германия и Австрия. От началото на годината в център "Мандала" води класове по експресивно рисуване - форма на изкуство, намираща все повече привърженици заради положителния ефект, който носи на практикуващите го. Следващият такъв клас ще се събере на 23 октомври и е част от двудневния Фестивал на изобилието. Уроци по експресивно рисуване ще има също на 5 ноември и 3 декември. А от 28 октомври до 20 ноември, в галерия "Плюс това" (ул. "Марин Дринов" 30), артистичната, вдъхновяваща и позитивна млада авторка ще подреди 12 специални творби в благотворителната изложба "Beauty" на тема кърмене, любов и красота.


"Липсата на информация и липсата на подкрепа са сред основните проблеми"

"Вместо подкрепа, жените се сблъскват с неразбиране"


- Как се стигна до идеята за благотворителна експозиция, посветена на кърменето, любовта и красотата, Савина?
- Планирах самостоятелна изложба за тази година и исках да бъде свързана с кауза, в която вярвам и е за благото на всички ни. Съгласна съм със становището на Световната здравна организация, че нормалното е децата да бъдат кърмени и това е най-подходящото хранене за тях. Дори повече от хранене.
Започнах проекта си като участие в международния конкурс The Alfred Fried Photography Award и впоследствие доразвих и разгърнах идеята, а резултатът ще може да се види на изложбата.
- Залагате на черно-бели фотографии. Каква е причината да лишите кадрите от цвят?
- Снимките, които съм подбрала за изложбата, са многопластови. В тях се наслагват различни образи - кърмещи жени, бебета, деца, природни детайли, пейзажи. За да се получи желаният ефект и кадрите да не изглеждат претрупани със съдържание, се спрях на монохромни снимки.
- Как убедихте "моделите" да ви позират?
- Лесно. Семейства, където отношенията се градят на любов, за щастие има много и ние всеки ден ги виждаме около нас! Често правя сесии на кърмачки, които се радват да запазят по този начин спомена за прекрасното преживяване, но предпочитат кадрите да останат само за тях и да не бъдат показвани публично. Уважавам това право на майките, правя и частни фотосесии, снимките от които не влизат в изложбата.
- Събраните средства от предстоящата благотворителна експозиция ще бъдат дарени в полза на Националната асоциация "Подкрепа за кърмене", което означава, че кадрите ще може да се купуват, нали?
- Някои от снимките са за продажба, с фиксирана цена. За изложбата също съм подготвила плакати и картички с наслов "Аз съм ЗА децата да се кърмят" и всеки желаещ може да си закупи от тях.
- Имате ли и други творби, освен фотографиите, посветени на кърменето?
- Да, имам картини, които може би също ще вземат участие в изложбата, както и някои мои пирографии.
- Кога и защо темата за кърменето стана актуална за вас?
- Когато се роди синът ми, получих противоречиви съвети от медицинските лица в болницата, от моите майка и свекърва... И в крайна сметка останах с впечатление, че никой не знае всъщност как се случва "тази работа". Търсейки сама информация, се свързах с консултант по кърмене и тогава разбрах, че това е единственият човек, който ще ми помогне. Резултатите бяха добри и кърмих детето си, благодарна за получената помощ.
- С какви проблеми се сблъскват кърмачките в страната ни? Имате ли наблюдения какво е отношението към тях в чужбина?
- Както в България, така и в други страни по света жените се сблъскват с много пречки за успешното кърмене. Повечето от тях бяха дискутирани на тазгодишната Седмица на кърменето и на Втората конференция по кърмене, която се проведе през август във Велико Търново.
Основните две пречки, които стоят пред българските майки в пътя им към успешно кърмене, са липсата на подкрепа и липсата на информация. Подкрепата е много важна и е редно майката да я получава от всички: от своя партньор, от семейството, от приятелите, от обществото. Може да бъде чисто психическа - под формата на окуражаване, похвали, изслушване, или физическа - като помощ в домакинството. За съжаление обаче, вместо подкрепа, често жените се сблъскват с неразбиране, осъждане и цял куп неуместни съвети, които, макар и дадени с добри намерения, всъщност са подвеждащи и компрометират кърменето.
Важно е също майките да получават информация, в идеалния случай още през периода на бременността. За щастие в България две големи организации се занимават с това - Националната асоциация "Подкрепа за кърмене" (НАПК) и Ла Лече Лига.
Липсата на приемственост също е проблем. Често пъти бебето на майката е първото бебе, което тя вижда отблизо и за по-дълго време. Рядкост са вече големите семейства, където всекидневието е общо за всички и кърменето се случва пред деца, сестри, братя, лели и прочие. Приемственост се губи и между поколенията. Аз съм на 33 години и моята майка не е кърмила нито мен, нито сестра ми. Същата е ситуацията при много мои връстници и по-млади хора - техните родители или нямат опит с кърменето, или той е много малък. За съжаление точно те често изказват убеждения и съвети как се кърми, колко често, колко дълго, без да си дават сметка, че подвеждат по този начин своите деца и внучета.
В обобщение може да се каже, че е имало момент от историята ни, когато кърменето се е превърнало в изгубено изкуство. За щастие, младите майки търсят начин да си върнат знанията и уменията, за да кърмят децата си, и моят призив е да ги подкрепяме като общество.
- Каква е вашата роля като консултант по кърмене? Кои са най-честите въпроси, с които се обръщат към вас жените?
- Проблемите на всяка жена са индивидуални и всеки случай е различен. Най-доброто, което може да направи една майка, когато среща трудности, е да се свърже с консултант по кърмене. Момичетата, които даряваме труда и времето си като консултанти, сме добре подготвени и силно мотивирани да помогнем. Всеки консултант на НАПК преминава 7-месечно обучение, водено от медицински специалисти и консултанти, сертифицирани от международен борд. Това са консултантите с титла IBCLC, а придобиването й изисква сериозен опит и познания в областта.
Притесненията сред майките са дали се справят добре, дали имат много/малко мляко, това мляко достатъчно ли е на бебето и т.н. Но има и реални трудности, когато е необходима компетентна помощ.
Едно бебе в първите месеци след раждането се кърми по 8-12 пъти в денонощие. Световната здравна организация препоръчва изключително кърмене - само кърма, без вода и чай - през първите 6 месеца, и кърмене на детето поне до втората годинка. Кърменето се случва на поискване, което означава тогава, когато бебето пожелае.
Да кажем, че една майка, следвайки тези препоръки, иска да излезе извън дома си: до магазина, с приятелки, по работа, за да изведе по-голямо дете - поводът няма значение. По време на това излизане най-вероятно ще се случи бебето да иска да суче. Логично е майката да го накърми, нали? Заради осъждането, "лошите" погледи или дори открити забележки, които тази майка може да получи от случайните минувачи, тя може да реши или да не излиза, или по-вероятното - да не кърми.
На пазара има покривала, с които жената да се прикрие, но това рядко е ефективно и в крайна сметка се оказва, че не е решение. Едно кърмаче на шест месеца например няма да търпи кърпа върху главата си, ще я дърпа и ще иска да се оглежда наоколо, което е най-нормално поведение за неговата възраст. Ако майката е по-чувствителна, ако е от по-малко населено място, където "всички се познават", ако не й е комфортно да мисли как да се крие и на кои места може да се кърми, тя ще е склонна да се откаже и да отбие детето си, независимо че не това е било желанието й. Затова е важно жените да се чувстват удобно, кърмейки навън, и това е отговорност на нас като общество.
Моята лична позиция е, че ако на някой му прави голямо впечатление гледката на кърмеща жена, твърде много се е загледал!
- Няколко пъти в България се организира Националната седмицата на кърменето. Смятате ли, че има смисъл от подобни кампании?
- Седмица на кърменето е световна инициатива и е чудесно, че сме част от нея. В рамките на кампанията се провеждат събития, срещи, дискусии по темата, което помага, от една страна, за популяризиране на кърменето, а от друга, за сверяване на информацията с новите изследвания.
През Седмицата на кърменето 2016 у нас присъстваха като лектори проф. Раанан Шамир, президент на Европейското дружество по детска гастроентерология, хепатология и хранене, и сестра Мете Лаулор, представител на Норвежкото дружество за подкрепа на кърменето "Амехйелпен". Участваха водещи български специалисти от НАПК, от Дружеството по детска гастроентерология, хепатология и хранене. Седмицата беше подкрепена от УНИЦЕФ България.
- Как според вас може да се преодолеят стереотипите относно кърменето на обществени места?
- Основно с информираност и повече вяра на майките в собствените им убеждения и права. Всеки, който желае доброто на децата в България, е редно да знае колко е важно майките да кърмят навсякъде, да им бъде удобно и да се чувстват приети. Процесът в промяна на стереотипите вече тече, но бавно и най-вече в големите градове.

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 476

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 490

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 450

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 531

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 452

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 450

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 405

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 576

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 515

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 523

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ