28 Март 2024четвъртък23:34 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Циганско лято

/ брой: 237

автор:Деси Велева

visibility 97

Неуспешните програми, проекти и мерки за стимулиране на ромските деца да посещават училищата принудиха Министерството на образованието да се върне 30-тина години назад във времето на социализма. Вероятно много хора не помнят и не знаят, но тогава циганчетата ползваха привилегии като ученици, влизаха с предимство в елитните гимназии и в университетите. Неграмотност нямаше, така че може и да помогне новата привилегия, която им се гласи от вчера - финансова. Онези, които обещаят да изкласят и в гимназията, ще вземат стипендии от 30 евро, като 40 на сто от сумата ще идва от МОН. Тоест от държавата. Демек от данъците. Сиреч от работещите родители на децата, които няма да получават стипендии, за да ходят на училище.
Е, образователното ведомство може и да постигне някакъв успех с проекта, обаче времената сега са малко по-различни от времето на соца. От подкрепа вече имат нужда и онези деца от не ромски произход, които не живеят в гета и не се числят към малцинствата, но пък искат да учат. Обаче са бедни.
Статистиката отчита всяка година тенденция към намаляване на обхванатите деца, ръст на преждевременно напусналите училището, а школата в малките населени места стават все по-отдалечени за много от учениците.
Защо тогава не се предвиждат финансови стимули и за хилядите застрашените от отпадане от училище или за вече напусналите класните стаи заради бедност?
60 лева месечна помощ за бъдещите пишман гимназисти може да не са много, но е добре да се напомни, че в момента децата, които се борят за повече знания, оценени с високи бележки в елитни гимназии, получават по 50 лева стипендия. Кои са онеправданите, отритнатите и уязвимите в случая? Дали онези, за които години наред се отделят, търсят и намират милиони левове за стратегии за образователна интеграция, социално включване и за други неприложими словосъчетания? Фактът е, че всички мерки и налети за 20 г. пари "за ромите" не постигнаха ефект и сега се налага да се правят проекти за директно финансово стимулиране на нежелаещите да учат.
Примерите за успешно прилаганата програма за стипендиите в други държави, пък изобщо не са адекватни. За Словакия например няма данни, че половината деца живеят в материални лишения. Само преди 3 дни от НСИ напомниха, че у нас за всеки две от пет деца не може да бъде подсигурено подходящо място за учене или писане на домашни. Те далеч не са само роми.
Като тръгнат да раздават стипендиите, МОН и съответната ромска организация не бива да забравят нито за миг, че да намериш пари, да ги раздадеш и да се похвалиш пред обществеността с подготвения проект, не е като да налееш знания с фуния в нечия глава. Така че, да посещаваш училище не е равносилно на желанието и усилието да научиш нещо. Ромските гимназисти стипендианти може дори да влизат редовно в класните стаи, но това не значи, че резултатът ще е образовани и грамотни абитуриенти. А за ромите 30-те евро ще са едно циганско лято. Закъсняло, но добре дошло. За останалите то има друго име - сиромашко.
 

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 302

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 320

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ