24 Април 2024сряда02:33 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Новият ректор на МУ-София, оспорен в съда, държал при себе си изборните бюлетини

/ брой: 236

автор:Велиана Христова

visibility 44

Бюлетините и протоколите от изборните бюра на  проведеното на 11 октомври Общо събрание (ОС) за преврат в МУ-София са били пет дни у проф. Виктор Златков, който бе назначен за ректор на 12 октомври, макар че събранието и решенията му са оспорени в съда от сваления ректор проф. Вихра Миланова и от директора на Александровската болница проф. Костадин Ангелов. Това разказа самият Златков пред журналисти вчера, когато в ректората "новата власт" свика показно "отваряне" на документацията от избора в ОС пред медиите и нотариуси.
След избора на 11 октомври бюлетините и протоколите били дадени на председателя на ОС проф. Генчо Начев и когато назначил на поста проф. Златков, той му ги предал "на отговорно пазене, за да не бъдат окрадени". Според Правилника на МУ-София протоколите от избора се публикуват на сайта на университета, а новият ректор се назначава "въз основа на доклад от председателя на комисията по изборите и протоколите от проведения избор. Копие от заповедта, доклада и протоколите се представят на Контролния съвет, който в едномесечен срок след приключването на избора се изказва по законосъобразността му с доклад пред новоизбрания Аакадемичния съвет".
На сайта на вуза не са публикувани нито решенията на ОС, нито протоколите. Проф. Златков не отговори на въпроса на ДУМА на какво основание е назначен за ректор на 12 октомври, след като протоколите бяха отворени едва вчера. Какво правим, ако съдът каже, че сте нелегитимен и защо документи от избора са у вас лично, това не ги ли компрометира, попита ДУМА. Ами, ще ви дадем на вас да пазите бюлетините, отговори някой от екипа на Златков, не се разбра кой в тарапаната в претъпканата тясна зала и в коридора, където стояха скупчени журналисти.
Бюлетините и протоколите бяха донесени в залата в облепен с лепенки кашон, поставен в черен найлонов плик като тези, които се продават за смет. Проф. Виктор Златков обяви, че на "церемонията" за показване на документите от ОС щяла да присъства и омбудсманът Мая Манолова, която не могла да дойде. Проверка на ДУМА показа, че просто е използвано "за тежест" името на Манолова, която по принцип няма място на такова събитие.
Оказа се, че в залата не присъстват и шестимата проверяващи от МОН. "Новата власт" и досега отказва да предостави документите от преврата в ОС за проверяване на законността му. Проф. Златков повтори, че документите може да се дадат само на съда, не и на МОН. Доведен в залата нотариус щял да удостовери, че са отворени и тогава можело да ги пратят в МОН. След избора в ОС документите прибрал председателят на ОС проф. Начев, понеже старият ректор бил отзован, а новият още не бил назначен. От 48 години така се правят избори в МУ-София, отсече ядосан проф. Радомир Угринов. Според Правилника на МУ-София обаче документите се предават в деловодството и се пазят след това в централния архив на университета.    
Професорите показаха списъци в целофанови папки, били на членовете на ОС. Подписи на една четвърт от делегатите на ОС и писмено тяхно искане за свикване на ОС, не бяха показани. Шефовете на изборните бюра потвърдиха, че "това са протоколите". Според "новата власт" не било вярно, че в заседанието на ОС в залата е имало лица, които не са негови делегати. В телевизионни репортажи от събитието обаче, снимани от журналистите през затворените стъклени врати, ясно се виждат хора, които не са членове на ОС. Проф. Златков не отговори дали например турският студент г-н Мете е член на ОС - той е разпознат в залата и е един от тримата получили според одита на МОН над 1 млн. лв. като посредници за набиране на чужди студенти при бившия ректор проф. Ваньо Митев. Новото ръководство отказа да отговаря на журналистически питания, а проф. Захарина Савова, шеф на изборната комисия, заяви: "Не сме дошли тук да ви отговаряме на въпроси". Целта на мероприятието вчера според професорите била да бъде удостоверена правомерността на ОС и на неговите решения. Имаме автономия, в която се провеждат избори, обобщиха професорите.
Показаните документи от вчера са предадени на Контролния съвет на МУ, който според Правилника на университета до един месец ще обяви законността на избора пред Академичния съвет.  
Журналистите най-после разбраха вчера кой е обявил за закрито заседанието на ОС за смяна на ректора. Проф. Угринов пратил писмо да се ограничи публичността, след като се разбрало, че се правят опити да се осуети заседанието, някои делегати не дошли, други не се регистрирали, а някой подхвърлил, че обикновено се пуска сигнал за бомба, за да се провали някой форум. Така дори нямало защо ОС да гласува заседанието да е закрито. Подобна "процедура" обаче не съществува ни в закони, ни в други нормативи. Според Правилника на вуза, заседанията на ОС са публични, освен ако то не реши друго. То нито е започнало като публично, нито е решавало да бъде закрито. Просто частната охрана и бившият главен секретар проф. Алексей Алексеев с грубости изтласкаха журналистите навън. Проф. Алексеев е пенсиониран от ректора проф. Вихра Миланова, но сега е върнат като съветник на проф. Златков.    
В добавка: чл. 32 (10) от Правилника на МУ-София гласи: "Решения на органите за управление на МУ-София, които са в противоречие със законите и действащите нормативни актове, както и на този правилник, са нищожни".
 

Великденската трапеза поскъпва

автор:Дума

visibility 408

/ брой: 77

Рязкото застудяване удари реколтата от череши

автор:Дума

visibility 447

/ брой: 77

Когато ни свърши руския петрол, бензинът поскъпва

автор:Дума

visibility 421

/ брой: 77

България в еврозоната - по-реалистично е през 2026 г.

автор:Дума

visibility 374

/ брой: 77

Извращения

автор:Александър Симов

visibility 441

/ брой: 77

Диверсификация

автор:Мая Йовановска

visibility 411

/ брой: 77

За 10-те постижения след Десети

visibility 398

/ брой: 77

НА ВТОРО ЧЕТЕНЕ И ГЛЕДАНЕ

автор:Лозан Такев

visibility 428

/ брой: 77

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ