28 Март 2024четвъртък22:27 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Над 10 жалби в съда и прокуратурата срещу преврата в Медицинския университет

/ брой: 237

автор:Велиана Христова

visibility 38

Над 10 са вече заведените жалби в Софийския административен съд и в прокуратурата срещу свалянето на законния ректор на МУ-София проф. Вихра Миланова и замяната й с проф. Виктор Златков, научи ДУМА. Превратът стана на 11 октомври в проведено на тъмно заседание на Общото събрание при очевидни нарушения на закона и правилника на университета.
Въпреки заведените жалби, които спират изпълнението на решенията на ОС, в МУ се разпорежда новият ректор проф. Златков. Завчера той и изборната комисия отвориха бутафорно пред медиите кашон с бюлетините и протоколите от ОС, които, оказва се, са били дадени на самия Златков от председателя на ОС проф. Генчо Начев и са се намирали у него 5 дни. Тъй като Златков е страна в спора за преврата, това, че е разполагал с книжата, ги компрометира напълно, твърдят юристи. Главният секретар на МОН каза по този повод, че има сигнал за манипулиране на документите през седмицата, за събиране на подписи постфактум и пр. Забавеното предоставяне на документите и съхранението им извън сградата на Ректората и от лице, различно от председателя на ОС, оставя допълнителни съмнения у нас, коментира Вълчев пред БНР.
При показното "отваряне" не стана ясно с какъв печат са били запечатани протоколите на 11 октомври, при положение, че "новата власт" завзе силово ректорския кабинет и канцеларията едва на 13 октомври. Кръговете около бившия ректор проф. Ваньо Митев, които организираха преврата, цяла седмица отказват да предадат дори копия от бюлетините и протоколите на МОН, откъдето пратиха проверка за законността на избора. Това не бе станало до вчера следобед. Сметките на университета остават запорирани. МОН сезира прокуратурата за отказ от съдействие на държавен орган, който е наказуем по НК. 
Председателят на Общото събрание проф. Генчо Начев заяви вчера пред БНТ, че свиканото заседание на ОС е било закрито "от престараване". Той не знаел за бруталната агресия към проф. Миланова и екипа й, които бившият зам.-ректор проф. Радомир Угринов грубо изхвърли от кабинетите им, макар че всички телевизии показаха грозните сцени нееднократно.
 

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 302

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 320

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ