20 Април 2024събота05:12 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Осигуровките под въпрос при почасово заплащане

Според експерти заплатите на хората може да намалеят, а пенсионирането им да се отдалечи

/ брой: 85

автор:Аида Паникян

visibility 417

Преди въвеждането на почасовото заплащане трябва да има широк обеществeн дебат по отношение на осигурителния статут на хората, категоричен е Драгомир Стойнев, председател на парламентарната комисия по труда и социалната политика. Минималната работна заплата има две функции - икономическа - да регулира най-ниското заплащане, и социална - да мотивира хората за труд и да могат те да посрещнат най-належащите си потребности, обяснява депутатът от Коалиция за България. Според него идеята за почасово заплащане измества дискусията за достойните доходи на хората. Стойнев е на мнение, че почасовото заплащане е добро за студенти и хора в предпенсионна възраст, но не и за хората, които се трудят на постоянен производствен процес. Той допълва, че ако става въпрос за трудова гъвкавост, почасовото заплащане е добро, но трябва да бъде много добре обмислено как ще се плащат осигуровките на хората. В противен случай не е изключено мнозина да получават по-малко и от минималната заплата.  
Въвеждането на почасовото заплащане не цели да отмени постоянния трудов договор, заяви икономистът Доброслав Димитров от ПГ на ГЕРБ. Според него реално не е проблем да се регламентира минималното плащане на час при запазване на осигурителните права. По думите му осигуровките, които се плащат на месец, в крайна сметка се обръщат в някакъв брой часове, така че чисто технически това не е невъзможно. Според него в момента и работещи, и работодатели са принудени да бъдат в сивия сектор, а ако почасовото заплащане се регламентира, ще имат възможност да го правят легално. Според него това ще отвори повече работни места, защото по този начин работодателят ще има възможност, когато няма достатъчно заетост, да намали часовете на работниците, вместо да прибягва до съкращения.
Почасовото заплащане ще се отрази добре на бизнеса, заяви Мика Зайкова, финансов експерт в КТ "Подкрепа". Според нея причината е, че ако хората бъдат наемани под 4 часа, бизнесът няма да плаща социални осигуровки и хората ще загубят осигурителните права. "Тежестите на кризата не може да ги носят хората на наемния труд, а точно това се случва в България", категорична е Зайкова.
В България е близо 10 пъти по-ниска средната часова ставка в сравнение с Германия. Според Зайкона проблемът не е в часовата ставка, тя и сега съществува, а в това, че е ниска. Това не дава възможност на хората да предложат на семействата си един нормален живот. Ако хората работят с почасово заплащане, те ще трябва да се пенсионират на 70-75 г. заради проблема с осигуровките, убедена е Зайкова.
 
 

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ