28 Март 2024четвъртък22:14 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Сергей Станишев:

Светът днес е на кръстопът

Много пари се харчат за оръжие, а прекалено малко за образование

/ брой: 239

автор:Дума

visibility 2130

"Левицата трябва да има отношение към всички актуални проблеми. Светът днес е на кръстопът, а в битката за по-добро прогресивно бъдеще нямаме много време. Не можем да продължаваме само с декларации и обещания за промяна - тя трябва да се случи незабавно. Усещането за спешност трябва да проникне у всички нас, защото всяко от тези предизвикателства създава страх и несигурност и в крайна сметка тласка хората към популистите." Това заяви лидерът на ПЕС Сергей Станишев по време на голяма конференция на левите в Брюксел.
На събитието, организирано съвместно от Прогресивния алианс, Групата на социалистите в Европейския парламент и Партията на европейските социалисти, присъстваха представители на повече от 50 прогресивни партии от целия свят. Сред специалните гости бяха председателят на Европарламента Мартин Шулц, върховният представител на ЕС за външната политика Федерика Могерини, водещият световен икономист проф. Джефри Сакс и други.
В речта си Станишев дискутира предизвикателствата и заплахите, пред които е изправен светът днес, и отношението на левицата към тях. "От една страна, стоят старите проблеми - бедност, война, безработица, краен национализъм. Наред с това обаче виждаме и напълно нови - климатичните промени, фанатичен тероризъм, технологична революция, застаряващо население в развитите страни и бум на раждаемостта в бедните страни, масова миграция - с тенденция да се засилва - във време, когато придвижването и достъпът до информация са по-лесни от всякога", отбеляза лидерът на ПЕС.
Той изрази убеденост, че е отговорност на левицата да покаже лидерство и самочувствие. "Нашето движение и неговите битки създадоха европейската социална държава и социален модел - едно от големите достижения на ХХ век. Но не можем да лежим на стари лаври. Трябва да използваме нашите ценности в битката за по-справедливо бъдеще. Целият свят следва онзи, който знае къде отива", изтъкна Сергей Станишев.
"За да се случи това, е необходимо да очертаем приоритети. На първо място, мирът - фундаменталното право на живот и сигурност на всеки човек като предпоставка за всички други човешки и граждански права. Целият Близък изток е раздиран от конфликти и дестабилизиран, включително заради погрешни действия на САЩ и десни европейски политици. Отношенията между САЩ и Русия са достигнали ниво на конфронтация от времето на пика на Студената война. Като човек, израснал в това време, не искам да ставам свидетел на връщането му в Европа. Необходим ни е качествено нов политически диалог, защото светът става все по-многополюсен - икономически, политически и военно. Имаме нужда от нови баланси и гаранти на сигурността и мира, за да има единодействие срещу най-голямата заплаха - тероризма", заяви лидерът на ПЕС.
Другият приоритет пред левите, който изтъкна Станишев, е устойчивото развитие. Въпреки ръста на благоденствието в последните десетилетия, 836 млн. души днес живеят в крайна бедност, а 20% от населението в развиващите се страни живеят с по-малко от 1,25 долара на ден - това не е живот, а ежедневна борба за оцеляване. 200 млн. души са без работа - потресаваща загуба на човешки потенциал и талант, подчерта президентът на ПЕС. "Ние, левите, трябва да положим усилия целите за устойчиво развитие на ООН да се превърнат в реалност. Развитите страни трябва да проявят солидарност с бедните. Съгласен съм с проф. Джефри Сакс, че по същество тези цели за устойчиво развитие отговарят на социалдемократическите приоритети - здравеопазването и образованието, ключови за развитието и социалната справедливост в света. Днес обаче светът харчи прекалено много за оръжия и прекалено малко за образование и развитие", отбеляза Станишев.
Той бе категоричен, че трябват адекватни решения на тези проблеми. "Европейските политики по отношение на икономическата и финансова криза лекуваха следствията, а не причините, които се коренят в съвременния спекулативен капитализъм. Неолибералната мантра за саморегулиращия се пазар обаче не се сбъдна. Ето защо ние трябва да предложим модел за развитие, който съчетава силата на пазара с поставени от държавата цели и регулиране", убеден е Станишев.
По думите му, днес сме свидетели на глобализация на икономиката, но няма глобализация на управлението. Той изрази увереност, че без глобални политически решения за регулиране на икономиката не можем да говорим за устойчиво бъдеще. Според него има нужда от силни международни институции и реформа на ООН. "Именно пред нашето политическо семейство се открива уникалният шанс за това - след утвърждаването на Антониу Гутериш, който е бивш председател на Социалистическия интернационал, на поста генерален секретар на ООН", заключи президентът на ПЕС.
 

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 302

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 320

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ