28 Март 2024четвъртък12:01 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Интервю

Таско Ерменков:

Комисията за "Белене" ще преследва само политически цели

Искат да прехвърлят вината заради това, че проектът бе спрян неправомерно, казва депутатът от БСП

/ брой: 238

автор:Мая Йовановска

visibility 116

Таско Ерменков е роден на 4 октомври 1955 г. в София. По професия е икономист. През 1981 г. завършва международни икономически отношения в Московския институт за международни отношения. През 2003 г. става изпълнителен директор на Агенцията по енергийна ефективност. Депутат в 42-то и 43-то Народно събрание. Член е на парламентарната комисия по енергетика. Владее отлично английски, немски и руски език.

"На българските граждани им втръсна да търпят този безпринципен пазар"


- Господин Ерменков, парламентът създаде поредна комисия за проверка на проекта за АЕЦ "Белене". Това ли бе най-важното в извънредното заседание на Народното събрание онзиден и какво прозира зад това решение?
- Това е поредният опит за намиране на някакви компромиси в раздираното от противоречие съдружие, корпорация или фирма - както и да бъде наречено то, за управление на държавата. ГЕРБ, Реформаторският блок и Патриотичният фронт вече нямат нищо, което да ги свързва на база на обща програма за бъдещето и явно търсят обединение в миналото. Самият факт какво ръководство бе избрано да оглавява временната анкетна комисия говори красноречиво за това какви цели се преследват с нейното създаване. Под формата на това, че се търси истината за "Белене", бе създадена комисия, първо, на пропорционален принцип със седем депутати от ГЕРБ в нея, управляващите имат мнозинство. И второ, комисията бе оглавена от най-големите енергийни "експерти" - Валери Симеонов, Методи Андреев и Антони Тренчев. Това са просто "корифеи" в областта на енергетиката и от тях се очаква да направят съответния доклад. Имайки предвид, че тези тримата защитават основно политически тези, спокойно може да бъде направен изводът, че тази комисия ще преследва само политически цели, а не нормални експертни.
- Това ли можем да очакваме от комисията?
- От тази комисия не очаквам нищо да произлезе, защото би произлязло нещо от комисия, която професионално се занимава с някакъв проблем. Тази комисия е поредната и от нея ще произлезе каквото от предишната комисия, свързана със същия проблем от 41-то Народно събрание, това може да очакваме и сега. Искам да припомня, че предишната комисия прекъсна своята дейност само по една-единствена причина - защото парламентът се разпусна заради протестите на улицата. Нищо чудно и тази комисия да не изпълни тримесечния си мандат по същата причина.
- Предвид тласъка за създаването на тази комисия възможно ли е някакви нейни заключения да се използват като аргумент за неплащане дължимото на руската страна от властта?
- Това би било абсурд. На руската страна трябва да се плати, независимо от това има ли комисия или няма. И колкото по-бързо стане това, толкова по-малко лихви ще плащаме. Това е ясно и няма как да бъде избегнато. По-скоро с тази комисия се цели да се прехвърли вината заради това, че проектът бе спрян неправомерно въпреки, дебело подчертавам, референдума, който беше проведен, и въпреки волята на народа да бъде построена тази атомна централа. Проектът беше прекратен от ГЕРБ и т.нар. реформатори. В решението на Арбитражния съд в Женева е написано ясно и недвусмислено, че сме осъдени не защото е започнат този проект, а защото е прекратен. Сега се правят опити да се внуши на България и на българите, че проектът е започнал с фалстарт, че всичко, което се е правело, е било незаконно и т.н. Задавам един елементарен въпрос: След като през 2008 г. е имало нещо незаконно, къде бяха ГЕРБ от 2009 до 2013 г. и от 2014 до 2016 г., за да може всичките неща, които смятат, че са незаконни, да са ги дали на прокуратурата и тя вече да разследва тези дела по отношение на "Белене" като строителство на нова централа.
- Преди дни бяха повдигнати обвинения от прокуратурата към двама от бившите директори на НЕК, а вчера и на бившия министър на икономиката и енергетиката Петър Димитров.
    - Всъщност това, което се случва сега, е прокуратурата да отваря за втори път старо дело, което вече един път беше прекратено със становището, че липсват данни за престъпление именно за продажбата на стария реактор за атомната централа. Това с повдигнатите обвинения е претоплена манджа. Прокуратурата вече веднъж разследва тези неща и сега се връща да ги разследва още един път. И всичко ще бъде със същите резултати, каквито е имало досега. Това е гледано от комисия в 41-то Народно събрание и от прокуратурата. Тогава прокуратурата излезе с констатация, че няма данни за престъпление. Ако тогава не е имало данни за престъпление, това означава, че и Петър Димитров е невинен, защото не имало основание да се търси отговорност за тези негови действия. Вадят скелети без ясна представа, че те самите са станали политически скелети.
Иначе един ректор не е нещо, което се продава като на търг в "Сотбис", където може да се наддава и предварителната цена да може да се вдигне. Един реактор се продава там, където има нужда от него и може да бъде купен. И се продава на тази цена, на която онзи, които иска да го купи дава, а не на тази, на която ти искаш да го продадеш. Затова се връщам и към анкетната комисия сега, която само ще друса въздуха и ще отнема време, необходимо за решаването на сериозни проблеми, свързани с бъдещата енергийна стратегия, регулацията на отношенията между енергопроизводители, разпространители и потребители. Тя в крайна сметка ще завърши с това, което Валери Симеонов завърши в предишната комисия за проверка на състоянието на енергетиката - с доклад подписан от всички с особено мнение, включително и от него.
- Това може би е и отвличане на вниманието по основния казус - какво да се прави с реакторите и с проекта въобще?
- Да, това е точно отвличане на вниманието. А иначе единственото, което искат да докажат управляващите, е - вижте какво направиха другите и ние нямаме друг избор, освен да довършим проекта. Търсят си някакво оправдание за това, че този проект ще се случи. ГЕРБ не искат да си признат, че са сбъркали, че спряха проекта и сега трябва да се поправят и да го реализират. Нещо повече - те имат огромен проблем с това, което се нарича уж коалиционна политика, защото Реформаторският блок е твърдо против "Белене". И няма как да бъде друго, защото голяма част от тяхната дейност се финансира през такива неправителствени организации, които са свързани със Сорос и "Америка за България". Мисля, че българските граждани са достатъчно интелигентни, за да разберат за какво става въпрос.
- БСП внесе в НС предложение да бъде направена анкетна комисия за това има ли картел при горивата, нещо, което засяга наистина всички граждани.
- Проблемът с картелите при горивата е наистина основен в България, засягащ всеки един от нас. Било защото кара кола, било защото ползва продукти и купува стоки, защото те се превозват с камиони, които също ползват горива. И колкото по-висока е цената на горивото, толкова по-големи са нашите разходи. По това как ще реагират на това предложение останалите парламентарни сили ще разберем дали има наистина искрена воля за решаване на проблемите на хората или целта е да се търсят скелети в гардероба, за да не виждаме скелетите в политическия живот.
- През миналата седмица Комисията за защита на конкуренцията предяви твърдения за картел при горивата, да не се окажат те само предизборен трик?
- Не знам как са стигнали до това решение, но искам да напомня, че БСП бе първата политическа сила в България, която постави въпроса за това, че бяха закъснели смените в КЗК. Ние имаме последователна политика за защита на гражданите от монополи, от картели и за осигуряване и осъществяване на нормална и конкурентоспособна среда в България за бизнес и за живот.
- Министърът на енергетиката реши преди два дни да отстрани от държавните енергийни дружества бившите министри от правителството на Сергей Станишев - Румен Овчаров, Петър Димитров и Асен Гагаузов.
- Това едва ли е случайно. Ако някой си мисли, че това е случайно, е голям наивник. Целият огън от много месеци насам идва от реформаторите, които постоянно държат сметка на Борисов, че държи представители на БСП на високи позиции в държавни енергийни предприятия. В момента ставаме свидетели на един пазар, на който всяка една от страните в правителството гледа да изтъргува нещо за себе си. Имам предвид различните елементи от тази коалиция, която ни управлява - ГЕРБ, Реформаторският блок и Патриотичният фронт. Всеки един от тях гледа да открадне нещо от другия. Ако го хванат за ръката, гледа да се направи на невинен и веднага да привлече вниманието какво прави с ръката другият. Представете си един битак. За съжаление по същия начин изглеждат отношенията сред управляващите политически партии. Всеки се опитва да продаде нещо старо свое, другият пък не ще да го купи, но се опитва да пласира своето и накрая всички си събират боклучетата. Надявам се колкото се може по-рано да си тръгнат от управлението, защото мисля, че ще загубим България.
- Предвид това, което наблюдавате сред управляващите, каква е прогнозата ви?
- Сравнявайки тази коалиция с битак, мисля, че всеки накрая ще прибере своите боклуци, които се опитва да ни пласира като нова стока и ще си тръгне по живо, по здраво. Защото нормална политика така не се прави и на българските граждани им втръсна да търпят този безпринципен пазар на техен гръб.
 

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 0

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 0

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ