16 Април 2024вторник07:26 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Скандал в парламента, Цветанов агитира от трибуната

Депутатите отмениха едномесечната си ваканция, но си гласуваха нова за седмица

/ брой: 237

автор:Юлия Кулинска

visibility 55

Цветан Цветанов започна директна предизборна агитация вчера още в началото на извънредното заседание на парламента. Сигурен съм, че от вашата парламентарна група ваши общински съветници или поне кметове, ще гласуват с бюлетината с номер 17, защото това е печелившо, обърна се Цветанов към депутатите от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ. Той обясни, че ГЕРБ ще подкрепи парламентарни заседания да няма само седмица преди изборите, а не месец, както бе решено по-рано.
Скандалното изказване на Цветанов  бе повод за бурната реакция и недоволството на опозицията. Социалистът Жельо Бойчев обяви изявата му за директна политическа пропаганда. Четин Казак от ДПС призова председателстващия Димитър Главчев да сезира ЦИК за изявата на депутата от ГЕРБ. Той напомни, че за подобно нарушение се налага глоба от 300 до 1000 лв. Не очаквах да сте с толкова крехка психика и да се повлияете от предизборната агитация на г-н Цветан Цветанов, отвърна подигравателно Главчев. Председателят на правната комисия Данаил Кирилов от ГЕРБ изрази мнение, че ограниченията в ИК за предизборната агитация не се отнасят за трибуната на НС.
Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ обясни, че ГЕРБ разчита да спечели изборите с преса и манипулации, а се задържа на власт с рекет и задкулисни пазарлъци. Според него "естественият изход от тази ситуация е оставка и предсрочни избори". Думите му предизвикаха Димитър Байрактаров от ПФ, който призова Главчев да направи забележка на "един от представителите на ДПС, който тупа като горила по масата".
"Пленарната зала е свещена територия, където цензурата, страхът и фелдфебелските ботуши нямат място. Решението за отмяна на заседанията провокира ирония, възражения и негативизъм към парламента като цяло, а не само към тези, които са го подкрепили", заяви зам.-председателят на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Ангел Найденов, който представи предложението на левицата за отмяна на едномесечната ваканция. Не знаете ли и не помните ли, че е много по-добре да се говори от парламентарната трибуна, отколкото да заговори улицата, отбеляза той. Според социалиста по начина, по който върви управлението, нищо чудно скоро да се стигне и до това. С вашето решение сведохте парламента до гумен печат от канцеларията на премиера, а депутатите - до блуждаещи пропагандисти, каза Найденов. Депутатът припомни, че премиерът Борисов не е участвал в парламентарен контрол от началото на юни. Найденов опроверга обвиненията, че опозицията не може да събере необходимия брой подписи за вот на недоверие. Той цитира факта, че искането за извънредно заседание е събрало над 70 подписа.

Таско Ерменков:
Нагло е някои кандидат-президенти да се движат с ескорт

Не може парламентарна група, която ползва капацитета на полицията, за да си охранява мероприятията, и ползва административната власт, за да притиска, да ни дава акъл как се работи в парламента, заяви депутатът от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Таско Ерменков. Той подчерта, че когато някои кандидати за президенти се движат с ескорти, да се обяснява, че има равенство в държавата и парламентаризъм, е нагло. Социалистът припомни, че след като в петък депутатите от ГЕРБ направиха грешката да не се регистрират, се наложи да дойде премиерът и да им набие канчетата.
"Ако нямате аргументи срещу нашите, не можете да се скриете в дълга ваканция. Ако не оттук, ще ви кажем своите аргументи от улицата", обърна се Ерменков към мнозинството. "Изправени сме пред избор, от който зависи дали ще бъдем парламентарна република или ще продължим да сме премиерска. Ще използваме ли парламентарната трибуна за законодателна дейност в интерес на хората или да си отидем и да си се срещаме с избирателите както вас?", попита депутатът. "Плащат ви за законотворчество. Явно обаче премиерът не ви е подготвил следващата порция закони, които трябва да приемете", иронизира управляващите Ерменков.

"Лас Вегас" край Равно поле се провали

автор:Дума

visibility 466

/ брой: 71

200 лв. разлика в офертите за новите 35 влака

автор:Дума

visibility 431

/ брой: 71

Еврото в България пак може да се отложи

автор:Дума

visibility 452

/ брой: 71

За пръв път Иран атакува пряко Израел

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 71

Призоваваме за мир

автор:Дума

visibility 383

/ брой: 71

САЩ да стоят настрана, призова Техеран

автор:Дума

visibility 373

/ брой: 71

Вашингтон твърдо зад Тел Авив

автор:Дума

visibility 410

/ брой: 71

Заедно

автор:Юлия Кулинска

visibility 435

/ брой: 71

Що за демокрация?!

автор:

visibility 427

/ брой: 71

Обратен ефект

visibility 410

/ брой: 71

Избори и образование

visibility 412

/ брой: 71

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ