20 Април 2024събота12:45 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Дни на руското кино с вход свободен у нас

Съвременни шедьоври показват в София и Пловдив до 25 октомври

/ брой: 236

автор:Надежда Ушева

visibility 1901

Най-доброто от съвременното руско кино,  създадено през последните две години, може да се види в програмата на Дните на руското кино у нас. Седем продукции, повечето от които имат престижни награди от различни фестивали, гостуват в София - в дните от 17 до 23 октомври в Дома на киното, и в Пловдив от 19 до 25 октомври в "Лъки Дом на киното". Входът е свободен.
Фестивалът е част от проявите в Годината на руското кино и дава на българските зрители възможност да се запознаят със съвременната култура и живот в славянската страна. Официални гости на събитието са част от екипа на филма "Батальон" - актрисите Валерия Шкирандо и Альона Кучкова, както и Иля Авраменко, сценарист, младият актьор Василий Ракша, който се снима във филма "За любовта", и др.
Павел Журавльов, ръководител на "Россотрудничество" в България, представи кинопанорамата и разказа за лентите поотделно в РКИЦ.
Филмовият маратон започна вчера с безспорния хит "Батальон". Военно-историческата драма на режисьора Дмитрий Месхиев е удостоена с награди в Русия, с четири приза на Международния кинофестивал във Флорида - "Най-добър филм", "Наградата на голямото жури за най-добър филм", "Най-добра актриса" и "Най-добър режисьор". Преди това получи няколко отличия на фестивали в САЩ и  Южна Африка. Романтичната комедия "За любовта" (реж. Анна Меликян) зрителите ще видят днес, 18 октомври, в Пловдив и на 20 октомври в София. Тя се състои от няколко новели. Впечатляващият сюжет се развива на фона на най-красивите места в Москва. Филмът е заснет за 25 дни. Неговите създатели са направили смел експеримент, като са включили елементи, типични за социалните мрежи, но не и за киното - филтри, колажи от кадри и нестандартни ракурси. На 21 октомври ще се завърти комедията "Норвежец" на режисьорката Альона Званцова. В центъра на историята е московчанинът Кирилов - ръководител на фирмата за почистване, в която работят азиатки имигрантки. Спортната драма "Игрище" (реж. Едуард Бордуков) и комедията "Призрак" (реж. Александър Войтински) ще бъдат показани съответно на 22 и 23 октомври.
На 19 и 24 октомври е прожекцията на "Шампиони: по-бързо, по-високо, по-силно" на режисьора Артьом Аксененко. Филмът е заснет по мотиви от живота на легендарни руски спортисти. Състои се от три новели, разказващи как са спечелили златните си олимпийски медали борецът Александър Карелин, гимнастичката Светлана Хоркина и плувецът Александър Попов.
Дните на руското кино в България ще завършат на 25 октомври с военната драма "Битката за Севастопол" (в София - на 20 октомври). Режисьорът Сергей Мокрицки представя историята на Людмила Павличенко - легендарната снайперистка, убила 309 вражески войници и наричана от американската преса "Лейди Смърт".

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ