19 Април 2024петък14:47 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

НС не прие искането на БСП за доклад за последиците от СЕТА

Споразумението с Канада ще е поредното национално предателство, което ще убие българската икономика, заяви Корнелия Нинова

/ брой: 238

автор:Юлия Кулинска

visibility 33

ГЕРБ и РБ дружно отхвърлиха вчера искането на БСП кабинетът да излезе с доклад за последиците от СЕТА върху България. Близо три часа социалистите предупреждаваха за основните опасности за бизнеса, земеделието и здравето на българина, ако споразумението бъде подписано.
"Българското правителство досега не е изразило официална позиция. Ако то се подпише, ще убие българската икономика, земеделие, ще отнеме националния суверенитет на България. Това ще бъде поредното национално предателство на правителството на Бойко Борисов", заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова. Тя подчерта, че до момента от Борисов се чуват само похвали, че ще паднат визите за Канада. Ще махнеш визите за 100 човека за сметка на това, че ще предадеш интересите на целия български народ, обърна се Нинова към премиера. Тя припомни, че посещенията в Канада са под 0,5% от всички международни пътувания на българи, а износът за Канада е 0,1% от общия износ. Нинова е категорична, че ефектът от СЕТА за ЕС е, че БВП ще нарасне с едва 0,02%, и то в дългосрочен план.
"За сметка на всичко това със споразумението се създава паралелна съдебна система за арбитраж, която се поставя над националната юрисдикция, но от нея могат да се ползват само чужди инвеститори. За решенията няма да има обжалване. Външни чужди интереси ще яхнат държавата и ще определят политиката в областта на икономиката и ще ни съдят за милиони евро, които ежедневно източват от българския народ, и ние след това ще им ги плащаме повторно", предупреди Нинова. Тя подчерта, че веднъж либерализиран, пазарът на дадена услуга не може да се върне отново под регулацията на държавата. "Ако правителство реши да наложи регулаторен режим на някакви процеси в страната си, първо трябва да попита специален орган, който се създава от споразумението. В него влизат директорите на главни дирекции в Брюксел. Какво е това, ако не предателство на националните интереси. Защо ни поставяте освен в зависимост от големите монополи, и от брюкселски чиновници?", обърна се Нинова към мнозинството. Тя обясни, че Канада е жалбоподател пред Световната търговска организация срещу ЕС заради забраната за използване на хормони в месото и ГМО организми. "Тази държава ни предлага споразумение, в което няма принцип на предпазливост, т.е. един продукт, за да се пусне на пазара, трябва да е гарантирано безопасен. Ще навлязат евтини ГМО организми и какво означава това за българското стопанство и земеделие? Има защитна клауза за канадските селскостопански стоки и няма нито една за българските", твърди Нинова.
"Вярно ли е, че със СЕТА се увеличава квотата за внос на месо и мляко от Канада до степен, която надхвърля потреблението на цялата ни държава? Какво ще стане с нашите производители, ако позволим това? Вярно ли е, че се изплащат обезщетения с европейски пари на български земеделски производители за това, че са си намалили производството на мляко?", попита Нинова премиера. Тя коментира, че Канада е заложила в споразумението клаузи за защита на културното си и езиково наследство, а българското правителство - не.


Румен Гечев:
Ще има масови фалити на европейски фирми и десетки милиарди евро загуби

СЕТА ще доведе до масови фалити на европейски фирми и загуби в десетки милиарди евро, предупреди проф. Румен Гечев. Той обясни, че в споразумението става дума за безмитен допуск на американски фирми в Европа, които вече се регистрират в Канада. Дава се зелена безмитна светлина за водещите американски корпорации.
Настояваме да бъде изготвен пълен анализ и оценка на въздействието и очакваните последствия върху българската икономика и граждани от подписването на СЕТА, заяви Жельо Бойчев. Той бе категоричен, че правителството трябва да се противопостави на временното прилагане на това споразумение и то да влиза в сила само ако се ратифицира от всички държави членки.
Валери Жаблянов подчерта, че канадските компании имат основно присъствие в българския рудодобив и в резултат на споразумението ще получат още по-благоприятни условия от сегашните.
"След "Брекзит" няма никакви анализи как ще се отрази СЕТА не само на България, но и на цяла Европа. Липсва защита на малкия и средния бизнес", подчерта Филип Попов. Той обясни, че на срещите в Брюксел по повод на споразумението са представени интересите единствено на големите корпорации и същите са пропити от лобизъм, а според българското законодателство търговията с влияние се преследва от закона.

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 205

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 327

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 248

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 203

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 203

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 174

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 210

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 220

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 204

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ