20 Април 2024събота03:52 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

НЕК не успяла да осъди ЧЕЗ и ЕВН за прихванатите борчове

/ брой: 239

автор:Дума

visibility 21

НЕК не е успяла да спечели заведените от нея арбитражни дела срещу доставчиците на ток ЧЕЗ и ЕВН, които в началото на 2014 г. не платиха на НЕК част от сметките си за купен ток, тъй като си прихванаха дължимите от държавното дружество дългове към тях. Тези действия снабдителите предприеха, след като НЕК дълго време не си погасяваше задълженията към частните мрежови оператори, които в нейна полза изкупуват енергията от възобновяеми източници.
Заради прихванатите общо 347,6 млн. лв. от ЕВН, ЧЕЗ и "Енерго-Про", през март 2014 г. тогавашният състав на енергийния регулатор предприе действия по отнемане на лицензите на трите дружества, но по-късно процедурата бе прекратена. Освен срещу ЧЕЗ и ЕВН, НЕК беше завела дело и срещу "Енерго-Про", по обясненията на енергийния министър Теменужка Петкова пред парламента през юни 2016 г. Общата стойност на четирите арбитражни дела бе за над 111 млн. лв., но тогава Петкова не обясни срещу кое дружество за колко са претенциите на НЕК, внесени пред Арбитражния съд на Българската търговско-промишлена палата. Той е отхвърлил иска срещу ЧЕЗ, който е бил за 10,190 млн. лв., и осъжда държавната компания да плати разноските по делото в размер на 310,9 хил. лв., съобщава "Капитал Дейли", позовавайки се на съобщение на ЧЕЗ до Българската фондова борса - София. По подобен начин е завършило и арбитражното дело, заведено от НЕК срещу ЕВН, допълва изданието, цитирайки частната компания, която обаче отказала да съобщи стойността на иска.
Срещу самата НЕК обаче се водят съдебни дела и от "ЧЕЗ Електро България" и от "ЕВН България Електроснабдяване" за компенсиране на техни разходи за купуване на зелена енергия по отменена вече методика на енергийния регулатор. Ако държавната компания бъде осъдена, тя ще трябва да плати на ЧЕЗ 16 млн. лв., а на ЕВН – 100 млн. лв.
Отделно и трите компании водят пред Световната банка международни арбитражни дела срещу България, които са в различни етапи на разглеждане на аргументите на двете страни. Искът на ЕВН, който е в най-напреднала фаза на изслушване, е за 600 млн. евро, на "Енерго-Про" е за 54 млн. евро, а най-пресният - на ЧЕЗ от юли тази година, бе обявено, че е за стотици милиони евро. И трите компании претендират, че българското правителство не е защитило инвестициите им с регулаторните решения по отношение на ценовата политика и различни нормативни актове в сектора.

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ