24 Април 2024сряда11:59 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Разпищолената "автономия"

Случващото се в МУ-София показва безпомощна държава пред всесилни феодални стопанства

/ брой: 237

автор:Велиана Христова

visibility 44

Цяла седмица вече България е свидетел на безобразието в Медицинския университет в София, което, както се оказва, държавата няма право да прекрати. При толкова заведени съдебни преписки, не е обяснимо защо прокуратурата не влиза в правомощията си да прекрати достъпа до всички официални документи на университета, който в момента има "новата власт", чийто избор е оспорен дори от МОН. Логично е да го направи за времето, докато съдът се произнесе за законността на извършения в университета преврат. Още повече, че констатациите от одита на МОН за тежки закононарушения при приема и обучението на студенти в чужбина и със събираните и раздаваните милиони от 2013 г. насам също са в прокуратурата. Официалните документи на вуза очевидно ще имат отношение към съдебното проучване. Всъщност, прокуратурата вече повдигна обвинение срещу бившия ректор проф. Ваньо Митев, но то се оказа за "дребни" разхищения на фона на тежките закононарушения при изнесеното обучение в чужбина и манипулациите със събраните пари. Не вярваме вече на никого, явно агенти на бившия ректор действат и в съда, и прокуратурата, коментират "обикновените" лекари и преподаватели в МУ.
Две интересни реплики чухме вчера от председателя на ОС на вуза проф. Генчо Начев. Първата е, че да, има напрежение в университета, но то "се подклажда и отвън". "Отвън" може да означава само две неща - МОН и медиите. Излиза, че държавата и обществото трябва да наблюдават безучастно как във водещия университет на страната се правят преврати, как се разиграват циркове с документи, как се вършат откровени беззакония и се злоупотребява с милиони, как уважавана професорка е изхвърлена с мутренски хватки и ругатни от кабинета си и какво ли не още. Всичкото - под прикритието на автономията на университет, който е от първостепенно значение и за образованието, и за здравето на нацията. Ако това не е от обществен интерес, то кое е?
Втора реплика: резултатите от одита на МОН удрят по имиджа на университета и висшето образование, каза проф. Начев. Излиза, че констатирането на закононарушенията, а не самите закононарушения и тези, които са ги извършили, рушат имиджа на университета! Извършилите преврата във вуза поведоха истинска война с МОН, чиито одитори установиха крупните далавери с изнесеното обучение зад граница. Съжалявам, но не МОН и не българските медии, а уважаваните западни издания "Шпигел" и "Еспресо" осведомиха Европа, че Медицинският университет в София е мястото, където всеки калпазанин може да стане лекар без изпити, че посредници на МУ-София за набиране на студенти там са фалирали и са подсъдими пред италианската държава за милиони неплатени данъци и връзки с мафията. Самите организатори на преврата в МУ публично признават, че вината на ректора проф. Вихра Миланова е, че е обещала да продължи изнесеното обучение в чужбина и събирането на пари там, пък не го направила. А това ще намали приходите и на вуза, и на някои преподаватели. Ерго, майната им на законите, пари да капят!
Вече и аферата "Свищов" бледнее пред феодалното стопанство, носещо печалби, в каквото се е превърнал МУ-София. Очевидно е, че държавата трябва спешно да бръкне в първопричината - сбърканата университетска автономия, разбирана като беззаконие и феодализъм при лишена от права държава. 
 

Отиваме на избори като доказана алтернатива

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 78

Всеки десети родител отказва задължителна ваксина

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 78

Партия "Средна европейска класа" напуска ПП-ДБ

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 78

Ако промените минат, ще има помощи за фермерите

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 78

Евтиният роуминг остава поне до 2032 г.

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 78

ЕП узакони правото на ремонт след края на гаранцията

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 78

Великобритания гони бежанците в Руанда

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 78

200 мощни земетресения в Тайван за 12 часа

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 78

Учителите в Белгия искат по-голям бюджет

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 78

Китай насърчава ядрената енергетика

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 78

Марионетка на задкулисието

автор:Александър Симов

visibility 1

/ брой: 78

Новите реалности

visibility 1

/ брой: 78

За БСП честно и откровено

visibility 2

/ брой: 78

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ