Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

18 Юни 2018 | Понеделник
 
вход регистрирай се

На първа страница

Интервю

Таско Ерменков:

Комисията за "Белене" ще преследва само политически цели

Искат да прехвърлят вината заради това, че проектът бе спрян неправомерно, казва депутатът от БСП

Мая Йовановска

20. Октомври 2016 , брой: 238   1193   2
Снимка

Снимка Благовеста ЦВЕТКОВА

Таско Ерменков е роден на 4 октомври 1955 г. в София. По професия е икономист. През 1981 г. завършва международни икономически отношения в Московския институт за международни отношения. През 2003 г. става изпълнителен директор на Агенцията по енергийна ефективност. Депутат в 42-то и 43-то Народно събрание. Член е на парламентарната комисия по енергетика. Владее отлично английски, немски и руски език.

"На българските граждани им втръсна да търпят този безпринципен пазар"

- Господин Ерменков, парламентът създаде поредна комисия за проверка на проекта за АЕЦ "Белене". Това ли бе най-важното в извънредното заседание на Народното събрание онзиден и какво прозира зад това решение?
- Това е поредният опит за намиране на някакви компромиси в раздираното от противоречие съдружие, корпорация или фирма - както и да бъде наречено то, за управление на държавата. ГЕРБ, Реформаторският блок и Патриотичният фронт вече нямат нищо, което да ги свързва на база на обща програма за бъдещето и явно търсят обединение в миналото. Самият факт какво ръководство бе избрано да оглавява временната анкетна комисия говори красноречиво за това какви цели се преследват с нейното създаване. Под формата на това, че се търси истината за "Белене", бе създадена комисия, първо, на пропорционален принцип със седем депутати от ГЕРБ в нея, управляващите имат мнозинство. И второ, комисията бе оглавена от най-големите енергийни "експерти" - Валери Симеонов, Методи Андреев и Антони Тренчев. Това са просто "корифеи" в областта на енергетиката и от тях се очаква да направят съответния доклад. Имайки предвид, че тези тримата защитават основно политически тези, спокойно може да бъде направен изводът, че тази комисия ще преследва само политически цели, а не нормални експертни.
- Това ли можем да очакваме от комисията?
- От тази комисия не очаквам нищо да произлезе, защото би произлязло нещо от комисия, която професионално се занимава с някакъв проблем. Тази комисия е поредната и от нея ще произлезе каквото от предишната комисия, свързана със същия проблем от 41-то Народно събрание, това може да очакваме и сега. Искам да припомня, че предишната комисия прекъсна своята дейност само по една-единствена причина - защото парламентът се разпусна заради протестите на улицата. Нищо чудно и тази комисия да не изпълни тримесечния си мандат по същата причина.
- Предвид тласъка за създаването на тази комисия възможно ли е някакви нейни заключения да се използват като аргумент за неплащане дължимото на руската страна от властта?
- Това би било абсурд. На руската страна трябва да се плати, независимо от това има ли комисия или няма. И колкото по-бързо стане това, толкова по-малко лихви ще плащаме. Това е ясно и няма как да бъде избегнато. По-скоро с тази комисия се цели да се прехвърли вината заради това, че проектът бе спрян неправомерно въпреки, дебело подчертавам, референдума, който беше проведен, и въпреки волята на народа да бъде построена тази атомна централа. Проектът беше прекратен от ГЕРБ и т.нар. реформатори. В решението на Арбитражния съд в Женева е написано ясно и недвусмислено, че сме осъдени не защото е започнат този проект, а защото е прекратен. Сега се правят опити да се внуши на България и на българите, че проектът е започнал с фалстарт, че всичко, което се е правело, е било незаконно и т.н. Задавам един елементарен въпрос: След като през 2008 г. е имало нещо незаконно, къде бяха ГЕРБ от 2009 до 2013 г. и от 2014 до 2016 г., за да може всичките неща, които смятат, че са незаконни, да са ги дали на прокуратурата и тя вече да разследва тези дела по отношение на "Белене" като строителство на нова централа.
- Преди дни бяха повдигнати обвинения от прокуратурата към двама от бившите директори на НЕК, а вчера и на бившия министър на икономиката и енергетиката Петър Димитров.
    - Всъщност това, което се случва сега, е прокуратурата да отваря за втори път старо дело, което вече един път беше прекратено със становището, че липсват данни за престъпление именно за продажбата на стария реактор за атомната централа. Това с повдигнатите обвинения е претоплена манджа. Прокуратурата вече веднъж разследва тези неща и сега се връща да ги разследва още един път. И всичко ще бъде със същите резултати, каквито е имало досега. Това е гледано от комисия в 41-то Народно събрание и от прокуратурата. Тогава прокуратурата излезе с констатация, че няма данни за престъпление. Ако тогава не е имало данни за престъпление, това означава, че и Петър Димитров е невинен, защото не имало основание да се търси отговорност за тези негови действия. Вадят скелети без ясна представа, че те самите са станали политически скелети.
Иначе един ректор не е нещо, което се продава като на търг в "Сотбис", където може да се наддава и предварителната цена да може да се вдигне. Един реактор се продава там, където има нужда от него и може да бъде купен. И се продава на тази цена, на която онзи, които иска да го купи дава, а не на тази, на която ти искаш да го продадеш. Затова се връщам и към анкетната комисия сега, която само ще друса въздуха и ще отнема време, необходимо за решаването на сериозни проблеми, свързани с бъдещата енергийна стратегия, регулацията на отношенията между енергопроизводители, разпространители и потребители. Тя в крайна сметка ще завърши с това, което Валери Симеонов завърши в предишната комисия за проверка на състоянието на енергетиката - с доклад подписан от всички с особено мнение, включително и от него.
- Това може би е и отвличане на вниманието по основния казус - какво да се прави с реакторите и с проекта въобще?
- Да, това е точно отвличане на вниманието. А иначе единственото, което искат да докажат управляващите, е - вижте какво направиха другите и ние нямаме друг избор, освен да довършим проекта. Търсят си някакво оправдание за това, че този проект ще се случи. ГЕРБ не искат да си признат, че са сбъркали, че спряха проекта и сега трябва да се поправят и да го реализират. Нещо повече - те имат огромен проблем с това, което се нарича уж коалиционна политика, защото Реформаторският блок е твърдо против "Белене". И няма как да бъде друго, защото голяма част от тяхната дейност се финансира през такива неправителствени организации, които са свързани със Сорос и "Америка за България". Мисля, че българските граждани са достатъчно интелигентни, за да разберат за какво става въпрос.
- БСП внесе в НС предложение да бъде направена анкетна комисия за това има ли картел при горивата, нещо, което засяга наистина всички граждани.
- Проблемът с картелите при горивата е наистина основен в България, засягащ всеки един от нас. Било защото кара кола, било защото ползва продукти и купува стоки, защото те се превозват с камиони, които също ползват горива. И колкото по-висока е цената на горивото, толкова по-големи са нашите разходи. По това как ще реагират на това предложение останалите парламентарни сили ще разберем дали има наистина искрена воля за решаване на проблемите на хората или целта е да се търсят скелети в гардероба, за да не виждаме скелетите в политическия живот.
- През миналата седмица Комисията за защита на конкуренцията предяви твърдения за картел при горивата, да не се окажат те само предизборен трик?
- Не знам как са стигнали до това решение, но искам да напомня, че БСП бе първата политическа сила в България, която постави въпроса за това, че бяха закъснели смените в КЗК. Ние имаме последователна политика за защита на гражданите от монополи, от картели и за осигуряване и осъществяване на нормална и конкурентоспособна среда в България за бизнес и за живот.
- Министърът на енергетиката реши преди два дни да отстрани от държавните енергийни дружества бившите министри от правителството на Сергей Станишев - Румен Овчаров, Петър Димитров и Асен Гагаузов.
- Това едва ли е случайно. Ако някой си мисли, че това е случайно, е голям наивник. Целият огън от много месеци насам идва от реформаторите, които постоянно държат сметка на Борисов, че държи представители на БСП на високи позиции в държавни енергийни предприятия. В момента ставаме свидетели на един пазар, на който всяка една от страните в правителството гледа да изтъргува нещо за себе си. Имам предвид различните елементи от тази коалиция, която ни управлява - ГЕРБ, Реформаторският блок и Патриотичният фронт. Всеки един от тях гледа да открадне нещо от другия. Ако го хванат за ръката, гледа да се направи на невинен и веднага да привлече вниманието какво прави с ръката другият. Представете си един битак. За съжаление по същия начин изглеждат отношенията сред управляващите политически партии. Всеки се опитва да продаде нещо старо свое, другият пък не ще да го купи, но се опитва да пласира своето и накрая всички си събират боклучетата. Надявам се колкото се може по-рано да си тръгнат от управлението, защото мисля, че ще загубим България.
- Предвид това, което наблюдавате сред управляващите, каква е прогнозата ви?
- Сравнявайки тази коалиция с битак, мисля, че всеки накрая ще прибере своите боклуци, които се опитва да ни пласира като нова стока и ще си тръгне по живо, по здраво. Защото нормална политика така не се прави и на българските граждани им втръсна да търпят този безпринципен пазар на техен гръб.
 

 

(ШЕГИЧСА): Като бонус, към четящите юзери, ще поправя една, своя

грешка:

В израза:"... Който, ДА СЕ съмнява, че има друга причина, поради която, Она ... Бг. "независимата" съдебната система, от четвърт_век (съм пропуснал) ДА произвежда, щастливо живучкащи, МИЛИОНЕРСТВАЩИ МАГИСТРАТИ - „Герои на капиталистическия труд...“.

В ХАРМОНИ С ДУХА И БУКВАТА НА ТЕМАТА:

= НИЩО ЛИЧНО И МАЛКО ДИДАКТИЧНО:

Що така бе Миме (пардон, Румяно)?!...
Що така, откровенно, по сугински_роболепно ?!...

Или за поредното ЦЕЛЕПОСТАВЕНО, включване на котлончето

(„... говорителя на главния прокурор Румяна Арнаудова: „... Днес се чакат нови обвинения за сделката за продажба на старото оборудване на АЕЦ "Белене“; https://www.24chasa.bg/novini/article/5821548)

... на бг. полит_корупционно; плутокраско_партократски, ТОТАЛНО ЗАВИСИМАТА *1 (под линия), бг съдебна система ?!... За „пръжване“ на Тези и/или Онези, двукраки ДРЕБНИ РИБИ – бушончета?!

.....................................................................

[*1 -под линия: Нали НИКОЙ НЕ_ОЧАКВА, че има, някой интелектуално _ НЕ _ спящ гражданин, на тази държаво_подобна, Частно_ капиталистическа, плутократско _ партократска, спазарена, опазарена и опозорена, АНТИ_народна, корпорация – „БЪЛГАРИЯ“, под_васална на хазартно _ спекулативните, печалборско_канибалски, монополно_високи щения - на „Златния“ един процент (от общо, почти 7,4 милиона бг. туземци)?!...
... Който, ДА СЕ съмнява, че има друга причина, поради която, Она ... Бг. "независимата" съдебната система, от четвърт_век произвежда, щастливо живучкащи, МИЛИОНЕРСТВАЩИ МАГИСТРАТИ - „Герои на капиталистическия труд“, в условията на Тази, либерално_печалбарска, функционално_деятелна, хазартно_спекулативна, частно_капиталистическа, анти_народна, икономическа система, разпасала се като турски баши_бозук върху Нашата, върху ВСЕ_НАРОДНАТА, Българска земя)] ?!...

………………………………………………………………………………………………..
……………………………………………………………….

... Включване на въпросното, прокурорското котлонче, като – неделима част от капарираната, от заинтересованите плащащи – „Кампания на повикване“,
за заслепяване, заглушаване и притъпяване на социално_чувителните интелектуално_оценъчни рецептори на масовата публика (потенциалните избиратели), за действителните виновни** 2 (под черта) ?!...

...............................................................

[** 2 (под черта):
... Днешните, влъст_папкащи разбоици и про_колониални мекерета - менталните, манталитетните и деятелни ортаци и съратници на банкялийския Али Баба – Бойко Методиев Борисов, по известен с ъдърграудското си „партизанско“ име - Буда.

... Които (Буда), последователно предан най-вероятно на агентурнаната си зависимост от щенията на Големите Началници на ЦРУ_СИМО, и... не само?!...

Зависимост, парашутирала го в българското медийно, партийно _ политическо и власт_папкащо пространство (под патронажа на бг. СИМО – дипломатическия корпус на Фашингтон в София и при пълното съдействие на, вероятно, Баш агентурата на ЦРУ в годините на БГ_прехода – Главнокомандуващия – Горги Седефчов Първанов (бивш декомунизатор на БСП и по късен нейн вожд), Министър_председателя – Испанския горски – Симеончо (Он не се нуждае от коментар) и... Баш_боса на българското контра_разузнаване – Бригадир Аспарухов (източник на свободно преразказаната, по-горе информация)?!...

... Направи „случайно“, поредица от левашки, външно _ политико _ икономически и финансво_кредитни разигравания, всичките завършили с КАПО за България:

-1- Про_американчването на много_милиардните, обосновано очаквани ползи за милионите, обикновени, простосмъртни граждани – СУВЕРЕН както на Тази Държава, така също и на върлуващата като турски баши_бозук в Нея, „българска“ , про_ колониална държавност: – За престижна, социално_трудова реализация – хиляди, достоини по РЗ работни места ; - За безпределно в бъдещето, потребление на евтина, атомна ел_енергия и горива; - За на много_милионни постъпления по сметките на НЗОК, НОИ, държавния и общинските бюджети, от транзита и търговияа (национална, регионална и континентална) с атомна ел_енергия и горива (въглеводороди) като следствие от реализацията на БЪЛГАРО_РУСКИТЕ енергийни проекти – Единия от който – АЕЦ „Белене“ (който, пред_изборно и крайно агресивно данес днес се подритва в медийното простарство), а другите: - „Руско-италианския проект за газопровод „Южен поток““ и „Споразумението за сътрудничество в изграждането и експлоатацията на петролопровода Бургас-Александруполис“ подписано в Атина на 15 март 2007 г. от руския президент Владимир Путин, българския министър-председател Сергей Станишев и гръцкия му колега Костас Караманлис“;

-2 – Гарантираното изтичане на над 33% от БВП, произведен, както от нас така също и от наследниците на нашите наследници за изплащане на безумния, нов 20 милиарден държавен заем от „правилните“, частни банки, на циганския далавер_печалбарски принцип: „ТУК, ИМА 20 МИЛИАРДА ЛЕВА. ТУК, НЯМА 20 МИЛИАРДА ЛЕВА“?!...

-3 - Пишман_тръжните проджби на обществено_държавните дялове във високо_печелившите сектори на българската, бюджетно, високо_емка социално_икономическа дейност... днес заети от... „естествените“ и не само монополисти – в доставянето и продажбата на вода, ел и топло енергия, горива, лекарства и стоки от първа необходимост, банковото, застрахователното, образователното, здравното, пенсионното дело, слещно_благоустройственото, пътното и не само ново строителство – дупката на Фандъкова – Софиското меторо и ремонт - променандната улица (за разходка) на същата Фандъкова - "Витошка“ и т.н., и т.н. „разумни“ разпертушинвания на някогашно, „разумно_ценово“, бюджетно_солидарно, обслужване на потребностите на Селищата и на тяхното население - на над 9 милионната по население, Народна Република България с над 120 хилядна Българска Народна Армия гарантираща териториалната неприкосновеност и държавния военно_политически суверенитет на Нашата Родина – НРБ и с индекс за човешко развитие (комплексен, ежегоден измерител на ООН), родеещ се с показателите на най-индустриално развитите, от всичките 193 държави чланки на ООН ( • „1990г. НАРОДНА РЕПУБКИ БЪЛГАРИЯ е на — 26-то място в групата на държавите с висока степен на човешко развитие; а само след пет революционни, про_либерално _ капиталистически години, индекъст за човешко развитие на малко под 7,4 милионната, по неселение , опазарена и опозорена НЕ_Народна, Частна, плутократско_партократска, държаво_подобна – „КОРПОРАЦИЯ БЪЛГАРИЯ“ се срива:
• 1995 — България е на 65-то място и вече в групата на държавите със средна степен на развитие; • 1997 — 69-то място • 1998 — 67-мо място; )?!...

- 4 - Цунамито от „случайни“ ВЕИ концесионални разрешителни (например на Цеца Секса и на Ивчо Прокопиев и ко.);

*** ЧЕТИРИ (не_забележими, мало_важни за бг. „НЕ“_зависима прокуратура) ДЕЯНИЯ , съперничещи си единствено с държавно_народното предателство) на тъмно_синята власт_папкаща пасмина, предвождана от Иван Костов – Комнадира, който по крайно_арогантни, комисиеонерско_корупционни причини?!...
(Просто защото беше видимо, че Он нямаше други, „естествени“ причини - Клинични - психо_патологични _ личностни _ противо _ показания и физологично _ патологични отклонения, несъвместими с изпълнението на длъжността на Министър_председател на току що пръкналата се по Нашата ,Българска земя НЕ_Народна, само по конституция „република“, България)

... Благослови с референция и държавен печат, фашингтонските, нео_колониални,“пишман_инвестиции. Със „случайно“ НЕ_пазарно, гарантирани _ високо _ пачалбарски... ТРЕБВАНИЯ за ежегодни, бг. данъчно НЕ_ПРИКОСНОВЕНИ, Чисти печалби, от над – 500 милиона левчета, за целия 35 годишен ако не ме лъже паметта) период на договара... Който Наш, български разход, след края на 2019, годишно ще нараства по „Х“ и/или „У“ милиона лева, поради това, че тъмно_синия - Иван Костов, е ангажирал Нас – „ВИСОКО“ ДОХОДНИТЕ, бългаски потребители на ел. енергия, да им плащаме на „ГУБЕЩИТЕ“ от сделката с Иван Костов, фашингтонци и вредините емисии, отделяни в атмосферата, от Тези, днес американските ТЕЦ-ове – „Мариците 1 и 3-ри?!...
... Нео_колониални, фашингтонски „инвестиции“ – от които и наследниците на Нашите наследници - българските родени и не родени деца, българското здравеопазване, образование, култура, отбрана, пенсионно дело и другите високо_бюджетно емки, важни за обществото дейности, ежегодно (договорът, ако не ме лъже паметта е за 35 години... всеки, сам да смята) губят, без всякъква финансово_икономическа обосновка, по над 500 милиона лева?!...

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"