17 Април 2024сряда01:34 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Уроците отвън

/ брой: 237

автор:Павлета Давидова

visibility 46

В България обичаме да доказваме поговорките. Най-упорити сме в емпиричното оправдаване на думите "Всяко чудо за 3 дни". Експерти предупреждаваха какво ще стане, ако страната ни издигне втора кандидатура за генерален секретар на ООН; будни хора алармираха, че Кристалина Георгиева се бута, водейки подмолна кампания... Важните хора спяха. Част от журналистите - също. Успяхме да шокираме света - сами си отрязахме шансовете за ООН. А после май нямаше и три дни, в които България анализира защо се изложихме на международната сцена.
Кристалина Георгиева продължава необезпокояваното си живуркане, само тук-там в родните медии се появиха критични материали за нея. Управляващите промърмориха, че недобросъвестни хора се опитвали да затъмнят ореола на чистото й същество. Ако в България бързо забравяме скандалите и минаваме безпаметно към поредния, в цивилизования свят обаче нещата не се разминават току-така.
"Ню Йорк Таймс", "Форин полиси" и други издания започнаха да ровят в миналото и настоящето на Кристалина Георгиева. Депутати в ЕП се заинтерсуваха от съмнително високите разходи на госпожата за воаяжи по света. И ако Бойко Борисов е свикнал никой да не задава неудобни въпроси, на Запад продължават да питат... И дори си отговарят. А от това може да има и последствия. И всичко - само защото пак ги изненадахме.
Твърде често на високи постове в ООН и ЕС се издигат хора, за които не е направено задълбочено проучване и не са били подложени на обществен контрол - казва го швейцарец във връзка с родна евродепутатка. Не се ли отнася същото и за властта в България? И защо миналото на едни е проблем, а на други - само недоразумение? Далечни връзки с комунизма превръщат някои във врагове на дясната власт, други пък са нейни любимци... Краткотрайна е паметта българска, но пък може да си научим урока, след като пак ни се скарат отвън.

 

Билетът за влак поскъпва с 20% от 7 май

автор:Дума

visibility 300

/ брой: 72

Тецовете в Източномаришкия басейн минават на газ

автор:Дума

visibility 341

/ брой: 72

Инфлацията леко се забавя, но храните поскъпват

автор:Дума

visibility 283

/ брой: 72

Заплаха за поливния сезон в Пловдивско

автор:Дума

visibility 297

/ брой: 72

Разногласия в Тел Авив за отговора срещу Иран

автор:Дума

visibility 348

/ брой: 72

В Гърция забраниха паленето на огън

автор:Дума

visibility 303

/ брой: 72

Кипър спира да дава убежище на сирийци

автор:Дума

visibility 302

/ брой: 72

Накратко

автор:Дума

visibility 294

/ брой: 72

Широко затворени очи

автор:Мая Йовановска

visibility 323

/ брой: 72

"Наивният" Иран

автор:Юри Михалков

visibility 323

/ брой: 72

Ще изпратим ли на изборите отново бандити във властта?

visibility 295

/ брой: 72

За нов икономически модел в ЕС, базиран на знанието

автор:Дума

visibility 275

/ брой: 72

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ